backup og meta

Diabetes dan Kesuburan Lelaki

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 12/09/2019

Diabetes dan Kesuburan Lelaki

Satu kajian membuktikan bahawa lelaki yang menghidap diabetes jenis 1 adalah cenderung untuk mengalami lebih banyak kerosakan DNA dalam sperma mereka, yang mungkin boleh menghalang kesuburan mereka. Kajian ini kecil dan tidak boleh membuktikan bahawa diabetes jenis 1 boleh menjejaskan kesuburan lelaki, tetapi kajian ini berhak mendapat penyelidikan lanjut.

Apa itu diabetes?

Diabetes ialah penyakit yang berlaku apabila tubuh tidak boleh menguruskan paras glukosa dengan betul. Saluran pencernaan biasanya akan memecahkan makanan kepada glukosa, iaitu satu bentuk gula. Selepas diserap, ia akan dilepaskan ke dalam darah. Hormon insulin yang dihasilkan oleh pankreas menggalakkan sel untuk menyerap glukosa daripada aliran darah dan menjadikannya tenaga.

Diabetes jenis 1, yang selalunya menimpa kanak-kanak, berlaku disebabkan sistem imun tersilap menyerang sel menghasilkan-insulin dalam pankreas. Sementara diabetes jenis 2 pula terjadi berpunca apabila tisu dalam tubuh berterusan menjadi kebal kepada kesan insulin. Pankreas bertindak balas dengan mengeluarkan lebih banyak hormon. Namun, akhirnya ia tidak boleh diteruskan dan paras gula darah mula meningkat.

Paras glukosa yang tinggi merosakkan pembuluh darah dan saraf, mengakibatkan penyakit jantung, angin ahmar, kebutaan, penyakit buah pinggang, dan jangkitan gusi. Diabetes jenis 2 lanjut boleh membawa kepada kebutaan dan kekakuan anggota badan, yang tidak mendapat peredaran darah secukupnya. Dipercayai bahawa salah satu penyebab utama diabetes jenis 2 adalah peningkatan obesiti. Lama-kelamaan, lebihan berat badan menyebabkan sel dalam otot, hati, dan tisu lemak menjadi kurang responsif kepada insulin – iaitu keadaan yang dikenali sebagai rintangan insulin.

Kaitan diabetes kepada ketidaksuburan lelaki

Satu kajian menunjukkan bahawa lelaki dengan diabetes mempunyai jumlah air mani yang lebih rendah daripada lelaki yang tidak menghidap diabetes. Akan tetapi, lingkungan air mani pesakit diabetes masih lagi dalam julat normal seperti yang diselaraskan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO). Kiraan sperma, bentuk, dan pergerakan (kemotilan) adalah sama dalam kedua-dua kumpulan kajian lelaki. Bagaimanapun, apabila pakar menganalisa DNA sperma, mereka menemui lebih banyak kerosakan DNA dalam sperma pesakit diabetes. Kerosakan sperma boleh meningkatkan ketidaksuburan.

Banyak faktor boleh membawa kepada kerosakan DNA. Malahan, dalam kajian tersebut, masih belum jelas lagi diabetes yang menyebabkan kerosakan DNA. Kajian ini juga tidak termasuk mana-mana lelaki tanpa diabetes yang tidak menjalani ujian kesuburan. Sesetengah lelaki mungkin mempunyai kurang kerosakan DNA dalam sperma mereka berbanding dengan lelaki dalam kumpulan kajian, mengikut pendapat penyelidik. Selain itu, pakar juga mencadangkan untuk melakukan kajian lanjut ke atas kerosakan sperma DNA dan kebarangkalian kesan kesuburannya kepada lelaki yang menghidap diabetes jenis 1.

Ini bermakna, lelaki penghidap diabetes yang tidak menguruskan paras glukosanya mempunyai kurang peluang untuk menghamilkan pasangannya, dan jika ia berlaku (kehamilan), kebarangkalian untuk berlakunya keguguran dan kecacatan adalah lebih tinggi.

Bagaimana merawat diabetes?

Dalam sesetengah kes, perubahan gaya hidup boleh memastikan penyakit dapat dikawal sepenuhnya. Pun begitu, kebanyakan individu yang menghidap diabetes perlu mengambil perubatan oral bagi merendahkan paras gula darah mereka. Apabila ia tidak mencukupi, insulin (yang disedut dan/ atau disuntik) adalah perlu, atau pesakit boleh mengambil insulin dalam kombinasi ubat oral. Walau bagaimanapun, adalah mencabar untuk mengawal diabetes, jadi pakar menasihatkan supaya pencegahan adalah sebaik-baiknya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 12/09/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan