5 Tip Bekerja Dengan Dewasa Menghidap Spektrum Autism

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Dewasa yang mempunyai spektrum autism mempunyai ciri-ciri khusus yang menyebabkan hidup sangat mencabar bagi mereka. Mengetahui cara untuk bekerja dengan individu ini membantu memastikan mereka mendapat rawatan yang terbaik. Individu autistik memerlukan kesabaran dan belas kasihan daripada orang sekeliling mereka. Berikut adalah tip bekerja dengan orang dewasa yang mempunyai spektrum autism.

Jangan memaksanya berkomunikasi

Spektrum autism sebenarnya merujuk kepada pelbagai gangguan. Setiap gangguan mempunyai simptom tersendiri dan mereka diklasifikasikan untuk memudahkan proses diagnosis. Sesetengah gangguan ini mempunyai sifat umum, seperti usaha untuk berkomunikasi. Orang dewasa autistik pada hujung spektrum yang lebih tinggi mampu bercakap dengan tahap perbendaharaan kata yang sangat tinggi manakala orang-orang di bahagian bawah hanya boleh menggunakan bunyi untuk berkomunikasi.

Apabila bekerja dengan orang dewasa yang ada spektrum autism, penting untuk memberikannya masa yang cukup ketika berkomunikasi. Pastikan ayat pendek dan ringkas. Adalah lebih baik untuk mengelakkan penggunaan sindiran, sebagai individu autistik biasanya sangat literal dan memahaminya.

Hormati kehendak ruang peribadi

Orang dewasa autistik mengalami bebanan deria daripada rangsangan kebanyakan individu pada umumnya akan merasa selesa. Adalah penting untuk memahami individu autistik tidak menikmati gerak fizikal yang sama seperti pelukan atau tepukan di belakang. Malah, ini boleh membawa kepada serangan panik pada mereka. Kebaikan harus ditunjukkan dengan cara lain, seperti pujian lisan atau hadiah kecil.

Bertenang

Apabila seorang dewasa autistik berasa panik dan kecewa, adalah penting persekitarannya tenang dan damai. Suara yang tinggi meningkatkan ketegangan dan panik. Bercakap dengan lembut dan membolehkan mereka bekerja dengan baik. Ia juga berguna untuk menggunakan gangguan dengan tugas yang mereka sukai. Contohnya, membuat puzzle. Mereka yang autism sering kali teliti. Cuba gerakkan perhatian mereka dari ketidakstabilan untuk menyusun kepingan mengikut saiz, kerana ini memberikan ketenangan pada mereka.

Bersedia

Membawa orang dewasa autistik ke tempat awammencabar kerana dunia luar sering tidak memahami gangguan itu. Ini boleh menjejaskan individu kerana ia membuatkan mereka berasa seperti orang yang tersisih. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa bersiap sedia untuk mengatasi emosi seperti ini. Membincangkan situasi yang tidak diketahui lebih awal dan menggunakan gangguan untuk mengelakkan peningkatan panik adalah dua teknik penting.

Pastikan sesuatu tidak diubah

Orang dewasa autistik berdepan dengan apa-apa jenis perubahan. Mereka ini lebih suka bersedia dan tahu apa yang diharapkan dalam situasi baru. Ingat untuk sentiasa kekal pada jadual biasa. Amalan makan dan kebersihan perlu menjadi rutin. Barang peribadi hendaklah disimpan di tempat yang sama pada setiap masa.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Keberkesanan Terapi Bantuan Kuda

  Sebelum ini, aktiviti berkuda dianggap satu hobi bagi golongan elit sahaja. Namun kini, terdapat beberapa ahli terapi mula menggunakan kaedah terapi bantuan kuda dalam membantu kanak-kanak keperluan khas dan kurang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Aktiviti Kesihatan Lain, Badan Sihat 20/08/2018 . 2 minit bacaan

  Terapi Haiwan Bagi Kanak-kanak Cerebral Palsy

  Terdapat banyak ikatan antara manusia dan haiwan yang tidak dapat dinafikan. Ia satu pengalaman rehabilitasi tidak dapat ditandingi oleh bentuk terapi lain bagi individu yang mempunyai keperluan khas atau ketidakupayaan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Penyakit Neurologi 20/08/2018 . 3 minit bacaan

  Terapi Kuda Tingkatkan Perkembangan Kanak-kanak Autistik

  Kuda telah digunakan dalam terapi bagi membina keyakinan dah peribadi diri dalam kalangan kanak-kanak dan dewasa. Malahan, Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad juga menunggang kuda sebagai salah satu ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Berita Kesihatan, Berita Tempatan 17/08/2018 . 2 minit bacaan

  How to Prevent Autism While Pregnant

  Even though autism cannot totally be prevented, there still exist ways that you can try to lower the risk of autism of your baby.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Tung Hoang
  English 29/08/2017 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  telur besar

  ‘Grow Some Balls’ – Here’s Why Bigger Isn’t Always Better

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 28/02/2019 . 3 minit bacaan
  Echolalia

  Echolalia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Phuong Tran
  Diterbitkan pada 14/02/2019 . 4 minit bacaan

  Gangguan Spektrum Autistik, Autism Dalam Kalangan Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 19/09/2018 . 3 minit bacaan

  ‘Occupational Therapy’ Bantu Kanak-kanak Ketidakupayaan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 04/09/2018 . 2 minit bacaan