home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Belia Dewasa Dengan PTSD Berisiko Alami Strok Di Usia Pertengahan

Belia Dewasa Dengan PTSD Berisiko Alami Strok Di Usia Pertengahan

Pernah dengar mengenai PTSD? Ada kajian mengatakan individu belia dengan PTSD berisiko alami strok di usia pertengahan, adakah ia benar? Teruskan membaca perkongsian artikel ini.

PTSD dan Strok

Hasil penyelidikan yang diterbitkan dalam Stroke, sebuah jurnal American Stroke Association menyatakan individu belia dewasa mengalami gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD) adalah berisiko untuk berdepan kecenderungan mengalami serangan transient ischemic attack (TIA) atau alami strok utama di usia pertengahan.

Menurut penulis utama kajian dan penolong profesor perubatan kardiologi di University of North Carolina School of Medicine di Chapel Hill, Dr Lindsey Rosman, “Strok mempunyai kesan buruk kepada pesakit muda dan keluarga mereka. 10 hingga 14 peratus TIA berlaku kepada individu berusia 18 hingga 45 tahun dan kita tidak mempunyai pemahaman yang baik mengenai faktor risiko dalam kumpulan usia ini.”

PTSD sememangnya telah dibuktikan mempunyai kaitan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan strok pada individu dewasa lebih berusia. Namun kajian yang dilakukan ini adalah yang pertama menunjukkan hubung kait antara gangguan tekanan disebabkan trauma dan risiko TIA pada individu belia dewasa dan dewasa pertengahan usia. Kedua-duanya merupakan kumpulan usia yang mengalami peningkatan ketara dalam serangan strok sepanjang dekad yang lalu.

Penyelidikan 13 tahun

Kajian ini melibatkan analisis data perubatan daripada lebih satu juta veteran muda dan pertengahan umur yang mendaftar dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan yang disediakan oleh Pentadbiran Kesihatan Veteran (Veteran Health Administration).

Kebanyakan data ini adalah melibatkan anggota keselamatan lelaki yang berusia antara 18 hingga 60 tahun yang tidak pernah mengalami TIA atau strok. Purata usia individu yang terlibat adalah 30 tahun dan telah berkhidmat dalam konflik peperangan di Iraq dan Afghanistan.

Hasil keputusan analisis selama 13 tahun ini mendapati:

  • Seramai 766 veteran mengidap TIA dan 1,877 alami strok iskemia
  • 29 peratus didiagnosis dengan PTSD dan veteran dengan PTSD adalah dua kali lebih berisiko mengalami TIA
  • Veteran dengan PTSD adalah 62 peratus lebih cenderung mempunyai strok
  • Veteran dengan PTSD cenderung untuk melakukan tingkah laku tidak sihat seperti merokok dan kurang bersenam – meningkatkan risiko strok
  • Walaupun dapat mengatasi masalah pelbagai faktor risiko strok, gangguan psikiatri seperti kemurungan dan anxiety, veteran dengan PTSD adalah 61 peratus berkemungkinan untuk mengalami TIA dan 36 peratus berisiko untuk menghidap strok berbanding veteran tanpa PTSD
  • Terdapat hubungan kuat antara PTSD dan strok pada individu lelaki berbanding wanita

Dialami semua individu

Dr Lindsey menjelaskan, walaupun kajian yang dilakukan hanya melibatkan veteran, tetapi PTSD merupakan satu keadaan mental yang boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Individu yang melihat atau mengalami peristiwa traumatik seperti serangan seksual, keganasan senjata, pertempuran ketenteraan, bencana alam berkemungkinan akan mengalami simptom kegelisahan, pengasingan diri, mimpi buruk, kemarahan atau imbasan kenangan lalu untuk tempoh yang panjang.

Penyelidik kajian ini menyarankan para doktor untuk menyedari bahawa masalah PTSD adalah semakin meruncing dalam kalangan belia muda dan mempunyai implikasi besar untuk berisiko mengalami strok.

Hasil kajian ini telah menimbulkan persoalan penting sama ada pengesanan awal dan rawatan PTSD dapat mencegah atau mengurangkan kecenderungan untuk mengembangkan risiko strok. Ini khususnya kepada individu yang terdedah kepada keganasan, trauma dan pengalaman hidup yang sukar.

Kesimpulannya

Walaupun kajian ini dapat membuktikan hubungan yang kuat antara PTSD dan TIA serta strok, namun tujuan asal kajian bukan untuk menunjukkan bahawa PTSD adalah punca kepada kedua-dua keadaan kesihatan ini.

Walau bagaimanapun, kajian ini membuktikan adalah penting untuk mengurangkan risiko strok dalam kalangan individu belia dewasa dengan meningkatkan program pengesanan awal serta langkah pencegahan mengikut usia.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Disemak pada [date}
x