Bagaimanakah Autisme Didiagnosis?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Autisme semakin menjadi lebih biasa dalam kalangan kanak-kanak di seluruh dunia. Sebaik sahaja kanak-kanak didiagnosis dengan autisme, mereka harus menjalani hidup dengannya. Walau bagaimanapun, rawatan awal dapat membantu menjadi lebih baik. Untuk pengurusan yang berjaya, autisme harus didiagnosis secepat mungkin. Dan jika anda tertanya-tanya bagaimana ia disahkan, baca artikel tersebut.

Diagnosis autisme untuk kanak-kanak

Mendiagnosis autisme boleh menjadi sukar. Walau bagaimanapun, melakukan diagnosis awal dapat membantu ibu bapa memahami keperluan anak mereka dan memberikan sokongan dan penjagaan yang tepat.

Bercakap dengan doktor

Sekiranya anda mempunyai anak autisme, bercakap dengan doktor terlebih dahulu. Anda perlu membuat temujanji dengan doktor yang berpengalaman dalam bekerja dengan kanak-kanak autistik. Bawa buku harian tingkah laku anak anda semasa temujanji. Jangan lupa perhatikan tingkah laku yang membuat anda berfikir bahawa anak anda autistik.

Saringan

Sekiranya anak anda belum bersekolah, doktor mungkin menjalankan ‘M-chat’ (senarai semak yang diubahsuai untuk autisme pada kanak-kanak). Doktor akan melihat tingkah laku dan perkembangan anak anda, tanyakan kepadanya soalan, atau bercakap dan bermain dengannya untuk melihat bagaimana anak anda bercakap, berkelakuan, bergerak, bertindak balas, dan belajar.

Anak anda (dan kanak-kanak lain yang tidak disyaki autistik) hendaklah disaring pada 9 bulan, 18 bulan, 24 bulan, 30 bulan. Kadang-kadang, mereka mungkin memerlukan lebih banyak ujian saringan jika doktor mengesyorkannya.

Sekiranya doktor menyedari sebarang tanda masalah dengan anak anda, penilaian akan dilakukan.

Penilaian

Pakar (ahli pediatrik perkembangan, ahli saraf kanak-kanak, ahli psikologi kanak-kanak atau psikiatri) akan menanyakan beberapa soalan mengenai kesihatan, tingkah laku dan kesihatan anak anda. Doktor juga akan menyemak pendengaran dan penglihatan anak anda. Ujian neurologi, ujian genetik dan ujian perubatan lain boleh disyorkan. Dalam sesetengah kes, anda dan anak anda boleh diminta menghadiri beberapa siri temujanji dan temuduga perkembangan, tingkah laku, kemahiran dan aktiviti anak anda dapat dipantau.

Diagnosis autisme untuk orang dewasa

Pernahkah anda tertanya-tanya jika anda autistik? Terdapat beberapa ujian autisme dalam talian tetapi tiada satu pun daripadanya mampu memberi anda hasil yang tepat. Anda perlu berjumpa doktor untuk memahami dengan teliti.

Mendapatkan diagnosis autisme boleh membantu anda memahami mengapa anda mengalami kesukaran, apa yang anda boleh lakukan untuk mereka, dan bagaimana anda boleh mendapat sokongan dan penjagaan yang betul.

Bercakap kepada doktor

Jika anda atau keluarga atau rakan anda berfikir bahawa anda adalah autistik, dapatkan doktor dipercayai yang berpengalaman dalam bekerja dengan orang autistik. Anda akan mempunyai temuduga pendek dengan doktor anda. Jelaskan kepadanya mengapa anda atau orang lain fikir anda boleh menjadi autistik. Sebagai contoh, anda mungkin menghadapi masalah untuk menyatakan perasaan dan pemikiran anda, berkomunikasi dengan orang lain, menggunakan imaginasi anda.

Penilaian

Semasa penilaian anda, profesional penjaga kesihatan (ahli terapi pertuturan dan bahasa, doktor, ahli terapi pekerjaan) akan berusaha untuk melihat bagaimana anda berkelakuan dalam situasi sosial, mengetahui tentang zaman kanak-kanak dan sejarah perubatan, serta kehidupan dan pekerjaan anda. Selepas penilaian, jika anda didiagnosis dengan autisme, profesional penjagaan kesihatan boleh menasihati anda untuk menghadiri temujanji lebih lanjut untuk persediaan langkah seterusnya.

Diagnosis awal dapat membantu kanak-kanak autistik mendapatkan rawatan yang tepat pada waktu yang tepat. Dengan penjagaan yang betul, kanak-kanak dapat mempelajari kemahiran baru dan meningkatkan keupayaannya berfungsi untuk menangani masalah mereka.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Vaksin Tidak Akan Menyebabkan Autisme, Jangan Mudah Terpedaya!

  Apakah kaitan autisme dengan vaksin? Adakah vaksin menyebabkan autisme? Ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penjagaan Kanak-kanak, Tips Keibubapaan 27/07/2019 . 3 minit bacaan

  Autisme, Tingkah Laku Makan Luar Biasa Petunjuk Diagnostik Baru

  Autisme adalah satu keadaan yang sangat membimbangkan dan ketidaknormalan dalam perkembangan semula jadi kanak-kanak boleh menjadi petanda autisme.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat 15/07/2019 . 3 minit bacaan

  Adakah Gangguan Autisme Boleh Sembuh Jika Tanda-Tanda Dikesan Lebih Awal Pada Anak?

  Autisme merupakan satu kondisi yang sangat membimbangkan ibu bapa. Persoalannya, adakah anak autisme boleh sembuh jika ia dikesal dengan lebih awal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 03/04/2019 . 3 minit bacaan

  Autisme: Pertimbangkan Keberkesanan Terapi Akuatik

  Kebanyakan kanak-kanak yang mengalami autisme juga mengalami gangguan integrasi deria sensitif yang ringan, atau ketidakupayaan secara berkesan untuk mengambil/menerima, menyusun, dan bertindak balas terhadap input ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 26/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  mendidik anak autisme

  Kunci Jaga Kanak-kanak Istimewa, Sabar! Ini 9 Cara Bantu Kembangkan Skil Anak Autisme Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  tanda autisme

  Anak Sering Buat Perangai Berulang-Ulang, Adakah Itu Tanda Autisme? Apa Beza Autisme Dan ADHD?

  Ditulis oleh Nurul Nazrah
  Diterbitkan pada 17/06/2020 . 3 minit bacaan
  suami lewat usia

  Bahaya Isteri Hamil Jika Suami Usia 40-an, Ada 5 Risiko Yang Anda Wajib Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/05/2020 . 3 minit bacaan