Hipnoterapi, Menyembuhkan Trauma Psikologi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kita sebagai manusia mengalami keadaan “up” dan “down”. Kadang-kadang down yang terlalu traumatik sehingga tidak dapat melupakan sesuatu itu. Kebanyakan daripada kita yang berurusan dengan trauma kerana ia adalah sesuatu yang berlaku secara semulajadi dan pengaruhnya kepada kita akan hilang dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, bagi orang lain, keadaan itu meninggalkan kesan psikologi. Salah satu cara untuk merawat keadaan ini ialah menggunakan hipnoterapi.

Apa itu hipnoterapi?

Ia yang juga dikenali sebagai hipnosis, hipnoterapi berlaku pada tahap bawah sedar seseorang. Ahli hipnosis akan membawa seseorang ke minda bawah sedarnya dengan cara ketenangan berpandu dan tumpuan yang kuat pada ingatan yang menyakitkan. Ini membolehkan pengamal dan pesakit meneroka apa yang tersembunyi daripada kesedarannya.

Hipnoterapi boleh digunakan sebagai rawatan sampingan dengan psikoterapi (kaunseling). Dalam kes ini, untuk trauma psikologi, hipnosis digunakan untuk menganalisis apa yang menyebabkan simptom atau gangguan semasa yang berkaitan dengan kejadian traumatik yang dialami oleh pesakit. Sebaik sahaja puncanya diketahui, ia lebih memudahkan rawatan psikoterapi.

Trauma psikologi

Trauma psikologi adalah istilah yang dirujuk kepada peristiwa tertentu yang berlaku pada masa lalu yang menyebabkan kecederaan mental yang teruk pada minda seseorang. Jenis trauma ini sering melibatkan situasi kehidupan atau kematian di mana pesakit biasanya menyedari bahawa mereka tidak boleh menjalani kehidupan ini lagi.

Dalam erti kata lain, keadaan traumatik meletakkan pesakit dalam keadaan tidak berdaya sepenuhnya dari segi fizikal dan mental. Mereka menjadi sangat terharu sehingga ia mencetuskan kesan. Kesan-kesan ini mudah dicetuskan apabila situasi yang serupa dengan apa yang mereka telah melalui mewakili diri mereka sendiri. Oleh itu, simptom yang timbul seperti mengenang semula peristiwa melalui pencetus kecil seperti bunyi atau imej. Pesakit sering merenung dalam fikiran mereka dengan meningatinya semual atau mimpi buruk. Ini boleh menjadi sangat mengganggu kerana ia membuatkan mereka berasa seperti akan mengalami saat menakutkan itu sekali lagi.

Bagaimana hipnoterapi membantu menyembuhkan luka psikologi

Dengan hipnosis, pesakit dapat menghidupkan kembali saat-saat dalam persekitaran yang lebih selamat yang dikawal oleh pengamal. Mereka boleh mengakses dan menyusun semula instruktif walaupun mereka dapat melihat dalam perspektif yang lain. Perasaan negatif yang dikaitkan dengan peristiwa itu boleh disembuhkan semula dan melegakannya. Dengan kata lain, dengan hipnosis, pesakit akan menghadapi kenangan yang mengganggu mereka.

Hipnoterapi bukan prosedur berbahaya kerana ia tidak dapat mengawal minda pesakit atau membasuh otaknya. Walau bagaimanapun, kenangan palsu boleh dilaksanakan kerana minda tidak sedarkan diri terbuka untuk manipulasi. Soalan-soalan yang tidak disengajakan boleh menyebabkan kenangan palsu.

Oleh itu, hipnoterapi tidak lagi dianggap kaedah yang biasa untuk merawat gangguan psikologi kerana rawatan tradisi lain mungkin lebih berguna seperti ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, hipnoterapi juga boleh dipertimbangkan untuk rawatan tambahan jika ia benar-benar memberi manfaat kepada pesakit.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ehem! Ini 7 Tanda Anda Tertarik Secara Seksual Dengan Seseorang, Tak Payah Sorok Memang Nampak!

  Setiap orang pasti pernah mengalami tekanan seksual terhadap seseorang. Ingin tahu lebih lanjut mengenai perkara ini? Jom baca artikel!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/11/2019 . 4 minit bacaan

  Individu Narsisis Lebih Rintang Kemurungan – Kajian

  Menurut penilaian 3 kajian berbeza berkaitan dengan ciri-ciri personaliti, narsisis jenis grandiose didapati memiliki kekuatan mental yang lebih teguh.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gangguan Mood, Kesihatan Mental 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Dalam Keadaan Kekurangan, Diskriminasi Berlaku Lebih Cepat – Kajian

  Menurut kajian yang oleh Cornell University, diskriminasi dan tingkah laku bias lebih mudah berlaku apabila berada dalam keadaan kekurangan atau kegawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita Antarabangsa, Berita Kesihatan 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Kemurungan Remaja Bukan Isu Terpencil. Let’s Take Care Of Each Other!

  Mutakhir ini, kedengaran banyak berita berkenaan remaja-remaja yang bergelut dengan masalah dalaman yang dialami seperti kemurungan remaja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Keibubapaan, Kesihatan Mental Remaja, Remaja 28/08/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rawatan kemoterapi

  Lelaki Jangan Risau, Kanser Testis Tahap Akhir Boleh Sembuh! Ini Cara Rawatannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/01/2021 . 3 minit bacaan
  pakar psikiatri

  Lupakan Mentalist Joker, Ini BAHAYA Jika Anda Guna Khidmat Konsultasi Berbayar Online Tak Diiktiraf

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 06/08/2020 . 3 minit bacaan
  klimaks seks

  Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/05/2020 . 3 minit bacaan
  kawan

  Nak Tambah Kawan? Ikuti 10 Trick Psikologi Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 14/01/2020 . 4 minit bacaan