Hepatitis B: 4 Peringkat Jangkitan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Virus hepatitis B (HBV) adalah jangkitan yang boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk, kadang-kadang mengakibatkan kematian. Hepatitis B adalah biasa dalam kalangan orang yang menyuntik ubat kerana ia mudah disebarkan melalui perkongsian jarum atau peralatan suntikan lain.

HBV dan HIV boleh tersebar dengan cara yang sama, tetapi hepatitis B lebih berjangkit. Kedua-duanya melalui sentuhan dengan cecair badan yang mengandungi virus seperti darah, air mani dan cairan faraj, atau dari ibu kepada bayi semasa mengandung atau bersalin.

Hepatitis B tidak disebarkan melalui hubungan sosial biasa seperti berkongsi pinggan mangkuk atau kutleri, atau menyentuh seseorang dengan hepatitis B. Manakala luka seseorang yang mempunyai HBV perlu dibersihkan dengan sabun dan air, kemudian dilapisi dengan pakaian atau pelekat kalis air.

Peringkat jangkitan

Peringkat 1: Toleransi imun

Semasa peringkat ini, HBV dikeluarkan secara bebas dalam tubuh dan beban virus adalah tinggi, tetapi sistem imun tidak bertindak balas dengan kuat terhadap jangkitan. Pada orang dewasa, tahap ini biasanya jangka hayat pendek, tetapi ia boleh bertahan selama bertahun-tahun atau beberapa dekad. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa beberapa kerosakan hati boleh berlaku walaupun pada tahap awal ini.

Peringkat 2: Tindak balas imun aktif

Pada peringkat ini, sistem imun menyerang sel-sel yang dijangkiti HBV di hati. Bagi sesetengah orang, fasa ini berlangsung selama beberapa minggu sehingga sistem imunisasi membersihkan virus. Tetapi jika sistem imun tidak dapat membersihkan HBV, orang mengalami jangkitan aktif kronik yang bertahan selama bertahun-tahun atau dekad.

Apabila sistem imun menyerang sel-sel yang dijangkiti, ini menyebabkan keradangan hati, peningkatan enzim hati dan kerosakan hati yang semakin memburuk dari semasa ke semasa. Bagi kebanyakan orang, sistem imun dapat mengawal virus dan menghasilkan antibodi kepada salah satu protein HBV yang dipanggil ‘e’-antigen (atau HBeAg). Jumlah replikasi virus dikurangkan dan mereka bergerak ke peringkat seterusnya.

Peringkat 3: Pembawa tidak aktif (inactive carriage)

Pada peringkat ini, badan menghasilkan antibodi terhadap HBV. Ia suatu proses yang dikenali sebagai serokonversi. Semasa peringkat tidak aktif ini, sistem imun mengawal HBV supaya tidak lagi dihasilkan semula secara bebas. Sebaran HBV adalah rendah atau tidak dapat dikesan dan tahap enzim hati biasanya rendah.

Kira-kira 10 hingga 25% orang yang mendapat hepatitis B sebagai orang dewasa akan menjadi ‘pembawa tidak aktif kronik’, yang bermaksud mereka masih boleh menyebarkan HBV kepada orang lain dan mungkin mengalami kerosakan hati jangka panjang walaupun ianya tidak mungkin. Mereka juga berisiko terkena kanser hati seperti dalam semua peringkat jangkitan. Sesetengah orang boleh melalui kitaran tindak balas imun yang aktif dan kawalan imun.

Peringkat 4: e’-antigen-negative chronic active hepatitis

Sesetengah orang bergerak dari peringkat 3 ke tahap 4 apabila virus hepatitis B melepaskan kawalan antibodi. Orang di peringkat ini kurang ‘e’-antigen tetapi mempunyai tahap replikasi virus yang sederhana dengan keradangan hati. Oleh kerana mereka telah melalui peringkat keradangan aktif yang terdahulu dan mungkin sudah mengalami kerosakan hati pada sebelumnya, mereka mempunyai risiko yang paling besar untuk mengalami komplikasi seperti sirosis dan kanser hati.

Adalah seringkali sukar untuk mengklasifikasikan orang tepat ke dalam salah satu daripada empat peringkat di atas. Garis panduan terkini menunjukkan bahawa orang dengan hepatitis B boleh dikelaskan kepada mereka yang positif dan negartif HBeAg.  Dalam kedua-dua kumpulan ini, orang mempunyai keradangan aktif dan kerosakan hati atau tidak mengalami kerosakan hati. Ia bersama dengan jumlah DNA HBV dalam darah, digunakan untuk membuat keputusan rawatan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bolehkah Pesakit Positif Hepatitis B Berkahwin Dan Melakukan Seks? Ambil Tahu Berkaitannya Ini

  Umum sudah tahu bahawa hepatitis b adalah penyakit yang berbahaya. Persoalannya, bolehkah penderita berkahwin? Jom klik artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 07/08/2020 . 3 minit bacaan

  Alamak! Air Mani Termasuk Ke Dalam Mata? Boleh Dapat Penyakit Kelamin Ke?

  Seks boleh menjadi menyeronokkan dan awkward terutamanya jika air mani si dia termasuk dalam mata! Sekarang anda risau jangkitan penyakit kelamin pula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 15/07/2020 . 3 minit bacaan

  BERHENTI Kongsi Pengetip Kuku! Anda Berisiko Dapat Banyak Penyakit Termasuk Hepatitis, Takutnya!

  Kita tidak harus berkongsi barangan peribadi seperti pengetip kuku dengan orang untuk mengelak risiko jangkitan penyakit seperti Hepatitis C!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 26/06/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu Cara Guna Kondom Wanita? Kena Baca Ini Supaya Tiada Kes TERSEKAT Dalam Faraj

  Si dia tidak mahu pakai kondom masa seks? Tidak mengapa, ini cara pakai kondom wanita boleh dicuba. Penting sebab boleh mencegah jangkitan penyakit kelamin.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 01/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan virus

  Ciuman Bibir Ke Bibir Boleh Jadi Punca Terkena Pneumonia? Hati-hati Dengan Sakit Radang Peparu Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/11/2020 . 3 minit bacaan
  lelaki tidak subur

  Bahaya Hepatitis B Sehingga Boleh Jejaskan Kesuburan Lelaki? Ini Dia Jawapan Kajian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan
  sakit mata

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  vaksin flu

  Ada Diabetes? Ambil Suntikan Flu Bagi Elak Risiko MAUT, Penting Terutama Ketika COVID-19!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan