Dapat Tahu Rakan Anda Mangsa Rogol? Ini 7 Perkara Anda Boleh Buat Untuk Bantunya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/05/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Serangan seksual merupakan satu jenayah. Ia ditakrif sebagai satu perbuatan yang tidak mendapat persetujuan bersama dan ia adalah termasuk rogol (serangan yang melibatkan penembusan vagina, anus atau mulut) atau kesalahan seksual lain seperti mencium, meraba, penderaan seksual kanak-kanak atau menyeksa individu secara seksual. Serangan seperti ini boleh berlaku di mana-mana dan kebanyakan serangan dilakukan oleh individu yang dikenali mangsa. Ini termasuk rakan kongsi, bekas rakan, saudara, teman atau rakan sekerja. Jadi apa yang perlu anda lakukan jika anda berdepan situasi rakan anda menjadi mangsa rogol?

Selepas serangan

Mangsa serangan seksual mungkin tidak mengalami sebarang kecederaan luaran atau fizikal. Jika seseorang individu memberitahu anda bahawa mereka dirogol atau diserang secara seksual, ia mungkin merupakan antara perkara yang paling sukar untuk diluahkan, malahan pengakuan itu mungkin memakan masa yang lama sebelum mereka mampu mengatakannya.

Tidak ramai individu yang mempunyai pengalaman berdepan situasi trauma seperti selepas serangan seksual atau rogol. Ini membuatkan mereka tidak tahu apa yang perlu mereka lakukan. Perkara paling utama adalah untuk mengambil berat tentang keadaan mangsa.

Perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu mangsa

Berikut adalah beberapa cadangan tentang apa yang boleh anda lakukan untuk membantu mangsa serangan seksual. Antaranya:

 • Elakkan untuk menghakimi atau menyalahkan mangsa tentang apa yang telah berlaku. Sebaliknya, dengar dan jangan memaksa mereka untuk memberitahu lebih banyak maklumat jika mereka tidak selesa untuk mengatakannya.
 • Berikan mereka ruang untuk aktif dan berada dalam kawalan diri mereka. Tanyakan bagaimana anda boleh membantu, sebagai contoh, berikan idea tentang apa yang patut dan tidak patut mereka lakukan. Tetapi biarkan mereka membuat keputusan mereka sendiri tanpa tekanan. Anda juga boleh membantu mencarikan maklumat berguna, tetapi jangan paksa mereka untuk melakukan atau bercakap dengan sesiapa sekiranya mereka tidak mahu, seperti polis, pengamal am atau perkhidmatan sokongan.
 • Jangan mengawal segalanya. Hormati pilihan mereka dan jangan merancang sebarang rawatan atau pemulihan untuk mereka. Hanya mereka yang mengetahui apa yang mereka rasa, kerana itu, cara yang terbaik adalah untuk mereka pulih atas kehendak mereka sendiri.
 • Ketika mendengar luahan mereka, pastikan anda sentiasa bertenang. Jangan cuba untuk mendapatkan lebih maklumat mengenai penyerang; dalam beberapa kes, mereka mungkin belum bersedia untuk bercakap mengenainya. Menulis atau mencatat mengenainya mungkin merupakan cara yang terbaik untuk membantu mereka ‘melepaskan’ apa yang mereka tidak mahu luahkan secara lisan tentang apa yang mereka lalui.
 • Berikan mereka ruang. Sebahagian besar proses pemulihan adalah dengan memberikan mereka merasai semula kawalan ke atas kehidupan mereka, jadi menyedari bila masa yang sesuai untuk memberikan mereka ruang adalah sangat penting. Sesetengah mangsa yang mengalami serangan seksual mungkin akan berdepan dengan masalah perhubungan secara fizikal, dan ada masanya mereka tidak mahu disentuh. Jadi hormati kehendak mereka.
 • Berikan sokongan. Sentiasa ada untuk mereka bila diperlukan. Mereka mungkin memerlukan sokongan anda untuk satu tempoh yang lama.
 • Jika anda merasakan mangsa memerlukan pemeriksaan perubatan, tanya dan dapatkan persetujuan daripada mereka sebelum menghubungi bantuan perubatan.

Dalam masa anda memberikan perhatian kepada rakan anda, anda juga masih tetap perlu menjaga diri. Emosi anda mungkin terjejas dari beberapa aspek apabila anda mengetahui seseorang yang anda kenali telah menjadi mangsa rogol. Sebagai contoh, anda mungkin merasa marah, kecewa dan tidak berdaya.

Dapatkan pandangan dan rundingan daripada kaunselor, ahli psikologi atau pengamal am untuk membantu anda lebih memahami dan mengawal reaksi anda terhadap apa yang telah berlaku dan membolehkan anda untuk membantu rakan anda dengan lebih baik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Gila Seks Bukan Gelaran Tetapi Penyakit! Ini 5 Kriteria Jika Anda Salah Seorang Daripadanya

  Mempunyai nafsu syahwat adalah normal namun bagaimana jika ia menguasai diri dengan teruk? Ini 5 kriteria orang yang gila seks. Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/07/2020 . 3 minit bacaan

  Cabut Kondom Tanpa Izin Ketika Bersetubuh Dikira Serangan Seksual, Wanita Kena Ambil Tahu Ini!

  Ada aksi seks baharu yang dikenali sebagai stealthing. Tapi tahukah anda, ia dianggap sebagai serangan seksual? Ini penjelasan yang perlu anda fahami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 08/07/2020 . 3 minit bacaan

  Gelisah & Sedih: Emosi Rasa Terganggu Selepas Seks? Mungkin Ini Puncanya

  Hubungan seks yang berlaku seharusnya melahirkan rasa kepuasan. Tetapi berlainan pula dengan anda, gangguan emosi yang dialami. Mengapakah ia berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 22/06/2020 . 3 minit bacaan

  Berlumba Nak Anak Sentiasa Cemerlang & Wajib Skor Straight A, Itu Semua Punca Anak Stres!

  Tekanan ibu bapa untuk mendapatkan prestasi cemerlang dalam akademik merupakan salah satu punca stres anak. Ketahui 5 tip untuk atasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 27/05/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  ketenangan diri

  Selalu Marah Tak Tentu Pasal? Itu Maksudnya Anda Perlukan ‘Me Time’ Untuk Seketika!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan seksual

  Jangan Ambil Mudah Isu Gangguan Seksual, Ia Mungkin Akan Sebabkan Perkara Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/07/2020 . 3 minit bacaan
  ibu mengandung

  Mak Buyung Selalu Kemurungan? BAHAYA Bukan Pada Ibu Saja Tapi Juga Bayi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan