backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Tindak Balas Stres Akut

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 13/09/2019

Definisi

Apa itu Tindak Balas Stres Akut?

Reaksi tekanan akut terjadi apabila gejala timbul akibat peristiwa yang sangat tertekan. Perkataan ‘akut’ bermaksud gejala berkembang dengan cepat tetapi biasanya tidak bertahan lama. Peristiwa biasanya sangat teruk dan reaksi tekanan akut biasanya berlaku selepas krisis hayat yang tidak dijangka. Ini mungkin, sebagai contoh, kemalangan serius, pengsan secara tiba-tiba, atau peristiwa traumatik yang lain.

Kemalangan jalan raya melibatkan banyak mangsa setiap tahun dan anda mungkin terjejas secara langsung atau tidak langsung tertekan oleh peristiwa yang sangat tragis ini. Reaksi tekanan akut juga mungkin berlaku akibat serangan seksual atau keganasan rumah tangga.

Apakah kebarangkalian Tindak Balas Stres Akut?

Sila bincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Tindak Balas Stres Akut?

Gejala biasanya berkembang dengan cepat selama beberapa minit atau jam – bertindak balas kepada peristiwa tekanan. Ia biasanya dialami dan lega dengan segera tetapi ada juga stres ini kadang-kadang ditanggung selama beberapa hari atau minggu. Gejala tindak balas tekanan akut mungkin termasuk berikut:

 • Gejala psikologi seperti kebimbangan, mood yang rendah, keradangan, naik turun emosi, tidur yang kurang memuaskan, konsentrasi yang lemah, mahu bersendirian.
 • Mimpi berulang atau imbauan semula, yang boleh mengganggu dan tidak menyenangkan.
 • Mengelakkan apa-apa yang akan mencetuskan kenangan yang buruk. Ini mungkin bermaksud mengelakkan orang, perbualan, atau situasi lain, kerana mereka menimbulkan kesusahan dan kecemasan.
 • Tingkah laku yang melulu atau agresif yang mungkin merosakkan diri.
 • Rasa kebas secara emosi dan terpisah dari orang lain.

Gejala fizikal seperti:

 • “Berdebar hati’ (berdebar-debar).
 • Rasa sakit (mual).
 • Sakit dada.
 • Sakit kepala.
 • Sakit perut (abdomen).
 • Kesukaran bernafas.
 • Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

  Bila saya harus berjumpa doktor?

  Jika anda mempunyai tanda-tanda atau simptom-simptom atau sebarang soalan, sila rujuk doktor anda. Setiap tubuh badan adalah berbeza. Langkah yang terbaik adalah untuk berbincang dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk situasi anda.

  Punca

  Apakah punca Tindak Balas Stres Akut?

  Tindak balas stres akut selalunya disebabkan:

  • Kemalangan serius.
  • Kehilangan secara tiba-tiba.
  • Peristiwa traumatik.
  • Kemalangan jalan raya.
  • Gangguan seksual.
  • Keganasan domestik.

  Faktor-faktor Risiko

  Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Tindak Balas Stres Akut?

  Orang yang mengalami kes-kes berikut berisiko mendapat reaksi tekanan akut:

  • Insiden pengganas.
  • Bencana besar.
  • Perang di negara-negara.

  Individu ketenteraan lebih berisiko akibat pengalaman melampau semasa konflik.

  Diagnosis dan Rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Tindak Balas Stres Akut didiagnosis?

  Sila rujuk doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana pesakit Tindak Balas Stres Akut dirawat?

  Tidak ada rawatan yang mungkin diperlukan, kerana gejala biasanya berlaku sebaik sahaja peristiwa stres berakhir dan anda berurusan dengannya. Memahami sebab-sebab gejala dan bercakap dengan rakan atau ahli keluarga, boleh membantu. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mempunyai gejala yang lebih teruk atau berpanjangan. Satu atau lebih daripada yang berikut mungkin dapat membantu:

  Terapi perilaku kognitif (CBT)

  CBT adalah terapi bercakap dan berdasarkan pada idea bahawa cara pemikiran tertentu boleh mencetus atau menimbulkan masalah kesihatan mental tertentu. Terapi membantu anda memahami corak pemikiran semasa anda. Khususnya, untuk mengenal pasti sebarang idea atau pemikiran yang tidak berbahaya, tidak membantu dan salah. Matlamatnya adalah untuk mengubah cara pemikiran anda untuk mengelakkan idea-idea ini dan membantu corak pemikiran anda menjadi lebih realistik dan bermanfaat. Apabila ia digunakan untuk tindak balas tekanan akut, ia dikenali sebagai CBT yang fokus pada trauma.

  Kaunseling

  Ini mungkin menjadi pilihan jika gejala-gejala itu berterusan atau teruk. Kaunseling membantu anda meneroka cara menangani tekanan dan gejala tekanan. Ini boleh didapati di dalam negara tetapi sesetengah badan amal juga menawarkan sumber dan bantuan dalam talian yang berguna.

  Ubat-ubatan

  Mengambil ubat mungkin menjadi pilihan:

  • Penyekat beta adalah satu ubat yang dapat membantu melegakan beberapa gejala fizikal yang disebabkan oleh pelepasan hormon tekanan. Penyekat beta tidak menyebabkan ketagihan, bukan penenang dan tidak menyebabkan rasa mengantuk atau menjejaskan prestasi. Anda boleh mengambilnya seperti yang diperlukan.
  • Diazepam adalah penenang benzodiazepine. Ini sangat jarang digunakan dan dikhaskan untuk kes-kes yang luar biasa untuk tempoh yang sangat pendek. Ia adalah ketagihan dan akan cepat hilang kesannya apabila diambil selama lebih daripada beberapa hari.

  Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Tindak Balas Stres Akut?

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 13/09/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan