Minggu demi minggu

Penjagaan Bayi Minggu ke-38

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Pada 38 minggu, bayi anda mampu untuk:

 • Berdiri dari posisi duduk;
 • Mengengsot atau merangkak;
 • Duduk daripada posisi meniarap
 • Membantah jika anda cuba untuk mengambil mainan;
 • Berdiri berpegang kepada seseorang atau sesuatu;
 • Mengambil objek kecil dengan mana-mana bahagian ibu jari dan jari (simpan semua objek berbahaya daripada jangkauan bayi);
 • Mengatakan “mama” atau “dada” tanpa membezakannya;
 • Bermain acah dan mengagah;
 • Ingat maklumat yang lebih khusus, seperti mana tempat mainan  dalam rumah anda;
 • Meniru tindakan yang mereka saksikan seminggu sebelum itu.

Sokongan untuk bayi anda

Bayi anda kini boleh meletakkan objek ke dalam bekas dan mengalihkannya. Beri mereka baldi plastik dan beberapa blok berwarna-warni supaya mereka boleh berlatih kemahiran baru ini. Pastikan mainan tidak begitu kecil sehingga boleh ditelan. Mereka juga suka mainan dengan bahagian yang bergerak, seperti tombol, tuil atau pintu yang boleh dibuka dan ditutup. Kereta plastik besar yang boleh bayi anda gerakkan di atas lantai juga menyeronokkan.

Jika anda mengambil mainan dari mereka, bayi anda mungkin semakin tegas membantah. Mereka sekarang benar-benar dapat menentukan kehendak mereka. Pastikan anda memberi mereka mainan baru sebelum anda mengambil mainan asal. 

Kira-kira separuh daripada bayi pada usia ini akan memulakan permainan menghulur, jadi anda boleh menjadi rakan sepermainan mereka. Cuba golekkan bola kepada bayi anda dan lihat sama ada mereka menggolekkannya kembali kepada anda. Beri mereka mainan susunan dan lihat jika mereka menyusun atau menimbunkan atau menyerahkan kepingan kepada anda. Mereka juga akan suka untuk berkongsi makanan mereka, maka terimalah tabiat ini dengan gembira.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor?

Pemeriksaan fizikal, bilangan dan jenis teknik penilaian yang digunakan dan prosedur yang dilakukan juga akan berbeza mengikut keperluan individu bayi. Tetapi, secara umum, anda boleh menjangkakan perkara berikut pada rutin pemeriksaan:

 • Pemeriksaan fizikal, termasuk memeriksa semula sebarang masalah sebelumnya.
 • Penilaian perkembangan. Pemeriksa mungkin meletakkan bayi melalui satu siri “ujian” untuk menilai keupayaan bayi untuk duduk sendiri, untuk bangun dengan atau tanpa bantuan, untuk mencapai dan memegang objek. Juga keupayaan bayi anda untuk mencapai dan mengambil objek kecil, mencari objek yang terjatuh atau yang tersembunyi, untuk bertindak balas kepada nama mereka, untuk mengenali perkataan-perkataan seperti “mama”, “ayah”, “bye-bye,” dan “jangan, “dan untuk menikmati permainan sosial seperti tepuk-tepuk dan sorok-sorok, atau hanya bergantung kepada pemerhatian serta laporan anda tentang kelakuan bayi.

Apa yang perlu saya tahu?

Bercerai susu secara sendiri

Bayi anda mungkin menyusu hanya beberapa saat pada satu masa. Mereka mungkin kelihatan tidak memberi perhatian atau terganggu sewaktu penyusuan. Jangan terkejut jika keinginan bayi anda untuk menyusu kembali, kerana perkembangan bayi mengurangkan minatnya buat  sementara waktu.

Semua bayi boleh berhenti menyusu secara semula jadi, tetapi ia jarang berlaku pada usia sebelum 9 atau 10 bulan. Pada waktu itu, bayi mungkin menunjukkan tanda-tanda bercerai susu secara sendiri – Anda boleh menggalakkannya dengan cara memberikan penyusuan botol dan memberi makanan pejal.

Kurangkan bilangan sesi penyusuan secara beransur-ansur, dan tawarkan alternatif kepada bayi anda. Mulakan dengan mengurangkan penyusuan siang hari, dan kemudian penyusuan awal pagi dan akhirnya penyusuan di waktu malam. Alihkan perhatian bayi anda dan mereka mungkin terlupa dan berpuas hati dengan botol atau cawan susu sebagai ganti.

Berdiri dan duduk

Seperti kebanyakan bayi yang baru belajar untuk berdiri, mereka terkandas dalam kedudukan berdiri sehingga mereka jatuh. Sebaik sahaja anda menyedari kegeraman merekan bantu mereka perlahan-lahan untuk duduk. Lakukannya perlahan-lahan supaya mereka faham bagaimana untuk melakukannya sendiri, dan mungkin akan mengambil masa beberapa hari, atau beberapa minggu.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Terdapat banyak kebimbangan pada minggu kedua bulan yang kesembilan:

Pemakan cerewet:

Berikut adalah beberapa tip khusus mengenai bagaimana untuk mengendalikan pemakan cerewet:

 • Biarkanlah mereka makan roti. Atau bijirin, atau pisang, atau apa sahaja makanan yang mereka pilih.
 • Tambah jika boleh. Walaupun anda tidak patut memaksa makanan pada bayi anda, tidak salah untuk cuba menyelinap masuk makanan.
 • Buang makanan lenyek. Bayi anda seperti bosan dengan makanan lenyek dan bersedia untuk lebih banyak perkara baru. Anda boleh menukar kepada makanan pejal yang cukup lembut untuk mereka.
 • Variasikan menu. Perubahan mungkin apa yang mereka perlukan untuk menarik minat mereka
 • Tukar peranan. Mungkin ia hanya satu tanda kehendak berdikari dalam bayi anda. Berikan mereka tanggungjawab untuk menggunakan sudu sendiri dan mereka mungkin membuka mulut dan tidak sabar-sabar untuk pelbagai makanan tidak mereka ambil jika anda yang menyuap.
 • Jangan melemaskan. Ramai bayi dan kanak-kanak makan sangat sedikit kerana mereka minum terlalu banyak jus, susu formula atau susu ibu. Bayi anda perlu mempunyai lebih kurang 120 hingga 180 ml jus buah-buahan dan tidak lebih daripada 380 hingga 720ml susu formula (atau, selepas ulang tahun pertama, susu lembu) sehari. Jika mereka mahu minum lebih daripada itu, berikan mereka air atau jus yang dicairkan dan agihkan pengambilan sepanjang hari.
 • Makanan ringan. Hadkan makanan ringan untuk waktu pertengahan pagi dan tengah hari sahaja, walaupun bayi anda tidak banyak makan pada waktu makan berat.
 • Sentiasa senyum. Cara paling mudah untuk anda menyebabkan asas bagi satu masalah makan adalah dengan bermasam muka apabila bayi anda berpaling daripada makanan yang disuapkan, memberikan komen marah atau menghabiskan masa cuba menyuap beberapa sudu makanan dengan paksaan. Wujudkan suasana yang selesa untuk menggalakkan bayi anda makan.

Bagaimanakah perkembangan bayi anda minggu 39?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Share now :

Tarikh Reviu: 13/04/2018 | Kali terakhir kemaskini: 05/12/2019

Rujukan

Artikel lain untuk anda

proses penuaan

Cara Nak Awet Muda, Kena Tahu Jenis Penuaan Mana Yang Tubuh Anda Alami Dahulu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan
fibroid ketika hamil

Ibu Hamil Ada Fibroid? Ini Rawatan Yang Akan Dilakukan, Bagi Elak Keguguran!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan
sakit sendi

Ingin Mendaki Bukit Tapi Ada Sakit Sendi? Tiada Masalah Jika Buat Persiapan Penting Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan
tips bercukur

Berapa Kali Boleh Guna Pisau Pencukur Yang Sama? Ini Tip Bercukur Selamat Tanpa Rosakkan Kulit

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Bukan Boleh Ambil Begitu Sahaja, Ada Sebab Perlu Basuh Buah & Sayur Sebelum Makan!

Mungkin ramai yang tahu namun lupa untuk mencuci produk segar sebelum memakan. Jom klik artikel ini untuk tahu cara basuh buah & sayur yang betul!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Malu Nak Tanggal Kasut Sebab Kaki Berbau Busuk? Ini Cara Atasinya

Muka dah cantik tapi kaki berbau busuk, tentu ia memalukan. Tapi jangan risau, ada 5 cara menghilangkan bau kaki yang boleh dicuba.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Selain Telan Air Liur, Ada 3 Lagi Cara Hilangkan Telinga [email protected], BOLEH CUBA!

Pernahkah anda alami telinga berdengung atau telinga berdesing ketika menaiki lif? Mengapa hal ini terjadi? Berkesankan telan air liur untuk hilangkannya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Bayi Baru Lahir Sakit Mata? Ini Mungkin Petanda Dijangkiti Bakteria Sakit Kelamin!

Sakit mata bayi ini disebut sebagai konjunktivitis bayi yang disebabkan oleh beberapa faktor seperti bakteria gonorea. Bagaimana hal ini boleh berlaku?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 27/11/2020 . 3 minit bacaan