Apa Itu Kelainan Identiti Disosiatif?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kelainan Identiti Disosiatif atau dikenali sebagai Dissociative Fugue, ditakrif sebagai gangguan disosiatif. Ia bukan satu keadaan psikiatri biasa yang dipanggil sebagai amnesia untuk identiti peribadi, memori dan ciri individu lain. Keadaan ini mungkin berlaku dalam tempoh yang sekejap (dari tempoh beberapa jam hingga beberapa hari) atau untuk tempoh kekal. Keadaan ini biasanya berlaku secara tiba-tiba, tanpa perancangan atau amaran, jauh meninggalkan masa lalu.

Ini kerana individu yang mengalami dissociative fugue tidak dapat mengingati segala atau sebahagian yang pernah berlaku dalam kehidupan mereka. Ada masanya mereka akan menjadi keliru tentang identiti dan situasi yang mereka berada pada ketika itu. Dalam kes yang jarang berlaku, mereka mungkin menggunakan identiti baru.

Punca

Dissociative fugue sering dikaitkan dengan tekanan dan trauma yang kronik. Pengalaman traumatik seperti dalam perang, bencana alam, cenderung mewujudkan risiko gangguan. Tekanan peribadi juga turut menjadi punca yang memburukkan keadaan pesakit, yang mengakibatkan pesakit tiba-tiba melarikan diri. Kejutan yang tidak dapat ditanggung seperti kematian individu tersayang or tekanan kerja, sebagai contoh, menyebabkan wujudnya rasa ingin melarikan diri dari tempoh waktu tertentu dan memadamkan tentang masa lalu.

Diagnosis

Doktor pasti akan  menyedari tentang kekeliruan pesakit tentang identiti dan tingkah laku. Berdasarkan simptom pesakit, doktor mungkin mempertimbangkan untuk menjalankan pemeriksaan fizikal, untuk menyingkirkan faktor gangguan fizikal yang boleh menyumbang kepada kehilangan memori. Pemeriksaan psikologi juga turut akan dijalankan.

Ada masanya dissociative fugue tidak boleh didiagnos sehingga individu berkenaan secara tiba-tiba kembali kepada identiti pra-sedar (pre-fugue) dan menjadi tertekan apabila mendapati diri mereka berada dalam persekitaran yang tidak dikenal pasti. Diagnosis akan dijalankan apabila doktor mengkaji sejarah dan mengumpulkan maklumat mengenai keadaan individu sebelum meninggalkan rumah, ketika berjalan bersendirian dan kewujudan kehidupan yang lain.

Rawatan

Apabila pulih dari gangguan ini, memori masa lalu akan kembali berhubung. Kerana ini, kebiasaannya, tidak ada rawatan yang diperlukan untuk merawat individu yang menghadapi situasi ini. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, psikoterapi, yang ada masanya melibatkan hipnosis, diperlukan untuk mengembalikan ingatan dan memori yang hilang dari pesakit.

Pesakit, dengan sokongan dari pakar terapi, akan digalakkan untuk mengingati masa lalu dengan mengenali wajah dan mengendalikan pengalaman yang mendatangkan tekanan yang mewujudkan gangguan ini.

Oleh kerana peristiwa traumatik biasanya cenderung mewujudkan gangguan ini, adalah penting untuk merawat emosi dan perasaan pesakit yang wujud selepas pesakit mengalami trauma. Peristiwa masa lalu yang mengganggu yang mendorong pesakit untuk melarikan diri dan melupakan tentang kenangan lalu, apabila diingati kembali, akan mengundangkan kesedihan, kemurungan, ketakutan, kemarahan, penyesalan dan keadaan psikologi lain yang memerlukan terapi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Tidur malam berkualiti baik untuk proses pemulihan tubuh. Tapi wujud masalah kesihatan jika tidur berlebihan. Tak percaya? Hello Doktor ada penjelasannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 26/11/2020 . 3 minit bacaan

  Stres Bukan Semuanya Tidak Baik, Ada Yang Bagus Jika Rasa Tertekan, Ini Manfaatnya!

  Semua individu pernah rasa stres. Namun tahukah anda bahawa kadangkala terdapat juga kebaikan stres? Jom baca artikel ini dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Bekerja, Jaga-jaga, Ya! Ini Risiko Masalah Kesihatan Yang Boleh Anda Alami

  Menjadi seorang ibu bekerja bukanlah 1 tugas mudah. Anda perlu lebih menjaga diri atau ada 8 risiko masalah kesihatan yang mungkin akan dialami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  BAHAYA Ibu Hamil STRES, Boleh Bersalin Bayi Pramatang, Si Manja Pula Berdepan Risiko Sakit

  Sepanjang tempoh kehamilan, perubahan emosi ibu mengandung perkara biasa. Tetapi jika berlebihan, ia berisiko membawa bahaya kepada ibu dan kandungan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu 03/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan penghilang stres

  Kalau Nak Kurangkan Stres, Boleh Cuba 7 Jenis Makanan Penghilang Stres Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit asma gangguan pernafasan

  Info Lengkap Tentang ASMA: Jenis, Simptom, Risiko & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  tahun baharu

  Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan
  reaksi janin saat ibu menangis

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/12/2020 . 3 minit bacaan