backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Hipnoterapi, Menyembuhkan Trauma Psikologi

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

Hipnoterapi, Menyembuhkan Trauma Psikologi

Kita sebagai manusia mengalami keadaan “up” dan “down”. Kadang-kadang down yang terlalu traumatik sehingga tidak dapat melupakan sesuatu itu. Kebanyakan daripada kita yang berurusan dengan trauma kerana ia adalah sesuatu yang berlaku secara semulajadi dan pengaruhnya kepada kita akan hilang dari semasa ke semasa. Walau bagaimanapun, bagi orang lain, keadaan itu meninggalkan kesan psikologi. Salah satu cara untuk merawat keadaan ini ialah menggunakan hipnoterapi.

Apa itu hipnoterapi?

Ia yang juga dikenali sebagai hipnosis, hipnoterapi berlaku pada tahap bawah sedar seseorang. Ahli hipnosis akan membawa seseorang ke minda bawah sedarnya dengan cara ketenangan berpandu dan tumpuan yang kuat pada ingatan yang menyakitkan. Ini membolehkan pengamal dan pesakit meneroka apa yang tersembunyi daripada kesedarannya.

Hipnoterapi boleh digunakan sebagai rawatan sampingan dengan psikoterapi (kaunseling). Dalam kes ini, untuk trauma psikologi, hipnosis digunakan untuk menganalisis apa yang menyebabkan simptom atau gangguan semasa yang berkaitan dengan kejadian traumatik yang dialami oleh pesakit. Sebaik sahaja puncanya diketahui, ia lebih memudahkan rawatan psikoterapi.

Trauma psikologi

Trauma psikologi adalah istilah yang dirujuk kepada peristiwa tertentu yang berlaku pada masa lalu yang menyebabkan kecederaan mental yang teruk pada minda seseorang. Jenis trauma ini sering melibatkan situasi kehidupan atau kematian di mana pesakit biasanya menyedari bahawa mereka tidak boleh menjalani kehidupan ini lagi.

Dalam erti kata lain, keadaan traumatik meletakkan pesakit dalam keadaan tidak berdaya sepenuhnya dari segi fizikal dan mental. Mereka menjadi sangat terharu sehingga ia mencetuskan kesan. Kesan-kesan ini mudah dicetuskan apabila situasi yang serupa dengan apa yang mereka telah melalui mewakili diri mereka sendiri. Oleh itu, simptom yang timbul seperti mengenang semula peristiwa melalui pencetus kecil seperti bunyi atau imej. Pesakit sering merenung dalam fikiran mereka dengan meningatinya semual atau mimpi buruk. Ini boleh menjadi sangat mengganggu kerana ia membuatkan mereka berasa seperti akan mengalami saat menakutkan itu sekali lagi.

Bagaimana hipnoterapi membantu menyembuhkan luka psikologi

Dengan hipnosis, pesakit dapat menghidupkan kembali saat-saat dalam persekitaran yang lebih selamat yang dikawal oleh pengamal. Mereka boleh mengakses dan menyusun semula instruktif walaupun mereka dapat melihat dalam perspektif yang lain. Perasaan negatif yang dikaitkan dengan peristiwa itu boleh disembuhkan semula dan melegakannya. Dengan kata lain, dengan hipnosis, pesakit akan menghadapi kenangan yang mengganggu mereka.

Hipnoterapi bukan prosedur berbahaya kerana ia tidak dapat mengawal minda pesakit atau membasuh otaknya. Walau bagaimanapun, kenangan palsu boleh dilaksanakan kerana minda tidak sedarkan diri terbuka untuk manipulasi. Soalan-soalan yang tidak disengajakan boleh menyebabkan kenangan palsu.

Oleh itu, hipnoterapi tidak lagi dianggap kaedah yang biasa untuk merawat gangguan psikologi kerana rawatan tradisi lain mungkin lebih berguna seperti ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, hipnoterapi juga boleh dipertimbangkan untuk rawatan tambahan jika ia benar-benar memberi manfaat kepada pesakit.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan