Impak Muzik Terhadap Kanak-kanak dan Remaja

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Bayangkan dunia tanpa muzik. Sebenarnya, tugas ini agak sukar. Walaupun orang bekerja di pejabat atau tapak pembinaan, masih ada latar belakang bunyi muzik. Dari semasa ke semasa, sentiasa ada di suatu tempat di belakang otak kita bahawa bunyi berirama sedikit berlalu dari lagu terakhir yang anda dengar. Muzik adalah penting dan pada masa yang sama ia memberi kesan. Kami akan memberi tumpuan kepada kesannya kepada kanak-kanak dan remaja sekarang.

Secara positif, muzik meningkatkan banyak perkara

Ia bukan lagi satu perkara yang pelik apabila seorang ibu meletakkan fon kepala (headphone) di atas perutnya semasa hamil dan dia mungkin bermain Mozart. Banyak kajian telah menemui manfaat pendedahan kepada muzik seperti meningkatkan sambungan otak, menggalakkan kemahiran seperti mendengar, bahasa, ingatan dan sebagainya. Selain itu, penafsiran spatial-temporal, keupayaan menyambung titik, dilatih semasa mendengar atau bermain muzik. Semua ini menyumbang kepada peningkatan keseluruhan untuk pencapaian akademik masa depan kanak-kanak.

Selain itu, satu kajian di Hospital Kanak-kanak Boston, manfaat lain kepada memainkan alat muzik adalah sebagai keupayaan untuk menguruskan masa dan perhatian pemikiran organisasi dan kawalan tingkah laku. Ini penting dalam konteks akademik dan sosial yang berkembang. Walau bagaimanapun, seperti duit syiling, muzik juga mempunyai dua sisi berbeza.

Kesan negatif terhadap belia

Muzik tidak selalu datang dengan melodi sahaja,ia bersama lirik. Bagaimana anda memilih lagu kegemaran? Mungkin kerana melodi, tetapi yang paling penting adalah lirik dan pantulannya tentang keadaan semasa anda. Perkara yang sama berlaku untuk remaja dan kanak-kanak (kanak-kanak berumur 8 hingga 10 tahun secara mendalam mendengar muzik secara purata 1 jam sehari). Lirik pada masa kini telah memberi tumpuan lebih kepada topik ‘taboo’ seperti seks, dadah, keganasan, kematian, pembunuhan, bunuh diri, atau penyalahgunaan bahan.

Pada tahun 1999, Institut Media Nasional mendapati setiap sepuluh teratas (top ten) CD pada masa itu mengandungi sekurang-kurangnya satu lagu dengan keutamaan seksual. Jumlah itu harus lebih tinggi berikutan 17 tahun telah berlalu. Mungkin terdapat hujahan bahawa orang mendengar lagu-lagu ini untuk tujuan yang menghiburkan semata-mata tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ada persatuan yang dibuat antara penggunaan dadah dan alkohol dengan muzik tarian elektronik (EDM).

Selain itu, kajian menunjukkan bahawa muzik juga berfungsi sebagai peramal risiko kerana keupayaan reflektifnya terhadap emosi negatif remaja. Rock, heavy metal dan beberapa genre yang sama juga dilaporkan akan dikaitkan dengan kadar bunuh diri yang lebih tinggi. Tambahan pula, perkauman atau diskriminasi jantina dimasukkan ke dalam beberapa lagu popular mungkin mengganggu pendengar memikirkan diskriminasi terhadap orang lain.

Muzik umumnya merupakan sumber yang hebat untuk pembangunan kanak-kanak tetapi sisi gelapnya menimbulkan kebimbangan. Dengan ketersediaan yang luas dengan Internet, TV, atau sumber media lain, kanak-kanak dan pemuda mendengar muzik hampir pada bila-bila masa sementara ibu bapa tidak benar-benar tahu apa yang anak-anak mereka dengar. Oleh itu, banyak tugasan perlu dilakukan dalam keibubapaan untuk mencegah kanak-kanak daripada terjejas dengan teruk.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Ayah, Ini Cara Menilai Perkembangan & Tumbesaran Anak 1-3 Tahun

  Menyaksikan tumbesaran anak pastinya mengujakan. Tetapi sebenarnya terdapat beberapa aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak penting untuk dipantau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Perkembangan Kanak-Kanak 30/12/2020 . 3 minit bacaan

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Dalam tumbesaran kanak-kanak, nutrien makanan adalah penting. Pengambilan jenis diet yang betul akan dapat membantu perkembangan anak secara keseluruhan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Pemakanan Kanak-Kanak 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  kesihatan anak

  8 Jenis Kanser Ini Berisiko Terjadi Kepada Si Kecil, Ibu Ayah Kena Ambil Tahu Simptomnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/02/2021 . 4 minit bacaan
  otak kanak kanak

  Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan