Minggu demi minggu

Penjagaan Bayi Minggu ke-35

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Penglihatan bayi anda kini dalam yang sama seperti orang dewasa dalam beberapa aspek. Malah, keupayaan mereka untuk melihat dalam jarak dekat masih yang terbaik, tetapi keupayaan mereka untuk melihat dalam jarak jauh berkembang baik juga supaya mereka boleh mengenal pasti orang dan objek di dalam bilik. Mereka melihat mainan di sisi lain dari bilik dan cuba untuk merangkak ke arah itu. Warna mata mereka sekarang juga mungkin warna yang mereka boleh mempunyai selama hayat, walaupun anda boleh melihat perubahan halus kemudian.

Pada minggu ketiga bulan kedelapan, anak anda mungkin akan dapat:

 • mempunyai penglihatan yang lebih baik;
 • mengensot;
 • beralih kepada berdiri kedudukan dari kedudukan duduk;
 • mengambil objek kecil dengan ibu jari dan jari (menyimpan semua objek berbahaya daripada jangkauan bayi);
 • mengatakan “mama” atau “dada” sewenang-wenangnya.

Sokongan untuk bayi anda

Akan ada masa apabila bayi anda takut apa yang mereka tidak dapat memahami, termasuk perkara-perkara yang tidak mengganggunya sebelum ini seperti loceng pintu dering atau bunyi cerek air. Bunyi ini boleh menakutkan bayi anda dalam beberapa kes. Apabila ini berlaku, perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan sebagai ibu bapa adalah untuk memastikan keselesaan mereka dan pastikan mereka tahu bahawa anda berada di sana dan mereka mungkin hanya perlukan pelukan dari anda.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak menjadualkan pemeriksaan yang kerap untuk bayi bulan ini. Lebih baik begini memandangkan kebanyakan kanak-kanak zaman ini tidak menikmati lawatan ke pejabat doktor. Hubungi doktor jika terdapat sebarang kebimbangan yang tidak boleh anda tunggu sehingga lawatan bulan depan.

Apa yang perlu saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Batuk

Bayi yang sihat mungkin batuk setiap hari. Malah, batuk sebenarnya boleh membantu bayi anda bernafas dengan lebih baik dengan mengosongkan rembesan dari saluran udara. Batuk sering berlegar selepas simptom-simptom lain penyakit ini telah berlalu, tetapi tidak semuanya. Contohnya:

 • Jika bayi anda nafas berdehit/wheezes atau menarik nafas terkejut untuk udara, mereka mungkin mempunyai bronkiolitis, yang disebabkan oleh virus syncytial pernafasan (RSV).
 • Jika batuk mereka amat dalam dan bunyi keras, mereka mungkin mempunyai (jangkitan virus yang memberi kesan kepada saluran pernafasan atas).
 • Jika bayi anda seolah-olah mempunyai panjang – sejuk berpanjangan dan waktu malam batuk kronik, mereka sebenarnya mungkin mempunyai alahan atau sinusitis.
 • Jika ia adalah batuk secara tiba-tiba dan berterusan tanpa simptom-simptom selesema lain, ia mungkin bermakna bahawa bayi anda mempunyai asma atau telah dihidu objek.
 • Jika batuk yang berterusan disertai dengan kesukaran bernafas, demam dan menggigil, mereka mungkin mempunyai radang paru-paru.
 • Jika bayi anda mempunyai 20 hingga 30 kedua batuk tanpa henti,- seperti bunyi “kokol” ketika mereka cuba untuk mengambil nafas dalam-dalam, ia boleh menjadi batuk kokol (juga dipanggil pertussis).
 • Jika bayi anda sentiasa batuk dengan lendir tebal yang menyebabkan kesukaran bernafas, anda perlu membiarkan mereka diperiksa jika mereka mempunyai cystic fibrosis.

Jangan memberi ubat kepada bayi anda, dekongestan, atau antihistamin tanpa berunding dengan doktor bayi anda dahulu. Anda mungkin:

 • Cuba untuk membersihkan mana-mana rembesan dengan memberikan bayi anda cecair tambahan dan meletakkan vaporizer di dalam bilik mereka pada waktu malam.
 • Memegang bayi anda di bilik mandi berwap juga boleh membuat mereka menjadi tenang dan membantu mereka bernafas lebih baik.
 • Jika anda mengesyaki bahawa alergen di dalam bilik mereka mungkin menjadi penyebab batuk yang kronik, keluarkan patung haiwan dan peralatan tempat tidur gebu lain untuk memastikan bilik sebersih mungkin. Pastikan juga perlu sebarang haiwan peliharaan dikeluarkan dari bilik.
 • Pastikan bayi anda tidak terdedah kepada asap rokok di rumah atau kereta.

Jika batuk menghalang bayi anda daripada makan atau tidur dengan baik, maka ia memerlukan perhatian. Hubungi doktor dengan segera jika bayi anda:

 • Batuk darah, menghadapi masalah pernafasan, atau menunjukkan simptom-simptom lain penyakit yang serius, seperti demam, peningkatkan kadar jantung, lesu, muntah-muntah.
 • Hubungi doktor jika bayi anda tertelan atau tersedut objek.
 • Jika bayi anda tidak boleh bernafas atau kehilangan kesedaran, anda perlu untuk memulakan menyelamat pernafasan mereka atau CPR dan meminta seseorang untuk mendail 999 dengan segera.
 • Alahan, bendasing, atau asma boleh menyebabkan batuk yang kronik, jadi anda perlu menghubungi doktor jika batuk berterusan selama lebih dari seminggu.

Merangkak

Selagi bayi anda cuba untuk mendapatkan anda, tidak kira bagaimana mereka melakukannya. Anda perlu bimbang hanya jika bayi anda seolah-olah tidak dapat untuk menyelaraskan kedua-dua belah badan mereka, dalam erti kata lain, mereka tidak boleh menggerakkan tangan dan kaki mereka dalam masa yang sama. Ini boleh menjadi tanda-tanda kecacatan motor, yang mana rawatan awal boleh menjadi sangat membantu.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda risaukan:

Bagaimana membaca untuk bayi anda

Membaca dalah penting untuk menggalakkan bayi anda pada usia yang awal. Walaupun mereka mungkin tidak memahami buku, mereka akan menjadi berminat dan ingin tahu mengenainya. Ini adalah cara yang baik untuk menyokong perkembangan mereka. Berikut adalah beberapa tip untuk membantu anda bermula:

 • Baca dengan kuat kepada bayi anda;
 • Mempunyai koleksi buku bayi;
 • Belajar membaca pada kelajuan yang perlahan;
 • Jadikan membaca sebahagian daripada rutin (masa terbaik adalah sebelum tidur);
 • Melibatkan bayi anda dalam memilih buku.

Tip ini akan membantu bayi anda menjadi teruja dan gembira setiap kali masa membaca. Anda akan kagum melihat perkembangannya!

Tahniah! Anda telah berjaya melalui minggu 35. Kami tidak sabar untuk menunjukkan kepada anda bagaimana bayi anda sedang berkembang pada minggu 36.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Share now :

Tarikh Reviu: 13/04/2018 | Kali terakhir kemaskini: 05/12/2019

Artikel lain untuk anda

manfaat posisi tidur

Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
buang IUD

Pasang IUD Untuk Elak Mengandung? Awas, Ia Perlu Dibuang Jika Terjadi 7 Perkara Ini!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
kelenjar air liur

5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Berlaku Pada Kelenjar Air Liur, Yang Terakhir Paling Menakutkan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
tanda kanser usus

Lakukan Ujian Najis Untuk Kesan Kanser Kolorektal, Adakah Benar-benar Berkesan?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Usus Tersumbat Boleh Bawa Maut, Awasi Jika Anda Kerap Muntah & Kembung Perut!

Makanan dicerna mesti melalui usus. Tetapi jika wujud penyumbatan, proses tersebut boleh terhenti. Apakah punca masalah usus ini?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Penyakit Perut/Gastrousus, Pusat Kesihatan 19/01/2021 . 3 minit bacaan

Jika Pernah Terlintas Ingin Membunuh Diri, Usah Berdiam! Lakukan 3 Perkara Ini

Bunuh diri merupakan salah satu tanda penyakit mental seperti depresi. Jika anda atau rakan anda ada tanda-tanda ingin membunuh diri, jangan berdiam diri ya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Cegah Bunuh Diri, Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

Memori Otak Anda Akan Lebih ‘Power’ Kalau Kurang Ambil 5 Jenis Makanan Ini!

Apa kata, kali ini kita lihat kepada makanan tidak berkhasiat yang boleh memberikan kesan negatif kepada otak, khususnya memori otak. Apakah makanan itu?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Kesihatan Mental 19/01/2021 . 3 minit bacaan

Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

Sudah menjadi lumrah kita untuk membina pertalian. Hubungan sihat mampu memberi manfaat terhadap kesihatan mental dan fizikal yang lebih baik.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/01/2021 . 3 minit bacaan