Remaja Perempuan Lebih Ramai Dirawat Di Hospital Selepas Cubaan Mencederakan Diri

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kita biasa mendengar kisah cubaan membunuh diri atau mencederakan diri sendiri yang berlaku dalam kalangan remaja perempuan. Bagaimana untuk atasi masalah ini?

Peratusan remaja perempuan

Dalam kajian Welsh mengatakan lebih 76 peratus remaja perempuan yang cuba mencederakan diri akan dirawat di hospital berbanding hanya 49 remaja lelaki. Hasil analisis kajian ini juga mendapati peratusan individu yang mencederakan diri adalah dalam kalangan mereka yang berusia 15 hingga 19 tahun.

Penyelidikan dilakukan oleh Swansea University ini mengkaji sejumlah 15,739 kes mencederakan diri sendiri, memfokuskan individu dalam lingkungan usia 10 hingga 24 tahun yang berlaku antara tahun 2003 hingga 2015. 

Peningkatan isu mencederakan diri ini dilihat dalam kalangan individu berusia 10 hingga 14 tahun. Malah kadarnya meningkat dua kali ganda pada kawasan-kawasan dengan masalah kemiskinan berbanding kawasan golongan yang kaya. 

Perbezaan peratusan

Analisis data yang berjaya dikumpulkan adalah diperolehi daripada pelbagai tempat di mana golongan remaja mendapatkan bantuan doktor, hospital, klinik pesakit luar dan unit kecemasan di seluruh Wales. 

Pakar perubatan mengakui bahawa mereka mendapati terdapat perbezaan peratusan remaja lelaki yang dimasukkan ke hospital seperti kadar peratusan remaja perempuan. Keadaan ini berbeza walaupun sama ada individu lelaki mahupun perempuan mempunyai kebebasan untuk meninggalkan hospital tanpa menerima sebarang rawatan.

Dalam kajian ini, sebab atau punca mengapa pesakit melakukan percubaan untuk membunuh diri tidak dikaji. Namun menurut salah seorang penulis kajian daripada Swansea University Medical School, Amanda Marchant, “Melalui kajian ini, dapat dirumuskan perkara yang paling penting adalah untuk mengenal pasti sebarang komunikasi atau hubungan dengan perkhidmatan kesihatan merupakan satu peluang untuk memberikan sokongan dan bantuan.”

Jelas Amanda lagi, “Pengamal perubatan mengatakan bahawa mereka mengalu-alukan sebarang latihan atau bantuan yang boleh diberikan untuk menyokong dan membantu individu remaja yang datang kepada mereka.”

Semakin prihatin

Menurut salah seorang ahli Papyrus, iaitu organisasi mencegah masalah bunuh diri, Kelly Thorpe, statistik itu adalah benar berdasarkan pengalamannya sepanjang dalam perkhidmatan kaunseling.

Walau bagaimanapun, beliau memberitahu terdapat peningkatan dalam data untuk individu yang dipanggil sebagai golongan prihatin terhadap individu sekeliling. Peratusan ini melibatkan ibu bapa, guru dan mana-mana individu yang prihatin dengan kesejahteraan golongan belia berusia 12 hingga 16 tahun dengan cubaan mencederakan diri. 

Kajian yang dilakukan ini merupakan sebahagian daripada kaedah konsultasi yang dilancarkan oleh kerajaan Welsh untuk mengatasi masalah berkaitan kesihatan mental dalam kalangan penduduk di sana. 

Dalam data baru yang diperolehi, mendedahkan bahawa lebih 11,000 individu belia mendapatkan perkhidmatan kaunseling antara tahun 2017 dan 2018.

Konklusi 

Adakalanya timbul isu membunuh diri ini apabila seseorang individu itu berada dalam keadaan tertekan, berasa tidak dipedulikan ataupun kurang kasih sayang dan perhatian sekeliling. Jadi sebagai ibu bapa, anda harus memainkan peranan penting dalam mengatasi masalah ini. Cuba untuk ambil tahu tentang apa yang dilalui oleh anak anda. Setiap individu memerlukan individu lain untuk ada di sampingnya.

Dalam masa yang sama pastikan anda membawa anak anda untuk mendapatkan pemeriksaan. Ini kerana pakar perubatan akan dapat membantu membuat penilaian dalam konteks tekanan, akademik, sosial dan keluarga. Ia sekali gus dapat membantu mencari kaedah dan rawatan yang sesuai berdasarkan kemurungan yang dihadapi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Terkenal Dengan Kes Bunuh Diri, Jepun Kini Catat Penurunan 20% Kesan Perintah Berkurung

  Baru-baru ini, laporan kes bunuh diri di Jepun menurun sebanyak 20% ekoran perintah berkurung yang dikenakan oleh kerajaan sepanjang musim COVID. Kenapa ya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 29/05/2020 . 3 minit bacaan

  Nampak Glamor, Tapi Inilah 3 Titik Hitam Yang Terpaksa DIHADAPI Bintang K-pop

  Tahukah anda, artis Korea mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat masalah kesihatan mental? Oleh sebab itulah ramai di antara mereka yang bunuh diri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Fakta Menarik, Gaya Hidup Sihat 04/03/2020 . 3 minit bacaan

  Realiti Penyakit Mental Dalam Kalangan Kanak-Kanak

  Artikel ini akan mengupas tajuk penyakit mental di Malaysia dalam kalangan kanak-kanak. Kesihatan mental anak-anak kita juga penting dan perlu diambil berat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 28/01/2020 . 3 minit bacaan

  8 Tanda Seseorang Itu Berniat Untuk Bunuh Diri, Alert Semua Orang!

  Anda mungkin tidak tahu, cubaan bunuh diri juga mempunyai tanda-tandanya yang tersendiri. Ketahuinya dengan lebih lanjut disini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 20/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  membunuh diri

  Jika Pernah Terlintas Ingin Membunuh Diri, Usah Berdiam! Lakukan 3 Perkara Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  bunuh diri di jepun

  Kes Bunuh Diri Di Negara Jepun Adalah Tinggi! Adakah Isolasi Sosial Jadi Punca Utama?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan