home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Tip Bekerja Dengan Dewasa Menghidap Spektrum Autism

5 Tip Bekerja Dengan Dewasa Menghidap Spektrum Autism

Dewasa yang mempunyai spektrum autism mempunyai ciri-ciri khusus yang menyebabkan hidup sangat mencabar bagi mereka. Mengetahui cara untuk bekerja dengan individu ini membantu memastikan mereka mendapat rawatan yang terbaik. Individu autistik memerlukan kesabaran dan belas kasihan daripada orang sekeliling mereka. Berikut adalah tip bekerja dengan orang dewasa yang mempunyai spektrum autism.

Jangan memaksanya berkomunikasi

Spektrum autism sebenarnya merujuk kepada pelbagai gangguan. Setiap gangguan mempunyai simptom tersendiri dan mereka diklasifikasikan untuk memudahkan proses diagnosis. Sesetengah gangguan ini mempunyai sifat umum, seperti usaha untuk berkomunikasi. Orang dewasa autistik pada hujung spektrum yang lebih tinggi mampu bercakap dengan tahap perbendaharaan kata yang sangat tinggi manakala orang-orang di bahagian bawah hanya boleh menggunakan bunyi untuk berkomunikasi.

Apabila bekerja dengan orang dewasa yang ada spektrum autism, penting untuk memberikannya masa yang cukup ketika berkomunikasi. Pastikan ayat pendek dan ringkas. Adalah lebih baik untuk mengelakkan penggunaan sindiran, sebagai individu autistik biasanya sangat literal dan memahaminya.

Hormati kehendak ruang peribadi

Orang dewasa autistik mengalami bebanan deria daripada rangsangan kebanyakan individu pada umumnya akan merasa selesa. Adalah penting untuk memahami individu autistik tidak menikmati gerak fizikal yang sama seperti pelukan atau tepukan di belakang. Malah, ini boleh membawa kepada serangan panik pada mereka. Kebaikan harus ditunjukkan dengan cara lain, seperti pujian lisan atau hadiah kecil.

Bertenang

Apabila seorang dewasa autistik berasa panik dan kecewa, adalah penting persekitarannya tenang dan damai. Suara yang tinggi meningkatkan ketegangan dan panik. Bercakap dengan lembut dan membolehkan mereka bekerja dengan baik. Ia juga berguna untuk menggunakan gangguan dengan tugas yang mereka sukai. Contohnya, membuat puzzle. Mereka yang autism sering kali teliti. Cuba gerakkan perhatian mereka dari ketidakstabilan untuk menyusun kepingan mengikut saiz, kerana ini memberikan ketenangan pada mereka.

Bersedia

Membawa orang dewasa autistik ke tempat awammencabar kerana dunia luar sering tidak memahami gangguan itu. Ini boleh menjejaskan individu kerana ia membuatkan mereka berasa seperti orang yang tersisih. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa bersiap sedia untuk mengatasi emosi seperti ini. Membincangkan situasi yang tidak diketahui lebih awal dan menggunakan gangguan untuk mengelakkan peningkatan panik adalah dua teknik penting.

Pastikan sesuatu tidak diubah

Orang dewasa autistik berdepan dengan apa-apa jenis perubahan. Mereka ini lebih suka bersedia dan tahu apa yang diharapkan dalam situasi baru. Ingat untuk sentiasa kekal pada jadual biasa. Amalan makan dan kebersihan perlu menjadi rutin. Barang peribadi hendaklah disimpan di tempat yang sama pada setiap masa.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, rawatan atau diagnosis.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

5 Tips for Working With Adults on the Autism Spectrum https://www.appliedbehavioranalysisprograms.com/lists/5-tips-working-adults-autism-spectrum/ Accessed on Sept 19, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x