home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Meth Mouth, Kerosakan Gigi dan Mulut Akibat Dadah

Meth Mouth, Kerosakan Gigi dan Mulut Akibat Dadah

Definisi

Apakah mulut meth?

Mulut meth (meth mouth) adalah istilah yang menggambarkan kerosakan kesihatan gigi dan mulut yang disebabkan oleh dadah yang haram dan sangat ketagih. Methamphetamine adalah perangsang sistem saraf pusat yang kuat yang boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan seperti sesak nafas, hyperthermia, mual, degupan jantung yang tidak teratur, tekanan darah tinggi, kerosakan otak kekal, dan lain-lain.

Apakah tanda-tanda dan simptom mulut meth?

Methamphetamine mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan gigi. Dalam jangka pendek, meth boleh menyebabkan sesak nafas, loya, muntah, cirit-birit, insomnia, hiperaktif, mengurangkan nafsu makan, tremor dan masalah pernafasan.

Dalam kes yang teruk, mulut meth boleh menyebabkan degupan jantung yang tidak teratur, tekanan darah tinggi, strok, tingkah laku ganas, kegelisahan, kekeliruan, khayalan, dan sebagainya. Ia juga boleh menjejaskan keupayaan untuk belajar dan mengingati.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai simptom, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Rawatan

Apa yang perlu saya lakukan?

Dalam beberapa kes, mulut meth dengan mudah boleh dirawat oleh doktor gigi. Doktor gigi akan meletakkan fluorida pekat pada gigi untuk cuba memperlahankan kerosakan gigi. Sebaik sahaja rawatan ini selesai, doktor gigi akan menentukan sama ada gigi boleh dipulihkan atau tidak. Dalam kes-kes mulut meth yang teruk, gigi perlu dikeluarkan dan pesakit dipasang gigi palsu atau gigi palsu separa.

Jika anda bimbang jika anda mungkin mempunyai mulut meth, anda boleh menghentikan perkembangan keadaan ini dengan menghentikan penggunaan dadah. Anda boleh menyembuhkan mulut kering dengan meminum air dan bukannya minuman manis atau minuman ringan. Mengamalkan kebersihan mulut yang baik dengan memberus gigi dan flos secara berkala dan berjumpa doktor gigi juga akan membantu mengurangkan risiko mulut meth.

Bilakah saya perlu berjumpa dengan doktor gigi?

Anda perlu berjumpa doktor gigi anda jika anda fikir mempunyai tanda-tanda dan simptom mulut meth.

Pencegahan

Bagaimana saya boleh mencegahnya?

Sebab utama mengapa orang ramai mempunyai mulut meth adalah kerana menggunakan dadah methamphetamine kerana ia bukan dadah yang mudah dihentikan. Untuk mengelakkan mulut meth, anda harus mengelakkan menggunakan dadah meth. Jika anda tidak dapat menghentikan atau mengelakkan meth, anda mungkin ingin berusaha untuk menjauhkan diri daripada mengidam sesuatu yang manis, dan mula mengamalkan kaedah kesihatan mulut yang betul semasa berada di bawah pengaruh.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Meth mouth. http://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/meth-mouth. Accessed August 27, 2016.
Meth Mouth: How Methamphetamine Use Affects Dental Health. http://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/m/meth-mouth. Accessed August 27, 2016.
Meth Mouth. http://www.drug-rehabs.org/research/meth-mouth.htm. Accessed August 27, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x