home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mengenai Kesakitan (Bahagian 4)

Mengenai Kesakitan (Bahagian 4)

Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kesakitan:

Menggunakan Sistem Saraf Pusat untuk Kelebihan Anda

Seperti yang telah kita bincangkan, sistem saraf adalah struktur yang menakjubkan dan rumit yang bertanggungjawab bagaimana kita berinteraksi dengan pelbagai benda di sekeliling kita. Kita sebenarnya boleh menggunakan mengenai interaksi ini untuk kelebihan kita.

Kita tahu bahawa apabila sakit kronik hadir, ia memberi kesan kepada sistem saraf dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, mereka yang mengalami kesakitan kronik:

  • Dua Penurunan-Titik Diskriminasi – Ini adalah ujian deria rasa kulit yang mengukur kebolehan seseorang untuk membezakan sama ada terdapat dua perkara yang berbeza menyentuh kulit dengan satu titik. Apabila seseorang itu berada dalam kesakitan kronik, mereka kekurangan keupayaan untuk membezakannya dengan tepat.
  • Impaired Proprioception – Ini adalah kesedaran kedudukan relatif badan anda dalam ruang, yang penting untuk gerakan, keseimbangan, dan penyelarasan. Mereka yang mengalami sakit kronik sering kekurangan propriosepsi (Kesedaran mengenai postur, pergerakan dan perubahan keseimbangan tubuh badan yang dibawa oleh gerakan dan aktiviti otot) juga.
  • Pemekaan – Ini adalah topik yang mengagumkan yang mengisi keseluruhan kursus dan buku teks, di mana dua penyelidik yang paling mudah dibaca dan menghiburkan adalah Lorimer Mosely dan David Butler. Daripada menambahkan satu dozen halaman lagi terhadap catatan ini cuba berfungsi melalui subjek mendalam, kita dengan mudah boleh menyatakan mudah bahawa pemekaan bermaksud kesakitan mengakibatkan lebih sakit. Dalam sekian lama isu sakit ini, badan/otak menjadi lebih peka terhadap pengulangan berdasarkan input deria yang mungkin sebaliknya diabaikan sekiranya tiada tindak balas sakit sebelumnya. Sakit menjadi seperti tabiat yang sangat buruk, mengecewakan ia sukar untuk dihilangkan.

Dengan konsep-konsep ini dalam fikiran, kita boleh mula memahami bagaimana untuk menggunakannya untuk membebaskan diri daripada kitaran kesakitan.

Jika kepekaan badan dan propriosepsi anda dipengaruhi oleh kesakitan, dengan alasan bahawa fungsi pada kesedaran dan propriosepsi badan boleh menjejaskan kesakitan anda. Menghabiskan masa pada pelbagai pergerakan yang menyediakan rangsangan dan pengaruh berbeza pada deria rasa anda dan anda akan mendorong perubahan dalam persepsi kesakitan.

Vitamin direka khusus untuk memperkenalkan badan anda kepada pergerakan yang mungkin tidak digunakan. Cara mencabar ini secara drastik boleh meningkatkan rasa kesedaran tubuh, dan secara khusus, banyak cara berbeza untuk tubuh anda bergerak dalam ruang. Kajian menunjukkan ini boleh mengurangkan kesakitan berterusan.

Rasakan bagaimana pergerakan unik boleh memberi kesan kepada tubuh anda dengan sedikit pergerakan bebas khusus.

Begitu juga dengan pemekaan. Sekiranya rasa sakit menimbulkan kesakitan, anda perlu “meyakinkan” badan anda untuk melupakan kesakitan itu.

Terdapat catatan hebat oleh Todd Hargrove untuk menghantar “berita baik” kepada otak anda mengenai bagaimana badan anda lakukan, dan beliau berpendapat bahawa anda perlu melakukannya dalam setiap sesi latihan.

Selepas kecederaan, biasanya tempoh pergerakan sangat terhad. Dalam kes ini, walaupun latihan pemulihan yang paling sederhana boleh memberi impak besar kepada kesakitan akut. Saya telah melihat orang datang ke klinik hampir tidak dapat bergerak dan dengan beberapa pengendalian yang lembut dan senaman, mereka berjalan keluar dengan rasa yang lebih baik.

Dan perkara sama boleh berlaku dengan lebih banyak isu kronik.

Lebih banyak anda boleh menggantikan memori pengalaman kesakitan dengan memori baru “berita baik” seperti dipanggail Todd, lebih baik. Sebahagian daripadanya melakukan apa yang dirasakan “baik” dan mengelakkan apa yang dirasakan “buruk”.

Beberapa tahun lalu terdapat dorongan besar untuk klasifikasi keadaan menjejaskan rawatan yang lebih baik, dan daripada jumlah ini mendatangkan konsep akhiran (forward bending) atau sambungan (backward bending) sikap tidak bertoleransi. Jadi, daripada mendiagnosis khusus kami kini melihat faktor-faktor situasi yang boleh memburukkan masalah anda.

Aktiviti-aktiviti seperti tergelincir di roda stereng atau komputer mengakibatkan beberapa masalah belakang, sementara berdiri untuk tempoh yang lama dan mengganggu orang lain. Ia adalah satu perkara yang sangat jelas dan mudah tetapi mengetahui aktiviti-aktiviti memburukkan dan mengehadkan tempoh dan kekerapan mereka membantu agak sedikit dalam menguruskan simptom.

Pengalaman Sendiri Berurusan Dengan Sakit

Sebagai tambahan kepada pengalaman saya sebagai ahli terapi fizikal yang merawat pesakit yang sakit, saya juga “berada di sisi lain rasa sakit” untuk bercakap.

Saya mengalami sakit belakang pertengahan dan rendah sejak saya remaja, dan rakan sekerja saya yang mengingatkan saya agak kerap, saya sudah tua sekarang. Mujurlah ia diurus dengan baik dengan senaman dan pemahaman mengenai keadaan utama yang memburukkan.

Saya telah mempunyai banyak campur tangan rawatan yang berbeza selama ini, dari rolfing kepada manipulasi tulang belakang, dan teknik osteopathic untuk mengeringkan jarum.

Dan sementara saya mendapat manfaat yang sangat baik, terutama dalam tempoh yang akut berikutan keterpaksaan, rawatan tidak “menyembuhkan” keadaan saya, melainkan membenarkan saya membuka peluang di mana kesakitan telah berkurang secukupnya untuk kembali ke kelenturan, kekuatan, dan latihan kawalan motor yang mengurangkan kesakitan.

  • Meningkatkan kawalan motor boleh membantu keadaan sakit atas sebab-sebab kita telah bercakap tentang di atas, dengan amalan memperbaiki diskriminasi sensasi dan kesedaran badan.
  • Bekerja pada fleksibiliti boleh membantu anda, tidak semestinya kerana perubahan struktur, tetapi lebih besar kerana meningkatkan mudah anda membuat gerakan dan menggantikan memori kesakitan dan kekakuan dengan pengalaman diubah.
  • Dan apabila kita bercakap mengenai pengukuhan untuk mengawal kesakitan, ia bukan kerana anda sedang membina sebuah “perisai” sebagai perlindungan dari penghinaan, tetapi lebih kerap untuk kestabilan rasa, untuk memastikan semua struktur yang sensitif dengan keadaan aman dan stabil.

Jika saya terpaksa merumuskan pendekatan terbaik untuk pengurusan kesakitan dalam satu ayat ia akan menjadi seperti berikut:

Meningkatkan kesedaran badan anda dan toleransi dalam pergerakan yang berbeza dan mengubah tabiat anda seperti yang diperlukan, terutamanya yang menjana kesakitan, adalah kunci kepada perubahan tahan lama .

Anda BOLEH Mengatasi Sakit Anda

Saya mempunyai peluang untuk merawat ramai pesakit selama ini, dan mempunyai banyak contoh apabila pendekatan ini telah berhasil.

  • Seorang pesakit berjumpa saya dengan sakit pinggang yang telah berlaku selama bertahun-tahun. Selepas satu rawatan dengan saya, dia memberitahu saya dia berasa kelegaan kesakitan serta-merta dalam berlangsung beberapa hari.
  • Seorang lagi pesakit mempunyai sakit kepala setiap hari selama 20 tahun. Selepas satu sesi dan mengajar satu senaman tertentu, sakit kepalanya hilang.

Saya tidak berkongsi untuk berbangga dengan teknik “ajaib” saya, tetapi bukan sebagai ilustrasi bagaimana sakit tidak boleh hanya berkaitan dengan kerosakan tisu atau isu-isu struktur. Jika tidak, bagaimana ia boleh terjejas oleh satu sesi selepas tahun dari masalah? Ia tidak begitu mudah sama sekali.

Terdapat beberapa kaitan yang sangat kompleks antara jangkaan kami, pendidikan, dan campur tangan fizikal, dan tertentu pesakit/ahli terapi interdynamics yang membawa kepada keputusan.

Dan saya berbohong jika saya berkata saya tahu sesuatu. Berhati-hati dengan sesiapa sahaja yang mengatakan mereka tahu sesuatu dengan pasti.

Cara yang terbaik untuk mengurangkan dan mengelakkan isu-isu kesakitan adalah bekerjasama secara perlahan-lahan dan beransur-ansur, meningkatkan kekuatan dan fleksibiliti dalam semua pergerakan, dengan meneroka pergerakan aktif anda dalam cara-cara baru dan kreatif, dan memahami bahawa sakit tidak bermakna kerosakan daripada satu faktor penyebab.

Sakit adalah isu rumit dan sesiapa menjual anda dengan “satu cara rahsia” untuk berurusan dengannya adalah sama ada terpedaya atau pemangsa.

Menangani isu-isu asas yang bertanggungjawab untuk pelbagai keadaan sakit, jadi anda boleh menstabilkan badan anda, bergerak dengan mudah, dan menggunakan hubungan antara kesakitan dan sistem saraf untuk keuntungan anda.

Meningkatkan Keadaan Anda

Membina kekuatan, fleksibiliti, dan kawalan melalui latihan lokomotif dan kerja mobiliti yang disasarkan, supaya anda boleh bergerak dengan cara yang anda mahu untuk seumur hidup.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Morteza Tafakory Disemak pada 27/11/2019
x