Apa Itu Kelainan Identiti Disosiatif?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kelainan Identiti Disosiatif atau dikenali sebagai Dissociative Fugue, ditakrif sebagai gangguan disosiatif. Ia bukan satu keadaan psikiatri biasa yang dipanggil sebagai amnesia untuk identiti peribadi, memori dan ciri individu lain. Keadaan ini mungkin berlaku dalam tempoh yang sekejap (dari tempoh beberapa jam hingga beberapa hari) atau untuk tempoh kekal. Keadaan ini biasanya berlaku secara tiba-tiba, tanpa perancangan atau amaran, jauh meninggalkan masa lalu.

Ini kerana individu yang mengalami dissociative fugue tidak dapat mengingati segala atau sebahagian yang pernah berlaku dalam kehidupan mereka. Ada masanya mereka akan menjadi keliru tentang identiti dan situasi yang mereka berada pada ketika itu. Dalam kes yang jarang berlaku, mereka mungkin menggunakan identiti baru.

Punca

Dissociative fugue sering dikaitkan dengan tekanan dan trauma yang kronik. Pengalaman traumatik seperti dalam perang, bencana alam, cenderung mewujudkan risiko gangguan. Tekanan peribadi juga turut menjadi punca yang memburukkan keadaan pesakit, yang mengakibatkan pesakit tiba-tiba melarikan diri. Kejutan yang tidak dapat ditanggung seperti kematian individu tersayang or tekanan kerja, sebagai contoh, menyebabkan wujudnya rasa ingin melarikan diri dari tempoh waktu tertentu dan memadamkan tentang masa lalu.

Diagnosis

Doktor pasti akan  menyedari tentang kekeliruan pesakit tentang identiti dan tingkah laku. Berdasarkan simptom pesakit, doktor mungkin mempertimbangkan untuk menjalankan pemeriksaan fizikal, untuk menyingkirkan faktor gangguan fizikal yang boleh menyumbang kepada kehilangan memori. Pemeriksaan psikologi juga turut akan dijalankan.

Ada masanya dissociative fugue tidak boleh didiagnos sehingga individu berkenaan secara tiba-tiba kembali kepada identiti pra-sedar (pre-fugue) dan menjadi tertekan apabila mendapati diri mereka berada dalam persekitaran yang tidak dikenal pasti. Diagnosis akan dijalankan apabila doktor mengkaji sejarah dan mengumpulkan maklumat mengenai keadaan individu sebelum meninggalkan rumah, ketika berjalan bersendirian dan kewujudan kehidupan yang lain.

Rawatan

Apabila pulih dari gangguan ini, memori masa lalu akan kembali berhubung. Kerana ini, kebiasaannya, tidak ada rawatan yang diperlukan untuk merawat individu yang menghadapi situasi ini. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, psikoterapi, yang ada masanya melibatkan hipnosis, diperlukan untuk mengembalikan ingatan dan memori yang hilang dari pesakit.

Pesakit, dengan sokongan dari pakar terapi, akan digalakkan untuk mengingati masa lalu dengan mengenali wajah dan mengendalikan pengalaman yang mendatangkan tekanan yang mewujudkan gangguan ini.

Oleh kerana peristiwa traumatik biasanya cenderung mewujudkan gangguan ini, adalah penting untuk merawat emosi dan perasaan pesakit yang wujud selepas pesakit mengalami trauma. Peristiwa masa lalu yang mengganggu yang mendorong pesakit untuk melarikan diri dan melupakan tentang kenangan lalu, apabila diingati kembali, akan mengundangkan kesedihan, kemurungan, ketakutan, kemarahan, penyesalan dan keadaan psikologi lain yang memerlukan terapi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Berlumba Nak Anak Sentiasa Cemerlang & Wajib Skor Straight A, Itu Semua Punca Anak Stres!

  Tekanan ibu bapa untuk mendapatkan prestasi cemerlang dalam akademik merupakan salah satu punca stres anak. Ketahui 5 tip untuk atasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 27/05/2020 . 4 minit bacaan

  Bila Meroyan Akan Berakhir? Awas! Usah Biarkan, Ia Boleh Berlanjutan Jika Tak Dirawat

  Meroyan atau kemurungan selepas bersalin, perkara yang boleh berlaku kepada setiap wanita melahirkan anak. Mengendahkannya boleh menyebabkan ia berlanjutan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 15/05/2020 . 3 minit bacaan

  6 Beradik Sekelip Mata Jadi Yatim Piatu – Ini Pentingnya Ibu Bapa Jaga Kesihatan Diri

  Perkara utama yang dipentingkan oleh setiap ibu bapa sudah tentu kesihatan anak-anak. Adakah itu bermakna penjagaan kesihatan ibu bapa tidak penting?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 13/05/2020 . 3 minit bacaan

  Kerap Diserang Migrain? Apa Kata Anda Cuba 5 Langkah Ini Untuk Atasinya

  Individu yang mengalami serangan migrain, biasanya tugasan harian akan terjejas. Jadi berikut 5 cara mengawal masalah migrain untuk anda cuba.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 28/04/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  ketenangan diri

  Selalu Marah Tak Tentu Pasal? Itu Maksudnya Anda Perlukan ‘Me Time’ Untuk Seketika!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  ibu mengandung

  Mak Buyung Selalu Kemurungan? BAHAYA Bukan Pada Ibu Saja Tapi Juga Bayi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan emosi

  Gelisah & Sedih: Emosi Rasa Terganggu Selepas Seks? Mungkin Ini Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/06/2020 . 3 minit bacaan