backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Bagaimana Merawat Nafas Berbau?

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Maggie Quek · Disemak pada 13/09/2019

Bagaimana Merawat Nafas Berbau?

Nafas kita biasanya tidak segar apabila kita bangun, kerana bakteria berkembang biak di dalam mulut ketika kita sedang tidur. Terdapat pelbagai sebab yang boleh menyebabkan nafas berbau seperti tabiat buruk atau makanan. Walau bagaimanapun, kita masih mempunyai pelbagai jalan penyelesaian untuk merawat dan mencegah pernafasan yang berbau

Kesihatan pergigian

Secara umumnya, meningkatkan kesihatan pergigian adalah cara yang paling berkesan untuk mencegah pernafasan yang berbau. Dalam rutin harian kita, kita sepatutnya:

 • Gunakan flos gigi
 • Berus gigi dan gusi kita
 • Lidah juga perlu dibersihkan.
 • Teknik memberus gigi yang betul

  • Gunakan berus lembut untuk berus gigi dua kali sehari. Saiz berus anda harus sesuai dengan mulut anda dan boleh mencapai semua kawasan gigi dengan mudah
  • Sekiranya bulu berus anda berselumu, ini bermakna anda perlu membeli yang baru. Jika tidak, gantikan berus gigi anda selepas tiga hingga empat bulan. Gigi anda tidak boleh dibersihkan sepenuhnya dengan memberus dengan berus yang berselumu.
  • Berus gigi anda harus diletakkan pada sudut 45 darjah dari gusi
  • Bukan sahaja permukaan luar gigi anda perlu diberus, tetapi juga bahagian dalam dan permukaan mengunyah juga
  • Pegang berus anda secara menegak untuk membersihkan bahagian dalam gigi depan anda.
  • Masa yang disyorkan untuk memberus gigi anda adalah dua minit.

  Makanan untuk nafas berbau

  Berikut adalah beberapa contoh makanan yang boleh mengurangkan nafas berbau

  • Kulit kayu manis. Bakteria oral akan dibunuh oleh minyak pati dalam kayu manis supaya bakteria tidak mempunyai peluang untuk membina rumah di dalam mulut anda. Adalah sukar untuk kulit kayu manis dirasa secara langsung. Walau bagaimanapun, anda boleh mengunyah pudina atau gula-gula getah berperisa kayu manis untuk memperbaiki bau nafas anda.
  • Parsli dan ramuan herba. Bawang dan bawang putih menyebabkan pernafasan yang berbau, herba dan parsli pula membantu kita mempunyai nafas yang baik. Anda boleh mengunyah parsli segar atau meletakkannya di dalam air panas untuk membuat teh. Ini boleh digunakan sebagai penutup yang baik untuk waktu makan anda.
  • Yogurt. Mengambil setengah cawan yogurt tanpa gula dua kali sehari akan mengurangkan paras hidrogen sulfida dalam mulut.
  • Buah-buahan atau sayur-sayuran kaya serat. Buah-buahan dan sayur-sayuran seperti epal, lobak, dan saderi adalah kawan anda untuk mengurangkan pernafasan yang berbau. Kepingan makanan kecil biasanya tersangkut di celah gigi anda, oleh itu mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya serat untuk membantu melembabkan dan membilas mulut anda.

  Kesihatan mulut dan kesihatan gastrousus adalah dua sebab utama yang menyebabkan pernaafasan yang berbau. Untuk mempunyai nafas segar, kita harus membersihkan gigi kita dengan betul dan makan diet yang sihat dan seimbang. Mengurangkan makanan bergula, penggunaan alkohol, kopi juga disyorkan untuk mengurangkan nafas berbau. Beberapa tabiat yang baik untuk memperbaiki bau mulut anda adalah dengan mengunyah gula-gula getah tanpa gula, minum banyak air. Walau bagaimanapun, anda harus selalu menjalani pemeriksaan gigi dengan doktor gigi anda kerana penyakit gusi juga antara sebab lain yang menyebabkan nafas berbau.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Maggie Quek · Disemak pada 13/09/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan