Menentang Mitos Hepatitis B

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Pertubuhan Kesihatan Dunia menganggarkan bahawa kira-kira 240 juta orang menghidap Hepatitis B. Hepatitis berpunca dari virus yang mempunyai kesan utama pada hati. Jangkitan ini boleh menjadi kronik atau akut. Disebabkan populariti jangkitan ini di seluruh dunia, terdapat pelbagai mitos yang mengelilingi Hepatitis B. Sesetengahnya adalah benar, manakala sesetengah orang lain adalah palsu sepenuhnya dan harus dibantah.

Berasa sihat tidak semestinya anda tidak mempunyai Hepatitis B

Sepanjang fasa jangkitan akut, kebanyakan orang hampir tidak mempunyai sebarang gejala. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengalami penyakit akut dengan gejala yang berterusan selama beberapa minggu seperti kuning kulit dan mata, kencing berwarna gelap, keletihan yang teruk, sakit perut, mual.

Dalam sesetengah orang, virus Hepatitis B boleh membawa kepada jangkitan hati kronik yang boleh berpotensi menyebabkan sirosis hati atau kanser hati.

Lebih 90 peratus daripada orang dewasa yang sihat yang membawa virus hepatitis B akan pulih dan menjadi bebas virus itu dalam masa setengah tahun.

Pemeriksaan adalah tidak perlu jika anda tidak mengambil ubat atau melakukan seks luar nikah

Masalahnya adalah bahawa sesiapa sahaja boleh dijangkiti Hepatitis B. Walau bagaimanapun, sekiranya anda hamil, mendapatkan pemeriksaan adalah penting kerana doktor dapat menyediakan ubat penting sebelum anda melahirkan supaya anak anda kurang berisiko dijangkiti virus ini. Walaupun si ibu tidak membawa Hepatitis B, vaksinasi Hepatitis B untuk bayi perlu dipertimbangkan kerana bayi masih boleh dijangkiti daripada orang yang rapat dengan mereka seperti ahli keluarga atau penjaga.

Kemungkinan besar kebanyakan kanak-kanak yang dijangkiti virus Hepatitis B semasa kelahiran atau semasa peringkat awal kanak-kanak (di bawah enam tahun) akan mengalami jangkitan kronik yang boleh menyebabkan kegagalan hati atau kanser. Oleh itu, langkah-langkah pencegahan adalah sangat penting.

Vaksinasi semasa lahir bermakna imuniti dari Hepatitis B

Lebih daripada 95% bayi, kanak-kanak, dan orang muda dewasa, apabila divaksin, akan mendapat imuniti terhadap Hepatitis B. Anda akan dilindungi sekurang-kurangnya 20 tahun dan mungkin untuk seumur hidup.

Walau bagaimanapun, adalah malang bagi sesetengah orang, apabila menerima dos biasa vaksinasi, mereka tidak mendapat imuniti yang cukup kuat. Mereka ini dipanggil responden yang lemah. Sekiranya anda adalah seseorang yang mungkin terdedah dengan Hepatitis B – sebagai contoh, seorang pekerja penjagaan kesihatan – anda perlu memeriksa tahap antibodi Hepatitis anda untuk mengetahui sama ada anda mempunyai imuniti atau tidak. Sekiranya imuniti anda lemah atau tidak cukup kuat, anda boleh memilih untuk mengambil semula atau mengambil dos penggalak vaksinasi Hepatitis B.

Kecederaan disebabkan jarum mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapat HIV daripada Hepatitis B

Sekiranya anda mendapat kecederaan disebabkan jarum, ada kemungkinan bahawa anda akan dijangkiti Hepatitis B daripada HIV. Walaupun risiko jangkitan selepas pendedahan kepada darah yang dijangkiti HIV lebih kurang 0.3%, risiko penghantaran selepas pendedahan kepada virus Hepatitis B adalah 30% (100 kali lebih tinggi).

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

    Adakah artikel ini membantu anda?
    happy unhappy"