home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Gangguan Penimbunan: Kecenderungan Menyimpan Barangan Tidak Bernilai

Gangguan Penimbunan: Kecenderungan Menyimpan Barangan Tidak Bernilai

Ramai orang sering mengusik antara satu sama lain bahawa doktor selalunya sukakan kebersihan kerana mereka mendapati bakteria di mana-mana. Walau bagaimanapun, di dunia terdapat juga penyakit yang bertentangan yang mana lebih menakutkan, yang disebut gangguan penimbunan (hoarding).

Apa itu gangguan penimbunan?

Gangguan penimbunan adalah apabila seseorang memperoleh sejumlah barangan yang berlebihan dan menyimpannya secara berselerak atau tidak tersusun. Barang-barang mungkin sedikit atau tiada nilai kewangan dan biasanya menghasilkan kekacauan yang tidak dapat dikendalikan. Dalam kata yang mudah, seseorang dengan keadaan ini sering menyimpan barang-barang yang tidak lagi berharga, seperti surat, beg lama, barangan dengan keinginan untuk membaiki atau menggunakan semula. Kadang-kadang, disebabkan “penyesalan”, mereka mengumpul segala-galanya, walaupun beg plastik, napkin yang digunakan di restoran dan selalu berusaha untuk menjaganya walaupun ia tidak berguna.

Ini tidak dapat dielakkan dan membawa kepada tempat tinggal yang sangat berselerak, sehingga dapur atau bilik mandi tidak boleh digunakan kerana terlalu banyak barang. Bukan sekadar barangan biasa, sesetengah daripada mereka juga menyimpan haiwan.

Punca

Sains tidak dapat menjelaskan sepenuhnya mengenai keadaan ini. Ada yang berpendapat bahawa ia berlaku disebabkan hasil daripada penyakit lain seperti takut bergerak, cerewet dan tiada perbezaan barangan yang dibeli oleh mereka. Ramai pakar lain telah menyarankan bahawa orang yang mengalami kemurungan teruk, skizofrenia atau gangguan obsesif-kompulsif mungkin tidak dapat mengklasifikasikan dan merawat objek di sekelilingnya. Dengan itu, mereka menjadi kesepian, mengabaikan kehidupannya sendiri.

Di samping itu, ramai yang percaya bahawa seseorang yang lahir daripada keluarga yang mempunyai sejarah gangguan ingatan juga terdedah kepada penyakit ini kerana kekurangan keutamaan dan penyesuaian. Walau bagaimanapun, ia juga perlu untuk membezakan antara penyimpan dan pengumpul. Pengumpul menganggapnya suatu yang menyenangkan dan tidak menjejaskan kualiti hidup. Sementara itu, penyimpan mengumpul segalanya yang boleh dan sering mempunyai kehidupan yang tidak sihat.

Risiko daripada gangguan penimbunan

Sesiapa yang melihat bilik dengan dengan longgokan berasa “helpless” untuk bergerak di dalam bilik atau bercadang untuk membersihkannya. Bukan sahaja estetika menyenangkan, tetapi ia juga menyebabkan kesan negatif kepada prestasi kerja orang yang sakit, keadaan kebersihan dan hubungan peribadi yang lain. Ini juga penyebab penyimpan sering kekurangan rakan, selalu berada di kawasan terpencil dan berasa kesepian. Selain itu, penimbunan terlalu banyak barangan lama atau baru di ruang terkurung boleh membahayakan mereka dan sesiapa yang melawat rumah. Walaupun begitu, banyak kes dilaporkan mati dalam longgokan barangan.

Rawatan

Pakar mengatakan gangguan penimbunan bukanlah penyakit yang boleh dirawat dengan mudah, sama ada pesakit mahukan bantuan atau tidak. Walau bagaimanapun, menurut para saintis, sebahagian sindrom ini boleh diselesaikan. Rawatan terutamanya penyesuaian kognitif-tingkah laku.

Pakar akan membantu orang memahami mengapa mereka berasa sukar untuk membuang barangan yang tidak berguna dan bagaimana keadaan meyebabkan keadaan yang huru-hara. Kemudian digabungkan dengan kerja pembersihan sebenar dan pelan tertentu, pesakit secara beransur-ansur akan berasa lebih baik.

Adalah penting bagi mereka yang mempunyai penyakit itu untuk terus membersihkan barangan lain di rumah mereka. Ahli terapi akan menggalakkan dan membantu mereka melakukannya.

Dalam sesetengah kes, orang yang menghidapi penyakit ini mungkin menggunakan selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) kerana ubat tersebut telah terbukti berkesan dalam mengawal penyakit ini.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

David K. Israel, 7 Famous Hoarders, http://mentalfloss.com/article/23071/7-famous-hoarders. Accessed on May 7, 2017.

NHS Choices, Hoarding Disorder, http://www.nhs.uk/Conditions/hoarding/Pages/Introduction.aspx. Accessed on May 7, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor