What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Masalah Kesihatan Utama di Pejabat

Masalah Kesihatan Utama di Pejabat

Duduk di meja sepanjang hari berbahaya kepada kesihatan anda. Sakit belakang, sakit mata dan masalah tidur semuanya boleh menghasilkan persekitaran kerja yang tetekan.

Sindrom carpal tunnel

Masalah: Pergerakan berulang, seperti menaip menggunakan tetikus, boleh membawa kepada kecederaan atau sakit. Sindrom carpal tunnel boleh menyebabkan kesakitan serta kesemutan, kebas atau sakit yang tajam yang berjalan melalui lengan.

Pencegahan: Sebelum anda terpaksa merawat carpal tunnel dengan akupunktur, ubat-ubatan atau pembedahan, regangan dan senaman lain boleh membantu melepaskan ketegangan di pergelangan tangan, menurut NSH.

Tempat kerja di mana papan kekunci komputer adalah di atas dulang, tetapi tetikus kekal di atas meja boleh membuat leher dan bahu bersandar lebih ke arah sebelah dengan tetikus. Dan, bertentangan dengan apa yang ramai yang percaya, pergelangan tangan anda harus tidak benar-benar berehat pada pad pergelangan tangan yang duduk di bawah papan kekunci atau pad tetikus.

Sakit belakang (Lower-back pain)

Masalah: Duduk selama berjam-jam, terutamanya jika anda mempunyai kesihatan yang tidak baik, boleh mengakibatkan kemusnahan kepada badan anda dari masa ke masa jika anda tidak dapat bergerak secara tetap. Dan sakit belakang adalah sebenarnya satu sebab utama kerja terlepas untuk orang dewasa semua peringkat umur.

Tetapi kedudukan tidak baik di meja atau terlampau membongkok. Duduk tegak tetapi belakang anda terlalu melengkung boleh menjadi punca sakit bawah belakang juga. Beliau mencadangkan pilihan seperti dulang papan kekunci boleh laras atau meja disesuaikan dengan ketinggian yang betul untuk mengelakkan masalah ini. Walaupun langkah kaki adalah “pilihan kedua terbaik,” permukaan kecilnya boleh menghalang pergerakan pekerja.

Pencegahan: Selain menjadi lebih baik sedar postur anda seperti yang anda sedang duduk di meja anda, kerap bersenam termasuk aktiviti pengukuhan perut perlu bagi melegakan sedikit tekanan ke atas belakang anda yang lebih rendah.

Dompet dalam poket belakang yang terlalu gemuk/tebal boleh menjadi satu perkara yang buruk juga. Duduk di atas dompet yang tebal boleh memberi tekanan pada saraf sciatic, yang boleh menyebabkan sakit belakang yang tepat.

Masalah sendi

Masalah: Tubuh manusia yang dimaksudkan untuk bergerak, dan kekal pada satu kedudukan terlalu lama boleh menyebabkan sendi terasa tegang. Duduk di meja terutama memendekkan dan mengetatkan flexors pinggul, otot membantu menarik kaki anda ke arah badan anda. Dan flexors pinggul ketat sebenarnya boleh menyumbang kepada sakit belakang juga kerana pinggul ketat memaksa pelvis condong ke hadapan, memampatkan belakang.

Pencegahan: Bangun dari meja anda secara berkala dan berjalan di sekitar seketika.

Sakit mata

Masalah: Pekerja pejabat yang menghabiskan jam sehari merenung skrin komputer mungkin memberitahu anda bahawa selepas jumlah masa yang tertentu, penglihatan mereka kabur dan mata mereka umumnya menjadi lebih sensitif. Simptom (serta mata terlalu berair atau terlalu kering, sakit kepala atau sakit leher) boleh menjadi tanda-tanda keletihan mata.

Pencegahan: Untuk mengelakkan sakit mata pada komputer anda, meningkatkan saiz tulisan supaya anda tidak perlu juling. Anda juga mungkin mahu rehatkan mata dengan tidak melihat skrin computer dan mengurangkan apa-apa silau pada monitor anda.

Bakteria

Masalah: Masalah bakteria di meja anda boleh menjadi lebih teruk. Serbuk roti dan sisa-sisa makanan lain terdapat di antara kekunci pada papan kekunci anda, menarik tikus dan membawa kepada pendedahan yang tidak disengajakan kepada kumannya. Apa lagi, banyak makanan mentah dan yang telah dimasak perlu kekal dalam peti sejuk, dan membiarkannya selama dua jam atau lebih di luar adalah tidak selamat.

Pencegahan: Jika anda kerap makan makanan tengah hari anda di meja, mungkin mahu memastikan anda mempunyai sanitizer tangan dan kain anti-bakteria untuk menyapu permukaan ruangan kerja setiap hari. Yang juga boleh melindungi anda daripada kuman yang tersebar di udara oleh batuk dan bersin rakan sekerja.

Jika pejabat anda mempunyai sinki dapur dengan span, sebaliknya guna tisu untuk kekal selamat dari bakteria.

Persatuan itu pergi sejauh mencadangkan bahawa mereka yang makan di pejabat membawa termometer peti sejuk dan termometer daging juga.

Masalah mencapai

Meja anda mungkin agak kemas tetapi terdapati tetikus, telefon dan papan kekunci tersebar di atas meja yang boleh menyebabkan anda untuk lebih dicapai.

Jika berterusan lebih meluas, sendi bahu anda akan bergerak pada rangkaian sepnuhnya. Tetapi anda perlu menggunakan semua sendi anda pada pertengahan rangkaian untuk melindunginya.

Semua peralatan yang anda perlukan harus mudah dicapai. Duduk di meja anda dengan siku, pinggang dan lengan anda lurus ke depan.

Pencegahan: Disyorkan pilihan seperti papan kekunci atau meja boleh laras disesuaikan dengan ketinggian yang betul untuk menghapuskan masalah ini. Walaupun melangkah adalah “pilihan kedua terbaik,” permukaan kecil boleh menghalang pergerakan pekerja.

Keadaan tertekan

Masalah: Tekanan di tempat kerja dengan cepat menyebabkan sakit belakang sebagai isu kesihatan dan keselamatan terbesar di tempat kerja. Kajian ini juga mendapati hubungan antara perasaan tertekan dan simptom seperti sakit belakang dan kesihatan mental yang lemah.

Pencegahan: Tekanan kecil boleh dikendalikan dengan teknik pernafasan dan bersantai di meja atau berehat di luar pejabat, tetapi beberapa konflik boleh meminta pengantaraan oleh pihak yang tidak berat sebelah.

Dan percaya atau tidak, permainan video telah dicadangkan sebagai satu kaedah untuk mengurangkan tekanan di tempat kerja.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

6 Serious Office Health Risks. https://www.mainstreet.com/article/6-serious-office-health-risks. Accessed November 1, 2016.

Recognizing hidden dangers: 25 steps to a safer office. http://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/recognizing-hidden-dangers-25-steps-to-a-safer-office-2. Accessed November 1, 2016.

The health hazards in your office. http://www.dailymail.co.uk/health/article-85402/The-health-hazards-office.html. Accessed November 1, 2016.

Five health hazards of your office job. http://www.techrepublic.com/blog/career-management/five-health-hazards-of-your-office-job/. Accessed November 1, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 03/05/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor