Apa Anda Perlu Buat Jika Anak Tidak Mendengar Kata Anda (Bahagian 1)

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda berada dalam senario di mana waktu makan malam semakin hampir, tetapi anak anda masih duduk menonton televisyen (TV)? Anda cuba memanggil mereka untuk makan tetapi tiada guna, anak anda masih melekat di hadapan TV. Jika ini telah beberapa kali terjadi, anda mula naik marah. Walau bagaimanapun, bertenang sebentar dan fikirkan begini: ia adalah sesuatu yang normal apabila sesekali anak tidak mendengar kata anda.

Kanak-kanak selalunya tidak mendengar kata orang dewasa atas beberapa sebab: Mereka mungkin memberi lebih perhatian kepada apa yang mereka sedang lakukan, atau anak tidak mendengar kata anda, atau kadangkala mereka tidak mengendahkan anda dengan bersebab. Semasa peringkat perkembangan, kanak-kanak meningkatkan skil kognitif mereka dan cuba untuk bertindak sebagai orang dewasa. Maka, mereka mungkin mahu melakukan perkara dengan cara mereka sendiri.

Jika anak anda tidak mengendahkan anda atau anak tidak mendengar kata anda, apa yang anda perlu lakukan adalah dengan bertanyakan diri anda sendiri: “Mengapa anak-anak berbuat seperti itu? Apa yang mereka inginkan?” Anda perlu meletakkan had kepada apa yang anak anda boleh lakukan dan apa yang tidak boleh mereka lakukan. Biarkan mereka tahu jika mereka tidak mengendahkan atau tidak mendengar kata anda, mereka akan mendapat balasan. Apabila mereka sudah bertenang dan boleh berbicara, duduk bersama anak anda dan berborak dengan mereka. Anda perlu cuba untuk tidak menjerit atau meninggikan suara kepada anak anda kerana mereka tidak mendengar kata anda. Ini hanya akan membuatkan hubungan anda lebih teruk.

Berikut adalah beberapa situasi di mana anak anda mungkin tidak mendengar cakap anda ataupun mengendahkan anda. Dalam kes sebegini, anda perlu menggunakan pendekatan yang lembut dan bijak dengan anak anda.

Situasi jika anak tidak mendengar kata:

Anak saya menolak untuk berjumpa dengan orang lain

Jika anak anda menolak untuk bersalam dengan tetamu rumah ataupun saudara-mara, ini akan menjadi tabiat buruk dan dikira sebagai kelakuan yang biadap. Oleh itu, berbanding dengan memarahi anak di tempat kejadian dan menjadikan ianya sukar untuk semua orang, anda sebaliknya perlu menunggu sehingga tetamu anda pulang, kemudian anda boleh bercakap dengan anak anda. Anda boleh nyatakan: Ibu dan ayah boleh melayan kawan-kawan adik dengan baik kalau adik juga melayan tetamu ibu dan ayah dengan baik. Jika tidak, ini yang akan berlaku.”

Beritahu anak anda akibat daripada kebiadapan mereka. Contohnya, anda akan hadkan penggunaan telefon mereka, gajet dan juga TV. Pastikan hukuman yang anda kenakan adalah jelas dan mudah mereka fahami.

Jika anak anda cuba untuk menjawab, jangan kembali menjawab kepada mereka, sebaliknya, anda perlu katakan, “Jangan bercakap dengan ibu seperti itu, kita akan berbincang semula selepas adik sudah tenang,” dan kemudian terus berlalu meninggalkan mereka.

Anak saya tidak bertegur sapa dengan adik-beradik mereka 

Dalam keluarga dengan anak-anak yang mempunyai jurang umur yang cukup besar, atau jika kanak-kanak selalu bermain dengan sepupu yang bukan sama baya dengan mereka, anda akan lihat anak anda berkelakuan sama besar seperti adik-beradik atau sepupunya. Jika ini terjadi kepada anak anda, anda perlu bercakap dengan anak anda yang muda dan biarkan mereka tahu bahawa abang/kakak/ sepupu mereka sedang membesar dan hanya ingin bermain bersama dengan mereka yang besar sahaja, bukannya mereka membenci anak anda.

Pada masa yang sama, bercakap dengan anak anda yang lebih tua dan biarkan mereka tahu bahawa mereka sedang mengecilkan hati adik mereka dengan tidak mengendahkan adiknya. Anda boleh katakan kepada anak anda, “Abang dah besar dan kuat, tetapi abang dah melukakan ibu dengan cara melukakan adik.”

Adakalanya walaupun kanak-kanak memerlukan sedikit ruang untuk diri mereka sebelum boleh baik kembali dengan orang lain. Ajar anak anda untuk lebih rapat dengan semula jadi berbanding dengan hanya memaksa mereka berinteraksi antara satu sama lain.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Anda mungkin berminat membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Wanita Berisiko Sakit Kepala 2x Ganda Berbanding Lelaki? Ini Angkara Hormon Tak Seimbang!

  Tahukah anda, sakit kepala boleh dicetuskan oleh hormon yang tidak seimbang? Sebab itulah ada wanita yang sering pening kepala ketika datang bulan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 25/09/2020 . 4 minit bacaan

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Pernah tak berasa lesu walaupun baru selesai makan? Bukankah makanan penambah tenaga? Ini kerana makanan kita sering tinggi karbohidrat, terutamanya gula.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Bagi seorang wanita mengandung, pemakanan adalah antara aspek penting yang perlu diberikan perhatian. Ini 9 makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit pada payudara selepas menopaus

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip keibubapaan

  Si Kecil Hiperaktif? Apa Kata Ibu Cuba 11 Tip Didikan Ini, Pasti Membantu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kesan stres

  Tekanan Boleh Sebabkan Darah Beku? Bahaya Ini! Jangan Selalu Stres Stres Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips senaman

  Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan