Minggu demi minggu

Penjagaan Bayi Minggu Ke-19

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor

Perkembang & Pelakuan

Pekembangan bayi anda.

Walaupun menangis bayi anda masih mebentuk kekuatan komunikasi, mereka boleh mula mencipta rasa kelucuan. Mereka boleh mula ketawa pada kejutan yang menyenangkan, seperti muka anda muncul dari bawah selimut atau mainan pop keluar dari kotak, dengan syarat ia tidak terlalu kuat atau mengejutkan.

Galakkan bayi anda ketawa, gelak, dan senyuman dengan muka lucu. Bayi seronok mendengar pelbagai bunyi, dan anda tidak perlu mainan atau peralatan khas untuk menciptanya. Hanya klik lidah anda, wisel, atau membuat bunyi haiwan – bayi anda akan menyukainya!

Pada minggu ke-19, bayi boleh:

 • Luruskan badan apabila duduk;
 • Flip/berbalik (dalam satu arah);

o Perhatiakan terhadap suara, terutama suara ibu;

o Mengatakan beberapa perkataan yang mudah;

o    Melompat/meloncat.

Sokongan bayi anda.

Anda boleh menggalakkan mereka ketawa dengan ketawa bersama bayi anda atau membuat muka lucu. Kanak-kanak juga suka mendengar pelbagai bunyi. Anda boleh menggunakan lidah anda menjadi wisel, mewujudkan bunyi haiwan, anak-anak pasti akan seronok! Cuba berikan goncang bayi anda dan anda akan melihat bayi anda menunjukkan mereka minat permainan itu adalah goncang untuk membuat bunyi.

Sila galakkan anak anda untuk meneroka dan bermain dengan objek yang berbeza. Anda boleh melihat bayi anda bermain permainan dan menyatakan rasa ingin tahu dengan mainan.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Setiap doktor akan menjalani ujian fizikal umum, serta jumlah dan jenis teknik untuk mendiagnosis. Mereka boleh melakukan prosedur yang berbeza bergantung kepada keadaan setiap kanak-kanak. Doktor atau jururawat akan memeriksa semua atau kebanyakan daripada yang berikut:

 • Kali kedua vaksinasi jika bayi yang sihat dan doktor tidak mempunyai petunjuk lain;
 • Beritahu doktor anda jika anak anda mempunyai apa-apa reaksi daripada suntikan sebelumnya.

Apakah yang patut saya tahu?

Pada peringkat ini, anda perlu ambil perhatian beberapa perkara.

Acute respiratory virus (RSV)

Virus pernafasan akut  juga dikenali sebagai penyakit ganguan pernafasan yang sering menyebabkan simptom yang sama kepada selsema. Virus ini tidak menyebabkan penyakit tetapi ia adalah terlalu berbahaya dalam menyebabkan jangkitan telinga, bronkitis, pneumonia, yang boleh merebak menjadi asma atau penyakit pernafasan yang lain. Kebanyakan kanak-kanak di bawah usia dua tahun terdedah kepada virus ini. Walau bagaimanapun, penyakit ini amat berbahaya untuk bayi di bawah umur enam bulan, bayi yang mempunyai masalah kesihatan, bayi pramatang atau bayi mempunyai sistem imun yang lemah.

Pada mulanya, bayi mungkin baik-baik sahaja, tetapi selepas beberapa hari, penyakit inib oleh menjadi teruk dan menyebabkan kesukaran bernafas. Tanda-tanda yang menunjukkan bahawa bayi anda mungkin mempunyai jangkitan serius termasuk sesak dada, ketegangan otot perut, berdehit, bernafas tercungap-cungap (lebih daripada 60 denyutan seminit), bibir dan kuku hijau dan masalah pemakanan.

Jika anak anda mempunyai akut jangkitan virus pernafasan, anda perlu hubungi doktor anda. Doktor anda mungkin akan meminta anda untuk membawa mereka ke klinik untuk memeriksa pernafasan mereka. Doktor anda boleh menetapkan penyedutan bronkodilator untuk membantu anak anda bernafas dengan lebih mudah. Antibiotik tidak boleh membantu merawat virus pernafasan akut. Walau bagaimanapun, anda boleh menjaga bayi di rumah dengan membiarkan bayi anda minum air yang mencukupi dan menjauhkan diri dari asap rokok untuk mengelakkan bayi daripada kesukaran bernafas.

Cuba titis hidung atau semburan ubat untuk bayi anda untuk membantu mereka bernafas dengan mudah. Ubat-ubatan ini boleh menipiskan mukus dalam hidung kanak-kanak, dengan itu mencegah masalah pernafasan. Pada masa yang sama, tinggikan kepala tinggi pada waktu tidur. Anda boleh memberi acetaminophen (paracetamol) jika bayi demam dengan arahan daripada doktor. Bayi pra-matang, bayi dengan penyakit paru-paru atau jantung kongenital di RSV wabak musim patut mengambil vaksin untuk membantu mereka melawan virus.

Desiran jantung/ Heart murmur

Jantung adalah organ hidup yang kekal,  jadi apa-apa masalah jantung adalah sangat berbahaya, terutama untuk bayi. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes desiran jantung tidak serius dan boleh hilang dengan sendiri. Anda tidak perlu bimbang.

Apabila doktor mengatakan bahawa bayi menghidap desiran jantung, ia bermakna jantung mengeluarkan bunyi yang tidak normal apabila darah mengalir melalui jantung. Doktor biasanya boleh menunjukkan punca bunyi yang tidak normal untuk anda tahu.

Selalunya, desiran jantung adalah disebabkan oleh pembentukan jantung yang tidak teratur kerana ia masih pertumbuhan. Bunyi ini dikatakan tidak berbahaya dan sering boleh didiagnosis dengan memeriksa dengan stetoskop. Doktor anda mungkin tidak perlu melakukan lebih banyak ujian atau rawatan. Lebih separuh daripada kanak-kanak mengalami keadaan ini dan keadaan ini mungkin berterusan sepanjang zaman kanak-kanak. Apabila kanak-kanak membesar jantungnya sempurna, desiran jantung secara automatik akan hilang.

Jika anda masih bimbang, tanya doktor anda untuk mengetahui status sebenar jantung bayi dan sama ada ia boleh memberi kesan kepada keadaan semasa dan masa depan bayi anda.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin bimbang tentang:

Urutan badan

Urutan bukan sahaja untuk orang dewasa. Kebelakangan ini, mengurut adalah lebih biasa dalam kalangan bayi dan dilihat sebagai terapi yang sangat baik untuk kesihatan. Dengan terapi ini, bayi membesar lebih cepat, tidur lebih baik, bernafas dengan lebih baik dan lebih berjaga-jaga.

Jika anda mahu belajar bagaimana untuk mengurut bayi anda, beli buku, menonton video atau mengambil kelas dengan ahli terapi untuk belajar. Atau anda boleh cuba urut bayi mengikut langkah-langkah berikut:

 • Pilih masa yang sesuai untuk anda.
 • Pilih masa yang sesuai untuk bayi.
 • Mewujudkan ruang yang selesa.
 • Gunakan pelincir jika anda suka.
 • Ikut reaksi anak anda: mereka akan membantu anda tahu sama ada bayi anda suka urutan atau tidak dan anda akan tahu bila untuk melakukannua, dan bila untuk berhenti berdasarkan tindak balas bayi.
 • Pergerakan ujian: Secara amnya, bayi suka disentuh ringan. Berikut adalah beberapa idea untuk anda mulakannya:
 • Perlahan-lahan meletakkan kedua-dua tangan ke atas kedua-dua belah kepala mereka dan tahan untuk beberapa saat. Kemudian, usap dua bahagian mukanya, teruskan gerutan ke bawah badan hingga kaki.
 • Urut dalam bulatan dengan jari di atas kepala mereka. Dahi perlu diusap-usap dengan perlahan-lahan tekan tangan mereka dari antara dahi kemudian bergerak ke luar.
 • Membelai lembut dada mereka dari luar dan dalam.
 • Leretkan ke atas dan ke bawah abdomen sedikit dengan tangan, kemudian beralih ke tepi dengan tangan yang lain dan membentuk satu bulatan. Kemudian biarlah jari anda berjalan di atas perut bayi.
 • Perlahan-lahan lipat lengan dan kaki di antara tangan anda, usap tangan dan kaki. Buka tapak tangan dan urut jari mereka.
 • Naikkan kaki dan turunkannya. Urut, membelai jari kaki yang diluruskan.
 • Letak bayi dalam keadaan meniarap denga muka ke bawah dan urut belakang mereka dari sisi ke sisi dan dari atas ke bawah.
 • Semasa urut, anda perlu bercakap atau menyanyi perlahan-lahan kepada bayi anda.
 • Cuba urutan untuk bayi anda dan anda akan terkejut dengan reaksi mereka.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Share now :

Tarikh Reviu: 15/04/2018 | Kali terakhir kemaskini: 28/11/2019

Rujukan

Artikel lain untuk anda

kebaikan urutan

Jom Belajar Cara Urut Si Manja, Manfaat Bukan Untuk Bayi Saja, Tapi Juga Untuk Emosi Ibu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 18/12/2020 . 3 minit bacaan
makanan yang dilarang untuk ibu hamil 1 bulan

Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-Hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
jantina bayi

Risiko Wanita PCOS Hamil, Boleh Membahayakan Bayi? Ada Kesan Juga Pada Jantina Si Manja?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan
bayi biru

Bayi Jadi Kebiruan? BAHAYA, Ada Kaitannya Dengan Masalah Jantung! Mak Ayah, Sila Ambil Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 07/09/2020 . 3 minit bacaan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Ibu Runsing Si Manja Tak Cukup Berat? Bertenang, Ini Carta Berat Normal Bayi Ikut Umur

Pastinya ibu ingin mengetahui berat bayi normal untuk mengukur sama ada si manja membesar dengan baik atau tidak, kan? Ini penjelasan perkembangan bayi.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 19/08/2020 . 3 minit bacaan

Ibu Hamil Mengidam Makan Paru Dan Hati Lembu? Nanti Dulu! Ada Risiko Pada Bayi

Alahai kesian para ibu hamil yang mengidam nak makan itu ini! Tetapi, tak semua boleh ya ibu! Bayi berpotensi cacat sebab makanan? Betul ke, jom tengok!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Nana Muhammad
Kehamilan, Penjagaan Ibu 07/07/2020 . 3 minit bacaan

Anak Dah Masuk Usia 6 Minggu? Apa Yang Sudah Boleh Si Comel Buat?

Pastinya aspek penjagaan anak adalah perkara paling penting yang perlu diberikan perhatian. Jom semak perkembangan bayi 6 minggu, setiap ibu bapa kena tahu.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa

Bayi Merangkak Atau Duduk Dulu? Ini Yang Mak Ayah Kena Tahu

Tahukah anda, bilakah waktu bayi mula belajar duduk dan merangkak? Jika tidak tahu, ketahui berkenaan waktu bayi merangkak dan bayi duduk di sini.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
3-6 bulan, Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 28/05/2020 . 3 minit bacaan