Minggu demi minggu

Penjagaan Bayi Minggu ke-31

Oleh Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Bayi anda akan mula tumbuh gigi awal apabila mereka 3 bulan atau kemudian apabila mereka 12 bulan, tetapi kebanyakan kanak-kanak mungkin mempunyai gigi baru pertama (biasanya antara dua gigi di bahagian bawah) di tengah-tengah masa 4-7 bulan. Jangan bimbang jika anak anda mempunyai terlalu banyak ruang di antara gigi. Gigi biasanya muncul dari gusi pada sudut yang luar biasa dan jarak biasanya hilang apabila mereka berusia 3 tahun.

Apabila bayi mula tumbuh gigi, anda boleh melihat mereka meleleh air liur lebih dan mengeluarkan bunyi aneh dari mulut.

Pada minggu ke-31, anak anda akan dapat:

 • Mengensot dan merangkak;
 • Mengalih objek dari satu tangan ke tangan yang lain;
 • Memegang orang atau objek lain untuk berdiri.

Sokongan untuk bayi anda

Bayi menjadi keberatan apabila dipisahkan daripada anda, ini mungkin menyenangkan  anda tetapi kadangkala boleh membuatkan anda sedikit jengkel. Jika anda keluar dan biarkan mereka di dalam rumah, peluk bayi sebelum meninggalkan rumah dan beritahu mereka bahawa anda akan kembali tidak lama lagi. Mereka tidak akan memahami bahawa anda akan kembali dalam masa satu jam, tetapi cinta dan kasih sayang ungkapan anda boleh menghibur dan membantu bayi anda mengatasi masalah sehingga bertemu dengan anda.

Selain itu, cuba membiasakan diri setiap kali meninggalkan bayi anda dengan seseorang yang mereka kenali. Dengan cara ini, sekalipun bayi anda tidak mempunyai ibu atau ayah di samping, sekurang-kurangnya mereka akan merasa lega dengan penjaga sementara.

Kesihatan & Keselamatan

Apakah yang perlu saya berbincang dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak akan mengatur pemeriksaan kesihatan untuk bayi anda bulan ini. Dari sudut positif, ia bermakna bahawa tidak ada masalah yang serius dengan bayi; dari sudut negatif, ia bermakna bahawa anda tidak akan dapat mengenal pasti perkembangan bayi bulan ini. Sediakan soalan untuk pemeriksaan pada bulan depan, tetapi jangan takut untuk memanggil doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang masalah yang merungsingkan atau bimbang anda tidak boleh menunggu sehingga lawatan susulan seterusnya.

Apa yang perlu saya ketahui?
Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui:

Tumbuh gigi

Untuk melegakan ketidakselesaan gigi, biarkan bayi mengunyah sesuatu, seperti cincin getah atau tuala sejuk. Mereka mungkin berasa lebih ringan dengan memakan makanan sejuk seperti epal atau yogurt (jika bayi diberi makan) kerana makanan sejuk boleh menghilangkan kesakitan buat sementara waktu. Anda juga boleh memberikan mereka biskut tanpa gula untuk menggigit. Anda juga boleh cuba menggosok jari anda pada gusi yang sakit atau menggunakan gel tahan sakit untuk bayi anda.

Tersedak

Tersedak bermakna bayi anda sedang cuba mengambil udara atau batuk sesuatu yang menghalang saluran udara. Mereka mungkin tercekik jika mereka menunjukkan kesukaran bernafas, mengeluarkan bunyi yang luar biasa, mengetuk, batuk atau berdeham. Kulit bayi anda boleh menjadi merah atau biru dan mereka boleh kehilangan kesedaran daripada kekurangan oksigen.

Jika bayi masih boleh batuk, menangis atau bercakap dan bernafas secara normal, saluran udara bayi tidak tersekat sepenuhnya. Bayi kadangkala boleh menolak objek yang tersembut dalam saluran pernafasan sendiri dan perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah tetap tenang dan meyakinkan mereka. Tetapi jika mereka terkejut, bertukar menjadi biru, kelihatan takut (mata dan mulut terbuka lebar) atau tidak sedarkan diri, hubungi 999 segera dan buat perkara ini secepat mungkin untuk bayi:

Sekiranya (dan hanya jika) anda mendapati objek yang menyebabkan kesusahan bernafas tersebut, gunakan jari anda untuk mengeluarkannya. Sekiranya anda tidak melihat objek yang menyebabkan tercekik, jangan letakkan jari anda ke dalam mulut bayi kerana anda boleh mendorong objek lebih ke dalam menyebabkan penyumbatan lebih mendalam ke dalam tekak bayi.

Pastikan bayi anda berdiri tegak di atas lengan bawah, dan sokongan dagu di tangan anda. Pastikan kepala bayi lebih rendah daripada seluruh badan.

Ketuk belakang bayi 5 kali: cepat, tegas tetapi perlahan-lahan, menepuk antara bilah bahu. Ingat bahawa organ bayi lemah.

Jika anak anda mula batuk, biarkan bayi anda meludahkan objek yang tercekik dan bukannya memasukkan jari anda ke dalam mulut bayi untuk mengeluarkannya. Sekiranya mereka tidak dapat mengeluarkannya dengan batuk, berhati-hati untuk kembali, gunakan dua atau empat jari anda untuk menekan antara sternum dan tekan 5 kali di dada mereka (kira-kira 1.2 hingga 2.5 cm dalam).

Objek tidak dapat keluar, anda boleh memeriksa untuk mengetahui sama ada bahaya atau tidak tersedia. Baringkan bayi anda dengan lurus, tahan lidah bayi anda dengan ibu jari anda dan angkat dagu sehingga melihat bahagian dalam tekaknya. Jika anda masih tidak dapat melihat objek asing, segera lakukan pernafasan. Sekiranya tidak, ulangi langkah 2 dan 3. Teruskan mencuba sebaik mungkin dan dapatkan bantuan doktor secepat mungkin.

Untuk mengelakkan tercekik, biarkan bayi anda makan makanan yang sesuai untuk usia mereka, awasi anak anda semasa makan (jangan tergesa-gesa atau makan makanan bayi di dalam kereta), dan selalu duduk tegak semasa memberi makan bayi anda. Jangan biarkan bayi anda bermain dengan objek kecil, mainan, bahagian kecil atau barang yang mengandungi talkum untuk bayi. Pilih mainan yang sesuai untuk bayi – ini bukan hanya membantu anda memilih mainan yang sesuai dengan kemahiran pendidikan atau perkembangan dengan bayi anda tetapi juga memastikan kriteria keselamatan. Tercekik adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa pada kanak-kanak, jadi anda dan penjaga bayi anda harus menyertai kelas kecemasan untuk bayi supaya bersedia menghadapi kes ini.

Bayi sering menelan benda kecil (seperti syiling) yang boleh perut tanpa menyebabkan bahaya. Tetapi jika anda melihat bayi anda meleleh terlalu banyak atau bahawa mereka tidak boleh menelan, kurang selera makan secara ketara, atau jika mereka merasa menyakitkan jika benda tersebut terperangkap, hubungi doktor atau datang ke bilik kecemasan segera.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda risaukan:

Adakah bayi anda berbakat?

Jika anda ingin tahu sama ada bayi anda mempunyai bakat semula jadi atau tidak, perhatikan tanda-tanda berikut:

 • Perkembangan cepat yang baik dan sangat taat;
 • Meluahkan kreativiti dan keaslian;
 • Mempunyai rasa humor;
 • Sangat ingin tahu dan memberi tumpuan;
 • Dapat membuat sambungan antara perkara dan peristiwa;
 • Imaginasi yang banyak;
 • Sukar tidur
 • Pemikiran yang tajam dan sensitif.

Jadi pada minggu 32, bagaimanakah perkembangan bayi anda?

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Share now :

Tarikh Reviu: 16/04/2018 | Kali terakhir kemaskini: 05/12/2019

Artikel lain untuk anda

proses penuaan

Cara Nak Awet Muda, Kena Tahu Jenis Penuaan Mana Yang Tubuh Anda Alami Dahulu

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan
fibroid ketika hamil

Ibu Hamil Ada Fibroid? Ini Rawatan Yang Akan Dilakukan, Bagi Elak Keguguran!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan
sakit sendi

Ingin Mendaki Bukit Tapi Ada Sakit Sendi? Tiada Masalah Jika Buat Persiapan Penting Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan
tips bercukur

Berapa Kali Boleh Guna Pisau Pencukur Yang Sama? Ini Tip Bercukur Selamat Tanpa Rosakkan Kulit

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Bukan Boleh Ambil Begitu Sahaja, Ada Sebab Perlu Basuh Buah & Sayur Sebelum Makan!

Mungkin ramai yang tahu namun lupa untuk mencuci produk segar sebelum memakan. Jom klik artikel ini untuk tahu cara basuh buah & sayur yang betul!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Malu Nak Tanggal Kasut Sebab Kaki Berbau Busuk? Ini Cara Atasinya

Muka dah cantik tapi kaki berbau busuk, tentu ia memalukan. Tapi jangan risau, ada 5 cara menghilangkan bau kaki yang boleh dicuba.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Selain Telan Air Liur, Ada 3 Lagi Cara Hilangkan Telinga [email protected], BOLEH CUBA!

Pernahkah anda alami telinga berdengung atau telinga berdesing ketika menaiki lif? Mengapa hal ini terjadi? Berkesankan telan air liur untuk hilangkannya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 27/11/2020 . 3 minit bacaan

Bayi Baru Lahir Sakit Mata? Ini Mungkin Petanda Dijangkiti Bakteria Sakit Kelamin!

Sakit mata bayi ini disebut sebagai konjunktivitis bayi yang disebabkan oleh beberapa faktor seperti bakteria gonorea. Bagaimana hal ini boleh berlaku?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 27/11/2020 . 3 minit bacaan