backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

2

Tanya Doktor
Simpan

Pembesaran Payudara Pada Lelaki

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

Pembesaran Payudara Pada Lelaki

Dalam sesetengah kes, lelaki yang mengalami pembesaran tisu payudara. Dalam istilah perubatan ia dipanggil sebagai gynecomastia.  Kadang-kadang, ia dipanggil keadaan buah dada lelaki. Pembesaran payudara pada lelaki tidak menyebabkan masalah kesihatan, tetapi ia boleh menyebabkan kesan buruk pada harga diri dan keyakinan diri seseorang. Mengetahui tentang sebab-sebab dan rawatan ginekomastia boleh membantu anda mengurusnya dengan berkesan.

Apakah puncanya?

Pembesaran payudara biasanya disebabkan oleh perubahan semulajadi dalam estrogen (hormon yang juga ada pada wanita) dan testosteron semasa akil baligh lelaki. Tahap testosteron, hormon seks lelaki yang rendah juga bermakna tahap estrogen, hormon seks estrogen wanita yang tinggi.

Sesetengah kes pembesaran payudara pada lelaki adalah semulajadi kerana sesetengah estrogen ibu mereka kekal dalam darah untuk sementara waktu selepas lahir. Berikut adalah sebab-sebab lain:

 • Perubatan: Beberapa jenis ubat boleh menyebabkan saiz payudara yang membesar seperti antibiotik, ubat jantung, ubat anti-kegelisahan, rawatan AIDS, antidepresan ricyclic, kemoterapi, ubat-ubatan yang merawat pedih ulu hati.
 • Ganja dan dadah seperti heroin, amphetamine, dan steroid boleh menyebabkannya.
 • Produk herba yang mengandungi minyak pokok teh atau minyak lavender juga boleh meningkatkan saiz payudara. Ini kerana ia mempunyai estrogen semulajadi yang boleh mengganggu tahap hormon normal tubuh anda.
 • Kadang-kadang ia berlaku akibat masalah kesihatan yang lain, seperti tiroid yang terlalu aktif, penyakit buah pinggang, atau tumor pada salah satu kelenjar yang mengawal hormon anda.
 • Apakah simptom pembesaran payudara pada lelaki?

  Lelaki dengan ginekomastia mempunyai jisim yang pejal di bawah kawasan puting.  Ia biasanya kurang daripada satu setengah inci dan boleh menjadi lembut. Kadang-kadang tiada simptom lain. Anda mungkin melihat beberapa pelepasan cecair.

  Ia boleh menjejaskan satu payudara atau kedua-duanya.

  Ketahui rawatan untuk pembesaran payudara lelaki

  Biasanya anda tidak perlu dirawat. Payudara remaja akan kembali ke bentuk yang lebih normal dengan sendirinya, biasanya dalam masa 2 hingga 3 tahun. Pada masa itu, pek ais dan ibuprofen dapat mengurangkan kesakitan.

  Jika masalah kesihatan menyebabkan ginekomastia, merawatnya akan membantu. Dan jika saiz payudara anda telah berubah kerana ubat yang anda ambil, anda akan melihat pembesarannya sebaik sahaja anda berhenti atau beralih ke ubat lain. (Tetapi jangan berbuat demikian tanpa bercakap dengan doktor terlebih dahulu.) Ia juga penting untuk meninggalkan alkohol dan ubat-ubatan yang menyalahi undang-undang.

  Jika keadaan anda tidak hilang dan tidak menyukai penampilan dada anda, doktor anda mungkin menetapkan ubat yang mengurangkan jumlah estrogen yang dihasilkan oleh tubuh anda.

  Pembedahan juga boleh mengembalikan bentuk dada dan memperbaiki imej diri anda. Setelah membuat pembedahan kecil, pakar bedah membuang sebarang tisu payudara tambahan. Oleh kerana payudara anda akan menjadi lebih kecil dan lebih rata, doktor mungkin juga perlu meletakkan semula puting atau isola (kawasan gelap di sekelilingnya). Sesetengah lelaki mendapat proses sedut lemak (liposuction) juga. Doktor akan menyedut lemak tambahan di bawah kulit.

  Akhirnya, selepas rawatan, anda perlu mengekalkan gaya hidup yang sihat untuk mengekalkan bentuk baru anda. Pertambahan berat terlalu banyak, menggunakan steroid, atau mengambil ubat-ubatan yang menjejaskan tahap testosteron anda boleh menyebabkan sakit ginekomia anda kembali.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan