Pneumoconiosis

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Definisi

Apakah itu pneumoconiosis?

Pneumoconiosis merupakan terma yang digunakan kepada sebarang penyakit peparu disebabkan oleh habuk yang disedut dan terkumpul di dalam peparu yang menyebabkan kerosakan. Pneumoconiosis dianggap sebagai penyakit peparu yang disebabkan oleh pekerjaan, dan ini termasuklah juga penyakit asbestosis, silicosis dan coal worker’s pneumoconiosis (CWP), juga dikenali sebagai “Penyakit Peparu Hitam”.

Tahap perkembangan penyakit pneumoconiosis berbeza bergantung kepada jenis habuk, tahap peparu terjejas, dan tahap intensiti pendedahan terhadap habuk. Pneumoconiosis kadangkalanya tidak mempunyai simptom dan didiagnosis ketika program pemantauan tempat kerja yang menguji para pekerja untuk mencari tanda-tanda awal pneumoconiosis menggunakan X-ray dada atau spirometri (ujian pernafasan yang memeriksa udara masuk dan keluar dada).

Apakah kebarangkalian pneumoconiosis?

Pada tahun 2013, sebanyak 260,000 kematian dilaporkan dan ia meningkat daripada 251,000 pada tahun 1990. Di antara kematian yang dicatatkan, 46,000 disebabkan oleh silicosis, 24,000 oleh asbestosis dan 25,000 oleh pneumoconiosis buruh arang batu.  Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom

Apakah simptom pneumoconiosis?

Simptom yang biasa terdapat pada penyakit ini adalah:

 • Batuk, sama ada dengan kahak atau tidak
 • Sesak nafas
 • Mengah, Pesakit mungkin merasainya pada mulanya apabila menjadi mengah ketika melakukan aktiviti seperti berjalan atau menaiki tangga. Sesetengah pesakit mungkin berasa mengah walaupun tengah berehat

Pada peringkat awal pneumoconiosis, pesakit mungkin mempunyai simptom ataupun tidak.

Jika pneumoconios melibatkan bahagian peparu yang besar atau menyebabkan parut yang berlebihan, oksigen mungkin akan terhalang daripada sampai ke dalam darah ketika bernafas. Ini mengakibatkan hypoxemia (paras oksigen di dalam darah bekurangan). Hypoxemia mungkin terjadi ketika melakukan aktiviti atau ketika tidur. Hypoxemia juga mungkin terjadi setiap masa sekiranya pneumoconiosis berada di tahap serius.

Kebanyakan pesakit yang mempunyai hypoxemia tidak mengetahui bahawa tahap oksigen adalah berkurangan kerana hypoxemia jarang sekali menunjukkan simptom seperti tercungap-cungap. Oksigen di dalam darah akan di hantar kepada setiap organ di dalam badan, maka hypoxemia harus dikesan untuk menghalang stres terhadap organ penting seperti jantung dan otak.

Bilakah saya harus berjumpa doktor anda?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca berlakunya pneumoconiosis?

Banyak keadaan kesihatan yang boleh mengakibatkan penyakit ini seperti:

 • Pekerja yang terdedah kepada asbestos seperti tukang paip, tukang pasang atap, mekanik dan pekerja di limbungan, termasuklah pegawai laut. Golongan berisiko tinggi untuk mempunyai asbestosis jika mereka mempunyai paras pendedahan kepada habuk asbestos bagi jangka masa yang panjang
 • Crystalline silica ialah komponen penting dalam habuk diperbuat daripada pasir dan batu. Pekerja yang mungkin terdedah kepada silica termasuklah penggali lombong, penghembus pasir, tukang batu dan pekerja kuari. Faktor risiko untuk mempunyai silicosis termasuklah paras pendedahan kepada silica yang tinggi dan pendedahan dalam jangka masa yang panjang
 • Habuk arang diperbuat daripada partikel yang mengandungi karbon, dan pelombong adalah berisiko untuk menyedut habuk ini

Diagnosis dan rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah pneumoconiosis didiagnosis?

Jika doktor anda mengesyaki anda mempunyai penyakit ini, pemeriksaan fizikal mungkin dijalankan. Doktor anda juga mungkin akan bertanya berkenaan sejarah perubatan anda, termasuklah mengenai simptom dan pendedahan. Ujian fungsi pulmonari (ujian pernafasan) juga boleh diminta oleh doktor anda. X-ray dada atau imbasan CT  (CAT scan) pada dada akan membantu doktor mendiagnosis penyakit anda.

Bagaimanakah pneumoconiosis dirawat?

Tiada rawatan khas atau ubat tertentu untuk merawat pneumoconiosis, dan masih tiada rawatan penyembuhan. Rawatan yang biasa dilakukan tehadap pesakit adalah bertujuan untuk menghadkan kerosakan terhadap peparu, mengurangkan simptom dan meningkatkan kualiti hidup.

Pesakit mungkin dirawat dengan menyedut ubat (inhalers) sekiranya mereka mempunyai simptom asma atau Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Program rehabilitasi pulmonari mungkin disyorkan untuk meningkatkan keupayaan pesakit untuk bersenam. Oksigen akan dipreskripsikan jika pesakit mempunyai paras oksigen yang rendah. Sesetengah pesakit perlu menggunakan oksigen setiap masa, sementara sebahagian hanya memerlukan ketika melakukan aktiviti yang aktif atau ketika tidur.

Perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan boleh membantu saya menangani pneumoconiosis?

Langkah di bawah ini membantu anda menangani pneumoconiosis:

 • Sentiasa mematuhi janji temu dengan doktor anda
 • Menjalankan ujian secara berkala, seperti ujian fungsi pulmonari (ujian pernafasan) atau X-ray dada untuk memantau anda dan penyakit anda
 • Mengambil suntikan selesema setiap tahun, dan anda harus bertanya doktor anda tentang vaksin pneumonia
 • Pesakit silicosis harus menjalani ujian kulit tuberkulosis untuk memastikan bahawa tuberkulosis tidak menjangkiti anda 

Mengambil berat tentang jantung dan peparu anda merupakan langkah penting untuk menjaga kesihatan sekiranya anda mempunyai pneumoconiosis. Ini bermakna tidak boleh merokok atau menghindari merokok sekondari. Anda juga perlu mengelakkan pendedahan terhadap habuk yang berbahaya.

Jika anda mempunyai sebarang persoalan, sila berhubung doktor anda untuk memahami penyelesaian terbaik bagi anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

  Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips senaman

  Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan