Tanpa Sedar, Anda Sebenarnya Ibubapa Bersikap Autoritarian!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/06/2020

  Tanpa Sedar, Anda Sebenarnya Ibubapa Bersikap Autoritarian!

  Setiap pasangan yang sudah berkahwin pastinya menginginkan kehadiran cahaya mata untuk melengkapi hidup mereka. Kebanyakan pasangan mungkin berasa mereka sudah saling mengenali pasangan masing-masing secara menyeluruh. Namun, apa yang mungkin mereka belum kenal adalah gaya asuhan mereka. Pasangan atau ibubapa yang gagal mengasuh anak dengan baik merupakan antara punca biasa yang menyebabkan berlakunya kegagalan sebuah rumahtangga. Disebabkan itu, anda dan pasangan perlu mencapai satu sepakat untuk mengatasi masalah ini.

  Jenis-jenis Gaya Asuhan Ibubapa

  ibubapa

  i. Autoritarian

  Ibu bapa yang bersikap autoritarian adalah sangat tegas dengan anak dan tidak akan membenarkan sebarang rundingan berlaku antara mereka dengan anak. Mereka tidak akan mendengar sebarang keluhan anak malah lebih cenderung mengawal anak mereka untuk mengikut arahan.

  ii. Permisif

  Ibubapa yang bersikap permisif adalah sangat santai dan jarang menetapkan apa-apa peraturan tegas terhadap anak mereka. Disebabkan ini, kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa permisif dibenarkan untuk melakukan apa-apa sahaja tanpa merisaukan akibat daripada perlakuan mereka itu.

  iii. Autoritatif

  Ibu bapa yang bersikap autoritatif pula menggabungkan kedua-dua gaya asuhan. Mereka tidak cenderung untuk mengawal dan tidak juga cenderung membenarkan anak mereka melakukan apa-apa sesuka hati. Ibubapa yang bersikap autoritatif ini akan bersama-sama dengan anak untuk membuat peraturan yang menyenangkan kedua-dua belah pihak.

  Ketahui Bahawa Tanpa Sedar Sebenarnya Anda Ibubapa Autoritarian!

  ibubapa

  Apabila gaya keibubapaan begitu tegas, ia dikenali sebagai autokrasi atau gaya asuhan autoritarian. Ibubapa autokrasi benar-benar mahukan anaknya menjadi berdisiplin dan mendapat banyak kejayaan. Walau bagaimanapun, dengan cara didikan yang ketat, tidak banyak fleksibiliti dalam gaya keibubapaan ini. Kanak-kanak dijangka untuk memenuhi permintaan ibubapa autokrasi mereka tanpa sebarang penjelasan. Manfaat daripada jenis keibubapaan ini tidak dapat dinafikan, tetapi kanak-kanak mungkin mengalami kesan buruk.

  Tanda-tanda anda ibu bapa autoritarian

  Adakah anda tertanya-tanya jika anda terlalu tegas dengan anak anda? Adakah anda bimbang jangkaan anda mungkin terlalu tinggi? Adakah anda mempersoalkan sama ada akibat yang anda berikan kepada anak anda agak terlalu keras? Berikut tanda-tanda anda ibubapa bersifat autoritarian.

  Anda mempunyai dasar zero teleransi

  Walaupun penting untuk mempunyai peraturan yang jelas, sama pentingnya untuk menyedari bahawa selalu terdapat pengecualian terhadap peraturan. Daripada mengambil sikap autoritarian pada segala sesuatu, tunjukkan kesanggupan untuk menilai tingkah laku anak anda dalam konteks keadaan.

  Anda mempunyai tahap kesabaran yang sedikit

  Kebanyakan kanak-kanak suka jenaka yang tidak masuk akal dan permainan yang bodoh. Dan sementara jenaka itu boleh menjadi cepat, dan kelakuan bodoh dapat memperlambatkan anda, penting untuk menikmati saat ini dan bersenang-senang.

  Anda berjuang untuk bertolerasi dengan orang yang kurang berdisiplin

  Ibu bapa yang tegas sering mengalami kesukaran untuk menangguhkan segala-galanya daripada cara seorang guru menjalankan kelasnya hingga cara seseorang yang lebih berusia menangani masalah perilaku. Adalah baik untuk kanak-kanak terdedah kepada orang dewasa yang mempunyai peraturan yang berbeza dan pelbagai jenis disiplin.

  Anda mempunyai senarai panjang peraturan

  Peraturan adalah baik, tetapi terlalu banyak peraturan boleh membahayakan. Pastikan peraturan anda mudah dan hanya masukkan yang paling penting yang anda mahu anak anda ingat. Letakkan senarai peraturan isi rumah anda di tempat di mana anda boleh merujuknya seperti yang diperlukan.

  Anda tidak benarkan untuk akibat semula jadi

  Ibu bapa yang tegas sering berusaha keras untuk mengelakkan daripada membiarkan anak melakukan kesilapan. Tetapi, anda perlu tahu bahawa kanak-kanak sering dapat belajar daripada kesilapan mereka apabila menghadapi atau berdepan akibat semula jadi.

  Anda banyak berleter

  Membebel atau berleter menghalang kanak-kanak daripada mengambil tanggungjawab terhadap tingkah laku mereka sendiri. Sekiranya anda mendapati diri anda berleter anak anda tentang segala-galanya dari masa untuk melakukan kerja rumahnya, bila dia harus beraktiviti, dia tidak akan belajar melakukan perkara-perkara itu sendiri.

  Anda membuat ancaman

  Walaupun kebanyakan ibubapa berasa bersalah seketika semasa membuat ancaman, namun ibu bapa yang tegas membuat ancaman yang luar biasa secara teratur. Mereka sering mengatakan perkara-perkara seperti, “Bersihkan bilik anda sekarang atau saya membuang semua mainan anda di sampah!” Elakkan membuat ancaman yang anda tidak bersedia dan pastikan akibatnya tentang disiplin, tidak menghukum anak anda.

  Manfaat ibubapa autoritarian

  Setiap kanak-kanak pasti tidak mahu ibu bapa mereka bersifat tegas. Walau bagaimanapun, mempunyai ibubapa tegas sebenarnya akan mendatangkan kelebihan apabila mereka dewasa kelak. Antaranya:

  Pencapaian akademik

  Kebanyakan kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang tegas cenderung menjadi model kepada kanak-kanak lain kerana pencapaian akademik mereka yang sering cemerlang. Ini kemungkinan berlaku disebabkan oleh persekitaran kanak-kanak ini yang perlu mencapai piawaian ibu bapa mereka yang tinggi. Selain itu, mereka juga lebih cemerlang kerana disiplin diri tinggi yang sudah tertanam dalam diri seawal usia lagi. Bagi kanak-kanak ini, belajar bersungguh-sungguh adalah suatu kewajipan.

  Pelbagai kajian juga telah membuktikan bahawa perkara ini adalah benar belaka dan kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang tegas lebih cemerlang dalam akademik mereka.

  Keyakinan diri

  Ibu bapa yang tegas akan mengajar anak mereka untuk lebih bertanggungjawab terhadap setiap kelakuan mereka. Disebabkan itu, kanak-kanak yang sedang membesar akan mula memahami kerja keras akan membuahkan hasil yang setimpal, sesuai dengan piawaian ibubapa mereka. Pada masa yang sama, mereka juga mampu untuk belajar kebolehan untuk menilai situasi sebelum membuat keputusan. Ibu bapa yang tegas akan sentiasa mendorong anak mereka untuk menjadi versi diri mereka yang terbaik. Ini akan menjadi punca utama anak mereka tidak takut akan cabaran serta kuat pada mental.

  Kawalan diri

  Kanak-kanak akan belajar mengawal kelakuan sejak mereka kecil lagi jika mereka mempunyai ibubapa yang tegas yang selalu menetapkan peraturan. Ibu bapa yang tegas juga akan mengenakan hukuman kepada anak mereka yang melakukan kesalahan. Disebabkan itu, anak mereka mampu mengawal diri ketika berusia kanak-kanak lagi. Karakteristik ini akan menjadikan mereka lebih cepat matang.

  Berdikari dan bertanggungjawab

  Paling penting, kanak-kanak dengan ibu bapa yang tegas adalah lebih berdikari berbanding kanak-kanak lain. Ini disebabkan oleh mereka perlu bertanggungjawab dengan tindakan mereka sejak awal usia lagi. Ini juga menyebabkan mereka lebih mudah berkompromi apabila berlaku konflik dengan rakan-rakan mereka. Apabila kanak-kanak ini sudah cukup dewasa kelak, mereka akan cenderung untuk hidup berasingan daripada ibu bapa mereka lalu menyebabkan mereka lebih menghargai kehidupan sekali gus menjamin kejayaan mereka pada masa hadapan.

  Kesan buruk ibu bapa autoritarian

  Amat jelas sekali bahawa anak kepada ibu bapa autokrasi adalah patuh, memandangkan mereka terbiasa diberitahu apa yang perlu difikir dan dilakukan. Anak-anak ini juga belajar untuk menyembunyikan perasaan mereka dan meningkatkan sejenis detasmen untuk ketakutan hukuman. Kanak-kanak juga boleh tertekan kerana mereka perlu sentiasa berhati-hati dengan kata-kata dan perbuatan mereka, terutama apabila ibu bapa ada bersama mereka.

  Meskipun sesetengah kanak-kanak boleh mengikuti permintaan ibu bapa mereka, namun sesetengah yang lain tidak patuh. Terdapat kecenderungan remaja akan menolak keibubapaan yang tegas seperti ini. Malah, terdapat kemungkinan lain seperti anak berbohong, menjadi licik atau berahsia disebabkan rasa takut atau tidak boleh mengutarakan pendapat mereka kepada ibu bapa. Sesetengah kanak-kanak lain boleh bertindak ganas atau bermusuh.

  Sementara keibubapaan autoritarian ini boleh membuatkan kanak-kanak patuh, namun kesan buruknya juga boleh kelihatan pada jangka panjang. Menurut Positive-Parenting-Ally.com, ia adalah cenderung bahawa kanak-kanak yang memiliki ibu bapa yang tegas akan mengalami kurang keyakinan. Kanak-kanak ini akan membesar dengan rasa rendah diri dan pemikiran mereka menjadi tegar. Daripada pelbagai kritikan yang diterima ke atas mereka, mereka mungkin akan mengkritik kelakuan mereka sendiri ataupun orang lain. Mereka juga mungkin akan menjadi rapuh kepada tekanan daripada rakan sekeliling dan mudah dibuli. Selain itu, keintiman emosi juga adalah kemungkinan yang sukar untuk mereka dapati pada kehidupan mereka dan mudah terdedah kepada perhubungan kesat.

  Ketahui Teknik Asuhan Ibubapa yang Mengejutkan Namun Berkesan

  ibubapa

  Sebenarnya, terdapat banyak teknik asuhan yang ramai ibu bapa belum tahu. Selain hukuman, tegahan dan peraturan, terdapat banyak lagi.

  Penggunaan perkataan “jangan”

  Menurut pakar keibubapaan dan pengasas Gold Parent Coaching, Tammy Gold, anda tidak boleh mengatakan “jangan” kepada anak anda dalam beberapa kes. Ia hanya perlu digunakan untuk kes yang besar sahaja. Ini kerana pengulangan kata “jangan” ini akan membuatkan mereka tidak lagi mempercayai anda. Selain itu, ia juga adalah disebabkan mereka tidak faham tujuan sebenar anda mengatakan perkataan ini adalah untuk kebaikan mereka juga.

  Gold menyarankan anda untuk menggunakan perkataan yang lebih bersifat penerangan agar anak anda lebih memahaminya, seperti “jangan menyentuh pisau, ia boleh melukakan kamu”. Mesej seperti ini adalah lebih mudah diterima oleh anak anda.

  Bercakap dengan anak anda seperti individu dewasa

  Bercakap dengan anak anda seperti mereka adalah individu dewasa adalah teknik yang hebat untuk mengajar mereka bahasa. Gold menasihatkan bahawa cara atau apa yang anda ujarkan adalah tidak penting. Paling penting, adalah respon mereka. Selain itu, ia juga akan membantu perkembangan otak anak anda dan menambahkan kosa kata mereka. Walaupun bayi masih belum boleh bercakap, teknik ini akan menggalakkan mereka untuk bercakap dengan lebih awal.

  Gunakan lampin ketika kecemasan sahaja

  Ramai ibu bapa yang berpengalaman mencadangkan untuk membiarkan sahaja anak mereka tanpa lampin. Teknik ini terbukti berkesan kerana bayi anda akan lebih bebas dengan rentak hidup semula jadi mereka sekali gus menggalakkan mereka untuk berkomunikasi dengan anda dan mengawalnya jika ingin membuang air.

  Ya, ia mungkin agak sukar pada awalnya. Namun lama-kelamaan, penggunaan teknik ini sejak anak anda masih bayi akan membuat mereka lebih cepat matang.

  Menghalang kelakuan menggigit

  Sesetengah kanak-kanak cenderung untuk menggigit individu lain semasa mereka membesar. Dalam beberapa kes, anak anda akan menggigit untuk menunjukkan kemarahan mereka. Ibu bapa perlu menegaskan bahawa ia adalah perbuatan yang salah atau anda boleh berikan alternatif seperti mainan lembut untuk mereka gigit tatkala sedang marah. Anda perlu sentiasa mengingatkan mereka bahawa menggigit individu lain akan menyakitkan mereka dan tabiat ini perlu segera dibuang.

  Mengawal tantrum

  Kebiasaannya, apabila kanak-kanak sedang menunjukkan perasaan, ibu bapa juga akan terikut sama. Akan tetapi, menurut Gold, teknik ini adalah tidak bagus kerana ia akan membuat anak anda keliru kerana anda sendiri melakukan perbuatan yang anda tidak mahu mereka lakukan. Sebaiknya, anda boleh membawa anak anda ke tempat yang sunyi jika berada di dalam khalayak kemudian bercakap dengan mereka setenang yang mungkin bahawa mereka tidak boleh berkelakuan begitu. Ini akan membuat mereka faham dan mengawal kelakuan mereka.

  Tip Menjadi Ibubapa Terbaik

  ibubapa

  Definisi ibu bapa yang terbaik itu juga adalah sesuatu yang subjektif. Secara umumnya, terdapat beberapa sifat dan ciri-ciri yang ditemui pada ibu bapa yang mengamalkan prinsip keibubapaan yang baik.

  1. Contoh ikutan

  Apa yang anda lakukan, sama ada anda sedar atau tidak, akan diperhatikan oleh anak anda. Anak anda adalah cerminan diri anda sendiri. Jika anda gemar untuk memaki hamun, cuba periksa anak anda, bagaimanakah tingkah lakunya bersama rakan dan adik beradiknya yang lain? Dan bagaimana pula jika anda gemar berterima kasih dan menjaga tutur kata kepada individu lain yang membantu anda? Percayalah anak anda pasti akan menurut jejak langkah anda. Berubahlah jika anda mahukan yang terbaik untuk anak anda. Jadilah individu yang baik untuk menjadi contoh kepada anak.

  2. Sokongan, bukan paksaan

  Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya. Tetapi memaksa, mengugut atau menghukum anak atas kegagalan yang diperolehi tidak akan membantu. Sebaliknya ia hanya memburukkan keadaan. Anak anda mungkin membesar dengan jiwa yang memberontak. Setiap anak mempunyai kelebihan yang tersendiri, berikan sokongan kepada dalam apa juga yang diminatinya dan bantunya untuk mencari kelebihan diri seandainya dia masih meragui keupayaan dirinya. Ketahui apa yang anak anda perlukan dan mahukan, bukan apa yang anda inginkan dan mahukan.

  3. Benarkan anak berdikari

  Menyayangi anak tidak bermakna anda harus mengongkong segala perlakuannya. Ibu bapa yang baik pasti akan menyedari bahawa adalah penting untuk memberikan anak peluang untuk melakukan setiap perkara secara sendiri. Biarkan mereka berdikari, hadapi kesukaran dan merasa puas setelah berjaya melakukannya sendiri. Percayalah, jika sesuatu perkara itu sukar untuk dilakukan sendirian, mereka pasti akan meminta bantuan dari anda, tetapi sebolehnya berikan galakan untuk mereka mencuba terlebih dahulu, mereka pasti akan belajar sesuatu daripadanya.

  4. Akui kesilapan diri

  Pastinya anda sebagai ibu bapa akan mengajar anak untuk meminta maaf jika melakukan kesalahan, bukan? Maka, anda juga harus melakukan hal yang sama. Tiada manusia yang sempurna bukan? Dan atas sebab itu tiada ibu bapa yang sempurna. Akui kesilapan anda dan meminta maaf. Anak anda pasti akan belajar daripada apa yang anda lakukan dan akan bertanggungjawab atas segala tindakan mereka.

  5. Disiplin

  Ia tidak sama dengan menghukum. Ia bertujuan untuk menjadikan anak anda lebih bertanggungjawab dalam kehidupannya. Sebagai contoh, ajarkan kepadanya bagaimana untuk menghormati masa sendiri dan juga masa individu lain, bagaimana harus menepati janji, bagaimana menjadi individu yang boleh mengikuti peraturan dan undang-undang. Percayalah anak yang tidak dididik dengan disiplin lebih cenderung untuk menjadi individu yang bermasalah pada masa hadapan.

  6. Melibatkan diri dalam hidup anak

  Membiarkan anak berdikari tidak bermakna anda boleh melepas tangan. Sebaliknya, ambil tahu apa yang anak anda lakukan, ke mana dia pergi, dengan siapa dia berkawan dan sebagainya. Tetapi jangan mengawal. Berikan anak anda ruang untuk menikmati kehidupannya dalam cara yang masih terkawal dan selagi ia tidak melampaui batasan norma kehidupan.

  7. Hormati dan sayangi

  Hormati anak anda sebagaimana anda mahukan diri anda dihormati. Jangan pernah merendah-rendahkan atau memalukan anak anda di hadapan individu lain walaupun anda hanya berniat untuk mengajarnya atau mungkin sekadar bergurau. Kerana tindakan sebegitu cenderung menyebabkan anak anda merasa malu dan akhirnya menyimpan dendam.

  Sentiasa mengucapkan rasa sayang kepadanya sedari kecil kerana ia pasti akan membantu dirinya apabila mengetahui dirinya disayangi anda.

  Baca juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/06/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan