Didik Anak Erti Tanggungjawab

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 04/01/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Apa itu tanggungjawab?

Tanggungjawab bukan sekadar “bertanggungjawab”. Ia bermakna menjadi seorang individu yang boleh dipercayai dan diharapkan oleh individu lain dalam hal berkaitan komitmen dan janji, sentiasa memberikan yang terbaik, bertanggungjawab atas segala tingkah laku, menerima pujian dan mengakui kesilapan, serta dapat memberi sumbangan kepada keluarga dan komuniti.

Tanggungjawab merupakan kunci kejayaan yang penting sama ada dalam bidang akademik mahupun profesional. Kerana itu adalah amat penting mengajar anak anda menjadi seorang individu yang bertanggungjawab.

Tip mengajar anak menjadi bertanggungjawab

Mulai sedari kecil
Untuk mengajar tentang tanggungjawab, seharusnya ia dimulakan secepat yang mungkin. Sebaiknya diajar ketika anak-anak masih kecil. Jangan terlalu memanjakan mereka dan hanya berfikir untuk mendidik anak-anak soal tanggungjawab apabila mereka sudah remaja. Meletakkan bebanan tanggungjawab ke atas seorang individu remaja yang tidak pernah mengenali apa itu tanggungjawab sedari kecil atas satu kesilapan besar.

Biarkan anak-anak membantu

Jangan melakukan kerja rumah sendirian. Ajak anak-anak untuk turut membantu, walaupun mereka melakukan dengan perlahan dan kekok. Dalam masa yang sama, gunakan masa terluang ini untuk memberikan nasihat berguna yang dapat membantu mereka berdepan dunia nyata.

Ajari anak-anak

Pertama sekali, ajari anak anda untuk melakukan satu tugasan mudah. Jika mereka mahukan snek, tunjukkan di mana letaknya buah-buahan dan bagaimana mencucinya. Sekiranya mereka membuang pakai kotor di lantai, berikan bakul pakaian supaya mereka tahu di mana seharusnya dimasukkan pakaian kotor. Ajarkan tugasan yang bersesuaian dengan usia mereka.

Berikan pujian

Anak-anak kecil gemar melakukan sesuatu yang baru. Mereka turut ingin membuat sama seperti apa yang anda sedang lakukan. Mereka mahu membantu. Bagi mereka, tugasan rumah adalah lebih kepada bermain. Berikan pujian kepada mereka. Pastikan ia adalah pujian yang spesifik, dan bukan sekadar berkata, “Kerja yang bagus”. Beritahu mereka apa yang telah mereka lakukan dengan baik dan betul melalui pemilihan kata-kata yang lebih bermakna.

Realistik

Kerja yang dilakukan oleh kanak-kanak berusia 5 tahun boleh menjadi sangat bersepah. Itu yang harus anda jangkakan. Jangan terlalu berkeras kepada anak-anak. Tunjukkan cara yang betul untuk melakukannya.

Jangan beri ganjaran

Jangan biasakan anak-anak untuk mendapat ganjaran atas setiap perkara yang dilakukan. Memberikan ganjaran akan membuatkan anak anda mungkin terfikir bahawa mereka dibayar untuk menjadi seorang individu yang bertanggungjawab. Ini berkemungkinan besar ia akan menjadi satu tabiat untuk mereka mengharapkan ganjaran bagi setiap apa yang dilakukan. Jika anda masih ingin memberikan sesuatu kepada anak anda, berikannya ketika ia tidak berkaitan dengan perkara yang menjadi tanggungjawab anak anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Anak Berdikari, Aspek Penting dalam Kehidupan

  Anak Berdikari, Aspek Penting dalam Kehidupan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/06/2019 . 8 minit bacaan