Hepatitis B: 4 Peringkat Jangkitan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Virus hepatitis B (HBV) adalah jangkitan yang boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk, kadang-kadang mengakibatkan kematian. Hepatitis B adalah biasa dalam kalangan orang yang menyuntik ubat kerana ia mudah disebarkan melalui perkongsian jarum atau peralatan suntikan lain.

HBV dan HIV boleh tersebar dengan cara yang sama, tetapi hepatitis B lebih berjangkit. Kedua-duanya melalui sentuhan dengan cecair badan yang mengandungi virus seperti darah, air mani dan cairan faraj, atau dari ibu kepada bayi semasa mengandung atau bersalin.

Hepatitis B tidak disebarkan melalui hubungan sosial biasa seperti berkongsi pinggan mangkuk atau kutleri, atau menyentuh seseorang dengan hepatitis B. Manakala luka seseorang yang mempunyai HBV perlu dibersihkan dengan sabun dan air, kemudian dilapisi dengan pakaian atau pelekat kalis air.

Peringkat jangkitan

Peringkat 1: Toleransi imun

Semasa peringkat ini, HBV dikeluarkan secara bebas dalam tubuh dan beban virus adalah tinggi, tetapi sistem imun tidak bertindak balas dengan kuat terhadap jangkitan. Pada orang dewasa, tahap ini biasanya jangka hayat pendek, tetapi ia boleh bertahan selama bertahun-tahun atau beberapa dekad. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa beberapa kerosakan hati boleh berlaku walaupun pada tahap awal ini.

Peringkat 2: Tindak balas imun aktif

Pada peringkat ini, sistem imun menyerang sel-sel yang dijangkiti HBV di hati. Bagi sesetengah orang, fasa ini berlangsung selama beberapa minggu sehingga sistem imunisasi membersihkan virus. Tetapi jika sistem imun tidak dapat membersihkan HBV, orang mengalami jangkitan aktif kronik yang bertahan selama bertahun-tahun atau dekad.

Apabila sistem imun menyerang sel-sel yang dijangkiti, ini menyebabkan keradangan hati, peningkatan enzim hati dan kerosakan hati yang semakin memburuk dari semasa ke semasa. Bagi kebanyakan orang, sistem imun dapat mengawal virus dan menghasilkan antibodi kepada salah satu protein HBV yang dipanggil ‘e’-antigen (atau HBeAg). Jumlah replikasi virus dikurangkan dan mereka bergerak ke peringkat seterusnya.

Peringkat 3: Pembawa tidak aktif (inactive carriage)

Pada peringkat ini, badan menghasilkan antibodi terhadap HBV. Ia suatu proses yang dikenali sebagai serokonversi. Semasa peringkat tidak aktif ini, sistem imun mengawal HBV supaya tidak lagi dihasilkan semula secara bebas. Sebaran HBV adalah rendah atau tidak dapat dikesan dan tahap enzim hati biasanya rendah.

Kira-kira 10 hingga 25% orang yang mendapat hepatitis B sebagai orang dewasa akan menjadi ‘pembawa tidak aktif kronik’, yang bermaksud mereka masih boleh menyebarkan HBV kepada orang lain dan mungkin mengalami kerosakan hati jangka panjang walaupun ianya tidak mungkin. Mereka juga berisiko terkena kanser hati seperti dalam semua peringkat jangkitan. Sesetengah orang boleh melalui kitaran tindak balas imun yang aktif dan kawalan imun.

Peringkat 4: e’-antigen-negative chronic active hepatitis

Sesetengah orang bergerak dari peringkat 3 ke tahap 4 apabila virus hepatitis B melepaskan kawalan antibodi. Orang di peringkat ini kurang ‘e’-antigen tetapi mempunyai tahap replikasi virus yang sederhana dengan keradangan hati. Oleh kerana mereka telah melalui peringkat keradangan aktif yang terdahulu dan mungkin sudah mengalami kerosakan hati pada sebelumnya, mereka mempunyai risiko yang paling besar untuk mengalami komplikasi seperti sirosis dan kanser hati.

Adalah seringkali sukar untuk mengklasifikasikan orang tepat ke dalam salah satu daripada empat peringkat di atas. Garis panduan terkini menunjukkan bahawa orang dengan hepatitis B boleh dikelaskan kepada mereka yang positif dan negartif HBeAg.  Dalam kedua-dua kumpulan ini, orang mempunyai keradangan aktif dan kerosakan hati atau tidak mengalami kerosakan hati. Ia bersama dengan jumlah DNA HBV dalam darah, digunakan untuk membuat keputusan rawatan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Selain HIV & HPV, Ada Lagi Jangkitan Kelamin Yang Tidak Boleh Sembuh! Apakah Ia?

  Mungkin ramai sudah tahu apa itu STD bukan? Namun tahukah anda ada beberapa jenis yang tidak boleh disembuhkan? Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 25/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ciuman Bibir Ke Bibir Boleh Jadi Punca Terkena Pneumonia? Hati-hati Dengan Sakit Radang Peparu Ini

  Benarkah penyakit pneumonia boleh berjangkit melalui ciuman? Jangkitan virus dan bakteria boleh merebak melalui ciuman, namun sejauh manakah kebenarannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra

  Bahaya Hepatitis B Sehingga Boleh Jejaskan Kesuburan Lelaki? Ini Dia Jawapan Kajian!

  Akibat hepatitis B, pelbagai kesan akan berlaku terutamanya pada organ hati. Ada kajian kata lelaki tidak subur juga adalah komplikasinya! Jom kita klik.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 30/10/2020 . 3 minit bacaan

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Sakit mata, dikenali juga sebagai konjunktivitis adalah keradangan atau jangkitan pada membran telus yang melapisi kelopak dan menutupi bahagian mata putih.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Mata, Masalah Mata Lain 04/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit hepatitis

  Pesakit Hepatitis B, Ini Sebab Mengapa Anda Tak Boleh Derma Darah Walaupun Sudah Pulih

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  pening kepala

  Ada Masalah Vertigo? Ini 3 Tip Tidur Lena Untuk Elak Kepala Pusing Saat Bangun Pagi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/12/2020 . 3 minit bacaan
  bagaimana HIV merebak

  HIV Tersebar Melalui Seks Bebas, Tapi Benarkah Gigitan Nyamuk Juga Boleh Sebarkan Virus Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 30/11/2020 . 3 minit bacaan
  jenis hepatitis

  Bukan Hanya A & B Sahaja, Tahukah Anda Hepatitis Sebenarnya Ada 5 Jenis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan