Minggu demi minggu

Penjagaan Bayi Minggu Ke-12

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Pada ketika ini, anda akan menyedari betapa cepat bayi anda membesar. Pada minggu keempat bulan yang kedua, bayi anda boleh:

 • Tidak berhenti ketawa;
 • Berpegangan tangan;
 • Semasa meniarap, dia boleh mengangkat kepalanya 90 darjah;
 • Ketawa dengan kuat;
 • Menjerit apabila dia perlukan sesuatu;
 • Mengikuti objek yang diletakkan 15 cm dari kedudukannya dan berpaling muka 180 darjah (dari sisi ke sisi).

Sokongan bayi anda.

Membaca dengan kuat adalah salah satu cara terbaik untuk menyokong perkembangan bayi anda. Mendengar suara anda boleh membantu telinganya selaras dengan irama bahasa yang dituturkan. Menukar nada apabila membaca, loghat dan menyanyi kepada bayi anda akan membantu interaksi antara anda dan bayi anda lebih menarik. Jika dia hanya melihat cara yang lain atau menunjukkan tidak berminat semasa anda membaca, biarkan rehat untuk seketika. Anda perlu memberi perhatian dan bertindak balas terhadapnya.

Terdapat banyak buku bagus yang boleh anda bacakan untuk bayi. Memilih buku dengan gambar yang besar, watak yang bijak dan mudah atau buku-buku yang hanya mempunyai gambar supaya anda boleh terangkan lagi untuk bayi anda. Apabila memilih buku, anda tidak perlu terlalu fokus kepada had umur. Buku yang direka untuk kanak-kanak yang lebih berusia masih boleh menarik bayi kecil jika buku ini mempunyai gambar yang jelas, tidak kabur dan terang.

Anda boleh mewujudkan suasana yang positif untuk bayi dengan:

 • memeluk bayi ;
 • Berinteraksi dengan bayi;
 • Bercakap dengan anak anda;
 • Membuat dia merasa tenang dengan bermain permainan;
 • Mewujudkan ruang yang berasingan untuk bayi;
 • Ikuti minat bayi anda;
 • Lakukan semua perkara pada masa yang betul.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Bergantung kepada keadaan tertentu bayi, doktor akan melakukan ujian fizikal secara keseluruhan. Doktor anda mungkin:

 • Ukur berat bayi badan anda, ketinggian, lilitan kepala dan kemajuan perkembangan bayi selepas kelahiran;
 • Pemeriksaan fizikal, termasuk menyemak isu-isu sebelumnya;
 • Berikan panduan kepada semua perkara yang anda perlu minat dalam bulan seterusnya mengenai makan, tidur, pertumbuhan dan keselamatan untuk bayi;
 • Jawab keraguan persoalan: Bayi anda mempunyai reaksi seperti apa apabila bayi imunisasi? Bagaimana tindak balas? Anda perlu hubungi doktor jika anak anda mempunyai apa-apa reaksi atau tidak?

Anda juga perlu memberi perhatian kepada masalah kesihatan, masalah penyusuan / makan atau perubahan dalam keluarga yang berlaku di lebih sebulan. Sila catatkan maklumat dan bimbingan doktor anda. Kemudian tulis semua maklumat yang diperlukan, seperti berat badan, ketinggian, lilitan kepala, tanda lahir, imunisasi, penyakit, pemberian ubat-ubatan, keputusan ujian … dalam rekod kesihatan bayi.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Kerataan kepala bayi

Jika kepala bayi tidak berubah, mungkin kerana bayi sedang tidur terlalu lama dalam kedudukan yang sama. Apabila bayi anda dilahirkan, tulang tengkorak bayi sangat lembut dan fleksibel, jadi apabila berbaring pada waktu malam, kepala bayi boleh diratakan pada kedudukan yang bayi anda mengatasi tilam. Tetapi anda jangan bimbang. Dalam banyak kes, ia akan kembali normal apabila anak anda mula merangkak dan duduk.

Tetapi untuk memastikan bahawa semuanya baik, anda perlu membawanya berjumpa pakar neurologi pediatrik atau pakar dalam kraniofasial untuk menentukan sama ada keadaan bayi serius dan memerlukan rawatan atau tidak. Jika kes itu tidak serius, doktor mungkin mengarahkan anda untuk mencuba beberapa kaedah rawatan di rumah, seperti biarkan bayi anda berbaring (apabila bayi terjaga dan diawasi oleh ibu bapa) untuk menguatkan otot leher bayi.

Bayi botak atau keguguran rambut

Kebotakan, yang mana biasanya disebabkan oleh postur bayi, ia tidak menjadi masalah apabila kanak-kanak itu mempunyai kesihatan yang serius. Bayi cenderung mengekalkan kepala dalam kedudukan dan sapu ke atas tilam atau gosokkannya di tepi buaian, yang boleh membuat rambut gugur lebih banya di tempat ini. Keadaan ini akan berhenti apabila bayi yang lebih tua dan menukar tabiat yang tersebut.

Ia adalah sukar untuk diramalkan bila rambut akan tumbuh semula. Kebanyakan kanak-kanak akan mempunyai dua tompokan rambut yang berasingan sebelum dia berusia setahun, bagaimanapun masa keguguran rambut dan pertumbuhan rambut yang sangat berbeza. Beberapa rambut bayi akan tumbuh semula selepas kegugran, manakala bayi yang lain akan mengambil lebih banyak masa. Warna dan tekstur rambut baru boleh berbeza dengan ketara daripada rambut bayi apabila mereka dilahirkan.

Herniated disc

Hernia biasanya terhad kepada orang dewasa yang biasanya membawa terlalu banyak barang berat. Tetapi pada hakikatnya walaupun untuk kanak-kanak kecil tidak perlu untuk membawa, apa-apa berat, bayi boleh mendapat hernia. Disc prolapse/Cakera prolaps sering boleh berlaku pada bayi, terutamanya kanak-kanak lelaki, bayi pra-matang dan anak kembar. Apabila anak anda mempunyai herniated disc, anda boleh mengenal pasti tanda-tanda awal seperti tumor dalam salah satu lipatan bersebelahan antara paha dan perut, terutama apabila menangis atau keresahan. Tumor sering mengecut apabila bayi diam. Anak anda mungkin juga mengalami hernia skrotum apabila keseluruhan usus itu menggelongsor kepada saluran paip skrotum/kantung buah zakar menyebabkan skrotum bengkak atau membonjol. Hernia biasanya tidak menyebabkan ketidakselesaan kepada bayi, dan jika dirawat dengan segera, ia tidak akan membahayakan bayi.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapati ketulan atau bengkak di sana pada pangkal paha atau skrotum, sila membawanya kepada doktor secepat yang mungkin. Doktor sering mengesyorkan kaedah rawatan untuk bayi apabila bayi disahkan menghidap hernia. Dalam beberapa kes, doktor mungkin melakukan pembedahan untuk kanak-kanak. Pembedahan dalam kes-kes itu selalunya sangat mudah, kadar kejayaan yang tinggi dan cepat keluar dari hospital.

Terdapat beberapa kes herniasi cakera berulang selepas pembedahan. herniated disc yang tidak dirawat di bayi baru lahir boleh menyebabkan sebahagian tersumbat oleh agensi hernia sebahagian yang dicucuk oleh lapisan otot kanal inguinal, dengan itu menghalang peredaran darah dan penghadaman di dalam usus. Hasilnya anak anda akan muntah, sakit, walaupun terkejut. Jika anda melihat bayi tiba-tiba menjerit kesakitan, muntah-muntah dan tidak membuang najis, sila membawanya ke doktor dengan segera. Jika doktor jauh, bayi perlu dibawa ke bilik kecemasan terdekat. angkat sedikit tubuhnya dan letakkan pek ais ketika dalam perjalanan ke bilik kecemasan untuk membantu mengecutkan ususnya, tetapi jangan cuba menolaknya dengan tangan.

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin merisaukan anda:

Petunjuk perkembangan adalah berguna untuk membandingkan anak anda dengan kanak-kanak normal yang lain untuk menilai kemajuan bayi dan mengetahui jika bayi anda terencat, tetapi membandingkan anak anda dengan kanak-kanak lain atau dengan adik-adiknya akan menyebabkan anda bimbang dan kecewa dengan sesuatu yang tidak perlu.

Dua bayi normal apabila diletakkan di bawah keadaan yang berbeza akan berkembang dalam keadaan yang berbeza: bayi yang boleh petah bercakap dan bercakap lebih awal, kanak-kanak lain mempunyai pembangunan fizikal yang lebih cepat. Perbezaan antara bayi akan lebih ketara berbanding ketika dia berusia setahun: dia boleh merangkak tetapi mula berjalan ketika berusia 15 bulan, tetapi terdapat kanak-kanak yang tidak boleh merangkak lagi tetapi tahu bagaimana untuk berjalan apabila mereka 10 bulan.

Oleh itu, penilaian terhadap ibu bapa hanya pendapat subjektif tetapi tidak sepenuhnya tepat. Ibu bapa tidak sedar bahawa bayi itu telah mula mengamalkan perbualan dengan kicauan, manakala yang lain boleh mendengar bayi itu berkata: “baba”. Semua ini menunjukkan bahawa anda tidak perlu membandingkan bayi anda dengan bayi lain. Ingat bahawa perbandingan ini sangat bermakna.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"
Share now :

Tarikh Reviu: 13/04/2018 | Kali terakhir kemaskini: 02/12/2019

Rujukan

Artikel lain untuk anda

rambut gugur

Kaum Adam, Sebelum Kepala Hampir Botak, Buat & Elak 10 Benda Ini Dulu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Diterbitkan pada 11/06/2020
perkembangan-bayi-6-minggu

Anak Dah Masuk Usia 6 Minggu? Apa Yang Sudah Boleh Si Comel Buat?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 04/06/2020
bayi merangkak

Bayi Merangkak Atau Duduk Dulu? Ini Yang Mak Ayah Kena Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 28/05/2020
19-perkara-sebelum-melatih-bayi-duduk

Nak Latih Baby Duduk? Boleh TAPI Ambil Tahu 19 Perkara PENTING Ini Dahulu

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 20/05/2020

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Kebotakan, Masalah Rambut Paling Kerap Dialami

“Alamak, banyaknya rambut yang gugur, lama-lama botak jadinya,” ia situasi biasa bagi individu dengan masalah rambut. Apakah masalah sebenar yang dihadapi?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa

MENGEJUTKAN! Udara Luar Kotor Buat Rambut Anda Mudah Gugur!

Jika anda adalah salah seorang yang sering bersenam di luar rumah, anda perlu tahu bahawa rambut mudah gugur kerana ia berkaitan dengan udara luar tersebut

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz

Muda-muda Lagi Rambut Dah Nipis. Agak-agak Kenapa?

Rambut anda mudah gugur? Baca penerangan ringkas di bawah mengapa anda mudah mengalami rambut gugur walaupun pada usia yang sangat muda. 

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz

Alamak! Kerja Lebih Masa Boleh Botak Awal? Ini Satu-Satunya Cara Boleh Membantu

Lelaki yang bekerja melebihi 52 jam seminggu berisiko untuk mengalami masalah kepala botak awal. Itulah kesan stres kerja kepada tahap kesihatan rambut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli