home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kesakitan Kronik, Melegakan Simptom dengan Meditasi Pemikiran

Kesakitan Kronik, Melegakan Simptom dengan Meditasi Pemikiran

Jika anda menderita akibat kesakitan kronik, anda tahu betapa ianya melemahkan dan memberi banyak impak terhadap kebanyakan aspek kehidupan seharian anda. Kesakitan yang teruk boleh menjejaskan kualiti kehidupan seseorang, mengubah tugasan harian yang mudah kepada suatu yang kelihatan sukar atau mustahil.

Anda mungkin tidak tahu keadaan yang akan berlaku pada masa akan datang. Namun, tindakan masa kini boleh membuatkan semua itu berubah, dengan pemikiran (mindfulness).

Maksud sebenar pemikiran?

Ia memberi perhatian kepada apa yang sedang berlaku sekarang dengan minda yang terbuka dan ingin tahu. Pemikiran boleh dibangunkan melalu senaman atau latihan, dan juga mengambil peluang sepanjang hari untuk mendapatkan semula fokus atau perhatian pada keadaan semasa.

Mencuba pemikiran untuk menguruskan kesakitan

Adakah anda mempunyai sakit belakang, artritis, migrain, sindrom usus, atau fibromyalgia? Adakah ia seperti anda telah mencuba segala-galanya tetapi tiada yang membantu?

Kebanyakan ketidakselesaan yang disebabkan oleh kesakitan sebenarnya berkaitan dengan reaksi kita terhadapnya. Ketidakselesaan itu boleh mencetuskan pemikiran seperti: “Ini akan menjadi hari yang sukar,” “Ini tidak akan hilang,” atau “Ini sangat tidak adil.”

Tetapi pemikiran membantu kita mengenali pemikiran ini, dan kemudian kembali kepada keadaan semasa. Di mana ia terluka? Apa yang tidak menyakitkan sekarang? Dan apa yang terbaik yang boleh saya lakukan sekarang untuk kesejahteraan saya sendiri?

Anda boleh melatih fikiran anda untuk tidak membuat keadaan lebih buruk, bukannya cuba untuk mengelakkan kesakitan. Menjadi ingin tahu dan terbiasa dengan keadaan yang berlaku membolehkan anda belajar cara untuk menguruskannya.

Latihan pemikiran membantu anda membina kemahiran mental ini. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa 20 minit amalan pemikiran setiap hari boleh membawa kepada perubahan ketara dalam bagaimana anda mengalami kesakitan. Pemikiran juga boleh memberikan kelegaan tambahan apabila digabungkan dengan rawatan farmaseutikal atau lain-lain.

Berikut adalah beberapa penemuan penyelidikan terkini tentang manfaat kesedaran/pemikiran untuk pengurusan kesakitan:

  • Latihan pemikiran mengurangkan intensiti kesakitan sebanyak 27% dan sakit yang tidak menyenangkan sebanyak 44%.
  • Ia mengurangkan kesakitan dengan lebih berkesan berbanding pendidikan, kumpulan sokongan, dan rawatan standard.
  • Ia juga mengurangkan kemurungan dan meningkatkan kualiti hidup dalam pesakit kesakitan kronik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Chronic Pain: Treat it With Mindfulness Meditation, Not Opioids https://health.usnews.com/health-care/for-better/articles/2018-04-13/chronic-pain-treat-it-with-mindfulness-meditation-not-opioids Accessed on Feb 15, 2019.

Mindfulness as Medicine: Ease Symptoms of Chronic Pain https://www.health.com/healthy-for-life/mindfulness-as-medicine-ease-symptoms-of-chronic-pain/ Accessed on Feb 15, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby
x