Pelik Tapi Benar, Inilah Penyakit Takayasu, Penyakit Individu Tanpa Nadi!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pada tahun 1830, Rokushu Yamamoto merekodkan satu kes dalam laporan amalan perubatan beliau, memperincikan tentang seorang pesakit lelaki berusia 45 tahun dengan tanda dan simptom yang cukup aneh. Lelaki tersebut mulanya datang dengan masalah demam panas berpanjangan.

Setahun kemudian, ketika memeriksa lelaki ini, Yamamoto mendapati bahawa dia tidak mempunyai sebarang nadi yang dapat dikesan bukan sahaja pada kedua-dua tangan, bahkan pada bahagian karotidnya juga.

Lama-kelamaan, pesakit lelaki ini mengalami susut berat badan yang banyak sebelum menghidapi masalah sukar bernafas yang bertambah teruk dari hari ke hari dan akhirnya meninggal dunia.

Hampir seabad kemudian, ketika pertemuan tahunan ke-12 badan Oftalmologi Jepun, Professor Mikito Takayasu, membentangkan satu kes tentang seorang wanita berusia 21 tahun yang mempunyai anastomosis salur vena dan arteri koronari (cantuman struktur salur darah vena dan arteri koronari) yang aneh di bahagian retina.

Kebetulan, dua doktor yang berada pertemuan yang sama, Dr. Onisihi dan Dr. Kagosha, turut membentangkan penemuan anastomosis yang sama dalam mata pesakit mereka, dengan tambahan bahawa pesakit mereka tidak mempunyai nadi yang dapat dirasai di bahagian pergelangan tangan.

Autopsi yang membawa kepada penemuan baru

Penyakit misteri yang menyebabkan penghidapnya tidak mempunyai nadi ini semakin dekat kepada pembongkarannya apabila pada tahun 1920, bedah siasat pertama membabitkan pesakit penyakit ini berjaya dilakukan.

Apa yang mereka temui? Mereka mengenalpasti majoriti salur darah arteri si mati mengalami keradangan yang membabitkan setiap lapisan salur darah arteri yang akhirnya, mengakibatkan pengecilan diameter semua salur darah arteri yang terjejas.

Akibat pengecilan ini, bekalan darah yang kaya dengan oksigen bawaan arteri menjadi terhad dan tersekat.

Apabila salur darah di peringkat vertebra serviks di leher terjejas, bekalan darah ke kepala terkesan dan bahagian kepala tidak mendapat bekalan darah yang cukup.

Kesannya, seperti apa yang dilihat Takayasu, berlakulah percantuman dan pertumbuhan salur darah baru yang dilihat dalam retina pesakit, sejenis tindak balas adaptasi dalam usaha untuk meningkatkan bekalan darah beroksigen di kawasan tersebut.

Akhirnya, pada tahun 1951, Dr Shimizu dan Dr Sano merumuskan penyakit Takayasu ini dalam laporan berbahasa Inggeris yang bertajuk “Pulseless Disease” (Penyakit tanpa nadi).

Nama Takayasu diabadikan asbab sumbangan beliau dalam mengkaji dan membina pemahaman terhadap entiti penyakit tidak bernadi ini.

Pemahaman terkini Penyakit Takayasu

Kini, penyakit ini diberikan beberapa nama seperti Penyakit Takayasu, Keradangan Arteri Takayasu, Sindrom Arkus Aorta dan juga nama misterinya, Penyakit Tanpa Nadi.

Apapun nama yang dipilih, penyakit ini bercirikan keradangan yang merebak kepada berbilang salur darah arteri dengan penekanan kepada salur yang besar seperti aorta, arkus aorta, arteri pulmonary dan arteri subclavian.

Dari sudut epidemiologi, penyakit ini adalah sangat jarang berlaku dan insidennya dilihat tertumpu kepada negara-negara asia tenggara, Jepun, India dan Mexico.

Menurut kajian yang dilakukan dalam kalangan penduduk Amerika Utara, insiden penyakit Takayasu adalah hanya 2.6 per sejuta penduduk setiap tahun.

Keradangan Arteri Takayasu ini lazimnya berlaku dalam kalangan orang yang muda (lingkungan usia 20 hingga 40 tahun) dan kecenderungan terhadap wanita berbanding lelaki, sebanyak 8 hingga 9 kali ganda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bahaya! 6 Keadaan Kulit Ini Mungkin Petunjuk Anda Menghidap Penyakit Jantung

  Penyakit jantung berpotensi menjadi antara punca kematian sesetengah individu. Tapi, tahukah anda tanda amaran ia juga boleh dilihat dengan perubahan kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Penyakit Jantung, Pusat Kesihatan 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Lebih Ramai Yang Gemuk Berbanding Lelaki, Benar Ke? Ini Dapatan Kajian!

  Ramai yang percaya bahawa wanita gemuk adalah lebih ramai berbanding lelaki! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Masalah Untuk Hamil Secara Natural? Boleh Cuba Kaedah Pembekuan Telur

  Setiap wanita pasti mahu dapat anak tapi bagaimana jika belum ada pasangan atau mempunyai masalah kesuburan? Prosedur pembekuan sel telur mungkin jawapannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Tiub Fallopio Tersumbat? Usah Risau, Ini Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan Hanya Di Rumah

  Dalam sistem pembiakan seseorang wanita, tiub fallopio adalah tempat berlakunya persenyawaan di mana sperma akan cuba memasuki sel telur.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan melancap rambut gugur

  Kuat Beronani Punca Rambut Semakin Banyak Gugur, Fakta @ Auta?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
  mitos haid wanita

  Jangan Mandi Semasa Datang Bulan Sebab Boleh Mandul, Usah Tertipu Dengan Mitos Haid Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/11/2020 . 3 minit bacaan
  sakit senggugut wanita

  Bersenam Boleh Kurangkan Sakit Senggugut- Fakta @ Auta? Ini Jawapan Kajian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/11/2020 . 3 minit bacaan
  vulva bengkak wanita

  Ladies, Pernah Tak Alami Bibir Faraj Membengkak? 5 Kondisi Ini Boleh Jadi Penyebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/11/2020 . 3 minit bacaan