Minggu demi minggu

Penjagaan Bayi Minggu Ke-14

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Sekarang bayi suka menyentuh anda. Malah, komunikasi sentuhan memainkan peranan yang amat penting dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Semua sentuhan kulit bukan sahaja membantu anda dan hubungan bayi anda dengan satu sama lain tetapi juga membantu anda melegakan mereka apabila mereka marah atau rasa marah . Mereka boleh melambai tangan dan menggerakkan kaki mereka. Apabila pinggul dan lutut bayi menjadi lebih fleksibel, kaki mereka menjadi lebih kuat.

Pada minggu kedua bulan ke-3, bayi anda mungkin dapat:

 • Ketawa dengan kuat;
 • Mengangkat kepala 90 darjah apabila berbaring;
 • Menjerit apabila berasa teruja;
 • Memegang tangan bersama;
 • Ketawa dengan cara yang semulajadi;
 • Ikut objek pada jarak 15cm dan bergerak 180 darjah dari sisi ke sisi.

Sokongan bayi anda.

Anda perlu membantu perkembangan kanak-kanak dengan membiarkan bayi anda mempunyai sentuhan kulit dengan barangan yang berbeza, seperti bulu palsu, dirasai dan kapas. Pada usia ini, bayi boleh memberi apa-apa pada mulut mereka, jadi anda perlu memilih dengan teliti dan tidak meninggalkan bayi keseoranganuntuk menghalang mereka meletakkan sesuatu ke dalam mulut.

Dia boleh mencubit tangannya dan tahan atau meregangkan jari serentak. Galakkan bayi anda menyelaraskan mata dan tangan dengan memegang mainan untuk melihat sama ada dia boleh mendapatkannya atau tidak. Apabila anda menyentuh bayi dengan meniup perlahan-lahan atau mengurut, pegang mereka pada satu sisi atau mencium hidung bayi, tindakan ini akan membantu mereka berehat dan membuat bayi anda lebih rapat dengan anda. Ia mungkin menjadikan mereka lebih peka dan membantu mereka memberi lebih tumpuan.

Untuk melaksanakan langkah mengurut yang mudah, letakkan bayi di atas permukaan yang rata dan suam, selimut di atas tikar, sebagai contoh. Sapukan minyak bayi atau minyak sayur-sayuran pada tapak tangan anda, sapu tangan bersama untuk memanaskan minyak dan telapak tangan. Lihat ke dalam mata kanak-kanak, menyanyi atau bercakap dengan bayi anda semasa anda mula mengurut bayi anda.

Memberi perhatian terhadap tindak balas anak anda. Jika mereka tidak menunjukkan minat, anda boleh cuba mengurut dengan lebih ringan atau lebih kuat, atau hanya menghentikannya. Kebanyakan bayi hanya perlu belaian lembut.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak akan membuat temujanji atau meminta pemeriksaan kesihatan berkala untuk bayi anda bulan ini.

Apa yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang patut anda tahu:

Terlepas dos imunisasi

Jika anak anda terlepas satu suntikan (contohnya vaksin tetanus, pertusisi/batuk yang menyebabkan pernafasan tercungap-cungap, polio), anda tidak perlu bimbang. Doktor akan menyuntik imunisasi tambahan yang terlepas. Sama ada bayi anda biasanya mendapat demam ringan atau batuk, bayi anda masih boleh terus mendapatkan suntikan dengan selamat dan berkesan. Tanya doktor anda jika anda mempunyai:

 • Demam panas atau sebarang penyakit lain;
 • Gangguan imun, sistem imun yang lemah atau anak anda menggunakan ubat-ubatan untuk menghalang sistem imun;
 • epilepsi;
 • sawan;
 • Minum berlebihan steroid dalam tempoh dua minggu daripada dalam tempoh tiga bulan sebelumnya;
 • Tindak balas yang teruk kepada dos sebelumnya seperti 40 darjah atau demam tinggi, sawan, menangis atau pengsan.

Bayi pra-matang dan bayi yang mempunyai berat badan kurang daripada 2.5 kg harus disuntik mengikut jadual belum dewasa jangka penuh, melainkan jika doktor anda telah diarahkan.

Makanan tambahan bersusu

Susu lembu adalah minuman yang sesuai untuk kanak-kanak dan warga tua, bagaimanapun, susu lembu tidak mengandungi nutrien yang perlu untuk bayi. Ia mengandungi banyak garam dan protein daripada susu ibu atau formula, jadi susu tidak baik untuk buah pinggang bayi.

Susu lembu yang kekurangan zat besi, juga kekurangan komponen lain susu berbanding dengan susu ibu atau formula. Selain itu, ia boleh menyebabkan pendarahan usus ringan bagi sesetengah bayi. Jadi, jika anda merancang untuk menambah pemakanan untuk bayi dengan susu selain susu ibu atau formula seperti yang disyorkan oleh doktor, tunggu sehingga mereka berusia setahun.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Perkara yang mungkin merisaukan anda:

Meletakkan bayi di tempat tidur

Kebanyakan ibu sering cuba untuk tidak tidur semasa menyusukan bayi mereka atau cuba bangunkan bayi mereka apabila bayi tidur dan menghisap. Anda perlu meletakkan bayi di tempat tidur apabila bayi terjaga, kemudian ceraikan susu, bayi boleh tidur tanpa menyusu atau menyusu botol. Ia akan menjadi lebih realistik jika anda menunggu sehingga bayi anda berusia 6 hingga 9 bulan dan kurang makan daripada mengajar bayi anda untuk tidur tanpa payudara atau botol. Dan apabila anak menyesuaikannya, maka mereka sepenuhnya dapat tidur dengan cepat selepas bercerai susu. Walau bagaimanapun, setiap kali ada peluang, meletakkan bayi ke bawah untuk seketika. Teruskan mengusap, makan atau mengulit untuk membuat bayi anda mengantuk dan tidur lebih mudah.

Sama bilik dengan bayi

Dalam bulan pertama atau bulan kedua, anda akan sangat sibuk seperti biasa dalam penjagaan bayi. Anda perlu menyusukan bayi, menukar lampin dan memeluknya setiap hari. Sesetengah ibu bapa membiarkan anak tidur dalam bilik yang sama, supaya mereka boleh menjaga bayi dengan mudah dan selesa. Tetapi jika anda tidak berniat berkongsi bilik selama-lamanya, pisahkan ke bilik berasingan apabila mereka dalam fasa terakhir yang mana jarang menyusu malam (biasanya berusia 2-4 bulan). Selepas waktu ini, berkongsi bilik dengan bayi menyebabkan beberapa masalah seperti:

 • Bayi tidur kurang berbanding sebelum ini. Apabila berkongsi bilik dengan bayi sepanjang malam, anda akan cuba memegang bayi anda untuk menyenangkan hatinya apabila bayi anda sedang resah. Ini boleh mengganggu tidur bayi anda. Lebih-lebih lagi, mereka sering mengeluarkan banyak bunyi ketika tidur. Kebanyakan bayi tidur dengan mudah lagi dalam beberapa minit tanpa ditenangkan. Jadi, jika anda mengambilnya dengan serta-merta ketika sedang mengerang, anda secara tidak sengaja mungkin mengganggu tidur bayi anda.
 • Ibu bapa kurang tidur. Hakikat bahawa anda akan perlu membawanya lebih kerap pada waktu malam untuk membiarkan bayi tidur di dalam bilik yang sama bermakna bahawa anda akan tidur kurang.
 • Seks kurang. Bagaimana anda selesa boleh menghabiskan masa dengan pasangan anda apabila bayi berada di sebelah anda?

Membiarkan bayi berkongsi bilik dalam jangka masa lama juga boleh menyebabkan anda mengalami kesukaran untuk tidur berbanbding membiarkannya tidur di tempat lain.

Jika mereka terpaksa berkongsi bilik dengan kanak-kanak lain dalam keluarga, pengaturan tidur perlu bergantung kepada tabiat tidur dua bayi itu. Jika salah atau atau kedua-duanya cenderung untuk terjaga pada waktu malam, anda bekerja keras seketika sehingga bayi belajar untuk tidur sementara kanak-kanak lain masih terjaga. Anda boleh pisahan atau asingkan bilik tidur untuk menghalang bunyi untuk mewujudkan ruang peribadi bagi kanak-kanak yang lebih besar.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Share now :

Tarikh Reviu: 15/04/2018 | Kali terakhir kemaskini: 28/11/2019

Rujukan

Artikel lain untuk anda

Ditaja oleh
susu formula terbaik untuk bayi

7 Tanda Bayi Anda Mengalami Masalah Sembelit & Cirit-Birit, Laktoferin Boleh Membantu Masalah Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 05/11/2020 . 6 minit bacaan
penyusuan susu ibu

Seronoknya Dengar Tip Kembali Langsing Lepas Bersalin, Hanya Menyusukan Bayi, TAPI Benarkah?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
susu rendah lemak

Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
berat badan bayi

Bayi Menyusu Badan Kurus & Kurang Berat? Ibu Jangan Risau, Ada Penyelesaiannya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Bayi Menyusu Badan Pun Boleh Sembelit? Ini Mungkin Puncanya, Cepat Rawat Ye, Mama!

Mommies susah hati fikirkan punca bayi sembelit walaupun masih menyusu badan? Takpa, Hello Doktor ada cara mengatasi bayi sembelit yang boleh dicuba.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Tips Keibubapaan 11/06/2020 . 3 minit bacaan

Takut Nak Bawa Anak Pergi Vaksin Masa COVID-19? Dengar Apa Jawapan Pakar Tentang Imunisasi

Musim pandemik COVID-19 ini, ramai ibu bapa yang takut ke hospital untuk memberikan vaksin anak. Tenang, baca perkongsian pakar ini dulu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Ahmad Farid
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 29/05/2020 . 3 minit bacaan

Ya, AEFI Pada Vaksin Memang Wujud, Tapi Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang Kesan Sampingan Vaksin

Vaksin merupakan satu bentuk rawatan pencegahan yang berkesan untuk menghindari masalah penyakit berjangkit. Namun, ia juga mempunyai kesan sampingan.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 21/05/2020 . 3 minit bacaan

PERHATIAN! Ini 10 Jenis Vaksin Bayi, Remaja & Orang Dewasa Perlu Ambil, Siap Ada Harga Lagi

Suntikan vaksin melindungi anda daripada penyakit yang boleh membawa maut. Ketahui 10 jenis vaksin bayi dan orang dewasa yang boleh anda ambil.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 23/04/2020 . 5 minit bacaan