What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Kesan Keganasan Media Terhadap Tingkah Laku Kanak-kanak

Kesan Keganasan Media Terhadap Tingkah Laku Kanak-kanak

Keganasan media telah menjadi topik umum yang dipanaskan dalam kalangan masyarakat sekarang ini. Malah orang yang tidak mempunyai latar belakang akademik yang tinggi dengan mudah menyimpulkan kesannya yang berpotensi jangka panjang kepada mereka yang terdedah kepada program media yang disebabkan oleh kekerasan. Kesimpulannya, keganasan cenderung memperkembangkan keganasan.

Kesan psikologi

Kanak-kanak berkembang dengan memerhatikan suasana persekitarannya. Jika kita menganggap bahawa kanak-kanak itu seperti sekeping kertas putih, maka apa sahaja yang kita cat padanya pastinya akan menjadi asas pembangunannya. Begitu juga, jika keganasan media digambarkan kepada kanak-kanak dengan kerap, maka tidak dapat dielakkan ia menjadi akibat yang memudaratkan.

Sesetengah simptom langsung termasuk peningkatan kecenderungan bermusuhan, kemungkinan kurang tindak balas emosi dalam keadaan ganas kehidupan sebenar, dan kecenderungan untuk meniru tindakan ganas yang dipaparkan pada skrin. Contohnya, kanak-kanak meniru aksi yang dipaparkan sehingga menyebabkan kecereaan pada diri sendiri.

Sains disebalik kesan itu

Akademi Pediatrik melaporkan, lebih daripada seribu kajian saintifik dan ulasan menyimpulkan bahawa pendedahan yang ketara terhadap keganasan media meningkatkan risiko tingkah laku yang agresif pada kanak-kanak tertentu, mengelakkan mereka kepada keganasan dan membuatkan mereka percaya bahawa dunia adalah tempat yang ‘lebih bermakna dan menakutkan’ daripada itu. Walau bagaimanapun, apakah penjelasan yang sebenar untuk tingkah laku yang ada pada sesetengah kanak-kanak? Salah satu tanda mudah ialah kekerapan keganasan.

Pertimbangkan bahawa kanak-kanak terdedah kepada banyak keganasan media melalui media, dia mungkin mula mengambil idea bahawa keganasan adalah perkara biasa. Oleh kerana dia mengambilnya menjadi perkara biasa, maka menyaksikan atau menderita akibat keganasan mnjadi fakta seperti matahari terbit di Timur!

Lebih penting lagi, kanak-kanak yang melihat perbuatan ganas menjadi perkara biasa mungkin menyelesaikan keganasan untuk menyelesaikan konflik. Ini mungkin membawa kepada sifat agresif yang sukar untuk diubah dalam hidup ada kemudiannya.

Sejauh mana selamat penerbit menunjukkan keganasan boleh menjamin, ia sentiasa menjadi pilihan buruk yang membiarkan anak-anak jatuh ke dalam dunia keganasan. Ibu bapa bertanggungjawab untuk memilih tontonan anak-anak mereka. Memaparkan peraturan adalah perlu diwujudkan untuk memantau dan mengawasi apa yang dilihat oleh anak-anak mereka. Selain itu, menonton rancangan TV dengan kanak-kanak juga memberikan manfaat jangka panjang dalam menguruskan program yang sesuai serta mengeratkan hubungan kekeluargaan.

Keganasan boleh terus wujud dalam program hiburan yang menghiburkan. Oleh itu, cara terbaik adalah menerangkan kepada kanak-kanak bagaimana keganasan menjejaskan dunia. Ini membantu mengelakkan kekeliruan tindakan agresif yang luar biasa. Akhirnya, TV terdapat sisi baik iaitu dari segi pembelajaran. Saluran seperti Discovery, National Geography dan lain-lain cukup memberi inspirasi untuk mendapatkan pengetahuan baru.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“The Psychological Effects of Violent Media on Children” http://allpsych.com/journal/violentmedia/ Accessed December 10th, 2016.

“Violence on TV and How It Can Affect Your Children” http://www.huffingtonpost.com/dr-gail-gross/violence-on-tv-children_b_3734764.html Accessed December 10th, 2016.

“TV Violence and Children” http://www.aacap.org/aacap/families_and_youth/facts_for_families/fff-guide/Children-And-TV-Violence-013.aspx Accessed December 10th, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor