home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Haba Panas dan Sejuk Menyakitkan Gigi Anda

Haba Panas dan Sejuk Menyakitkan Gigi Anda

Adakah anda pernah meneguk minuman sejuk dan berasa gigi anda sakit? Atau gigi anda tidak boleh menahan angin sejuk hari yang sejuk? Mungkin juga secawan teh panas sangat sukar untuk anda kerana ia menyebabkan gigi anda sakit sakit apabila cuba untuk meneguknya. Sekiranya anda menghadapi salah satu daripada situasi ini, anda pasti mempunyai gigi sensitif.

Mengapa anda mempunyai gigi sensitif

Terdapat banyak sebab mengapa anda mengalami kesakitan ini. Pertama, satu atau lebih struktur akar gigi anda terdedah. Lapisan ini, dikenali sebagai dentin, biasanya terletak di bawah tisu gusi dan sarat dengan pelbagai tiub mikroskopik. Setiap tiub, ia pengetahuan umum, yang dikaitkan dengan saraf akhir. Dua fenomena gigi biasa, kemerosotan gusi atau hakisan enamel, berpotensi bermasalah kerana ia menyebabkan tiub terdedah. Malah, dentin boleh dibiarkan tanpa perlindungan oleh peyurutan gusi, memberus terlalu kuat, menggiling gigi, diet yang penuh dengan minuman berasid, dan lain-lain.

Memberus terlalu agresif

Ia adalah satu kejutan bahawa memberus terlalu agresif berpotensi menimbulkan masalah yang serius terhadap beberapa orang.Mark S. Wolff, DDS, PhD, seorang profesor dan pengerusi Jabatan Cariology dan Comprehensive Care di NYU College of Dentistry mendedahkan bahawa “pukulan keras pada tisu gusi serta lapisan enamel gigi, meninggalkan setiap tiub dentin terdedah untuk apa sahaja yang berkaitan dengan panas, sejuk, lembut, atau keras”.

Minuman berasid

Minuman yang biasanya anda minum juga boleh menjadi kesan ke atas gigi. Pada asasnya, apa-apa minuman yang berasid seperti pop soda, minuman sukan, alkohol, jus buah-buahan, kopi, minuman alternatif yang sihat, mampu memburukkan hakisan enamel dan menyebabkan kesakitan. Walaupun air berkarbonat adalah baik-baik sahaja, anda perlu berhati-hati dengan seltzer berperisa kerana ia mengandungi asid sitrik.

Ejen pemutihan gigi

Ejen pemutihan gigi, yang mana mempunyai jumlah bahan-bahan kuat yang tinggi dapat membuang kotoran, boleh, apabila digunakan terlalu banyak, merengsakan dentin. Lebih malang bahawa lapisan enamel sekitar tertanggal, menyebabkan tiub dibiarkan tanpa perlindungan.

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan doktor jika sensitiviti serius. Doktor boleh memberi nasihat mengenai kawasan terdedah. Doktor gigi anda hendaklah meletakkan varnis penting kepada gigi, tetapi ia tidak berkekalan lama.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

When Heat and Cold Hurt Your Teeth. http://www.webmd.com/oral-health/features/case-sensitive. Accessed June 19, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 08/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor