Mendapatkan Khidmat Pengasuh Bayi: Apa yang Perlu Anda Pertimbangkan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Majoriti ibu bapa mula tertekan, keliru dan cemas apabila melibatkan soal penjagaan bayi mereka khususnya apabila membabitkan orang luar. Walaupun kebanyakan pusat penjagaan kanak-kanak adalah pilihan terbaik namun bagi sesetengah orang, mereka lebih memilih untuk menghantar bayi di kawasan berhampiran tempat tinggal.

Jika ingin menggunakan khidmat pengasuh, pastikan anda menjalankan semua prosedur penyelidikan dan keselamatan sebelum meninggalkan bayi anda bersamanya. Langkah pertama adalah membiarkan bayi baru lahir dengan pengasuh dalam tempoh tertentu di hadapan anda. Walaupun pengasuh itu mahir dalam penjagaan bayi, sekiranya bayi anda tidak ingin berada di sekelilingnya, jangan sesekali memaksa anak anda. Anda perlu memastikan persekitaran kekal tenang dan mesra antara pengasuh dan anak kecil anda.

Tip Mendapatkan Perkhidmatan Pengasuh Bayi

1. Ahli keluarga/Saudara-mara

Sekiranya anda bernasib baik dan tinggal berdekatan dengan saudara-mara, ini boleh menjadi pilihan yang terbaik. Walaubagaimana pun, hanya kerana mereka mempunyai hubungan kekeluargaan dengan anda, tidak semestinya mereka akan menjaga anak anda seperti yang anda mahu. Tetapi sekurang-kurangnya anda berasa percaya dan yakin kerana mengenali individu yang menjaga anak anda.

Namun, tidak menjadi kesalahan untuk anda menyenaraikan keperluan harian anak anda seperti kuantiti pemberian susu sebagai panduan yang boleh membantu mereka. Malah, senarai ini berguna untuk semua pengasuh bukan hanya untuk saudara-mara sahaja.

2. Lakukan penyelidikan

Tanya rakan, ibu bapa dan rakan sekerja untuk cadangan pengasuh bayi. Ini mungkin cara terbaik jika anda tidak mempunyai saudara yang tinggal berdekatan anda. Kebiasaannya rujukan daripada kenalan atau orang yang berpengalaman mendapatkan perkhidmatan pengasuh daripada individu yang sama boleh membantu anda.

3. Lakukan pemeriksaan latar belakang yang diperlukan

Sebaik sahaja mendapati seorang pengasuh yang anda fikir mungkin baik untuk penjagaan bayi anda yang baru lahir, lakukan pemeriksaan latar belakang terhadapnya. Anda boleh melakukan temuduga melalui telefon atau tinjauan ke rumah pengasuh berkenaan. Simpan salinan pengenalan diri pengasuh sebagai keperluan rujukan semasa dan akan datang.

4. Komunikasi

Anda sudah pasti mahu pengasuh menjaga bayi anda sama seperti anda dengan cara yang terbaik. Pastikan anda menjaga hubungan anda dengan pengasuh dan ambil masa untuk berbual dengan mereka mengenai anak anda supaya wujud keselesaan antara anda dengan pengasuh. Apabila wujud hubungan komunikasi dua hala yang baik, pengasuh tidak teragak-agak untuk memaklumkan keadaan semasa anak asuhannya kepada ibu bapa.

Tip Menjaga Bayi Baru Lahir

1. Sokongan bayi

Bayi yang baru dilahirkan mempunyai leher liar, kerana otot-otot tidak berkembang dengan baik. Otot-otot mula berkembang dalam beberapa bulan pertama, tetapi hingga saat ini anda perlu memberikan sokongan sepenuhnya terhadap leher bayi. Sokongan yang betul akan menghalang kepala bayi daripada bergerak dengan cara yang tidak terkawal, yang boleh cederakan otak bayi.

2. Jangan lupa sendawakan bayi

Udara yang diambil oleh bayi semasa menyusu dapat mengganggu pencernaannya. Ini menyebabkan bayi anda berasa tidak selesa dan juga menyebabkan sakit kolik. Oleh itu, adalah penting untuk menyendawakan bayi anda bagi membebaskan sistem udara yang berlebihan. Ini helah mudah mengelakkan masalah perut bayi anda.

3. Pastikan bayi tidur berbaring

Walaupun tidur siang bayi hanya seketika, letakkan bayi berbaring. Ini adalah kedudukan tidur paling selamat untuk bayi yang sihat. Kedudukan tidur ini yang disyorkan oleh Akademi Pediatrik Amerika, mengurangkan risiko kematian bayi secara tiba-tiba sindrom (SIDS), juga dikenali sebagai kematian bayi.

4. Tukar lampin bayi pada waktunya

Walaupun menukar lampin boleh menjadi tidak kemas dan berbau, ia adalah satu tugas yang perlu anda ambil serius. Lampin basah atau rosak menyebabkan bayi anda terdedah kepada jangkitan serta ruam lampin gatal dan menyakitkan. Oleh itu, anda perlu terus memeriksa lampin bayi anda dari semasa ke semasa.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Menarik di Facebook Hello Doktor:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  4 Perkara Yang Babysitter Perlu Ketahui

  Dah ready nak hantar si manja ke rumah babysitter? Tetapi bagaimana pula dengan pengasuh itu sendiri, adakah mereka bersedia untuk mengasuh anak anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 15/10/2019 . 2 minit bacaan

  Taska atau Pengasuh, Yang Mana Lebih Baik?

  Persoalan yang sering timbul adalah pilihan yang terbaik;menghantar anak ke taska atau ke rumah pengasuh? Artikel ini untuk membantu anda membuat keputusan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  10 Sebab Sistem Pendidikan Finland Terbaik di Dunia

  Penubuhan Jawatankuasa Kajian Dasar Pendidikan Negara (JKKDPN) yang dipengerusikan oleh Prof Emeritus Dato Ibrahim Ahmad Bajunid dan 11 orang lagi pakar pelbagai bidang bagi menyemak dan mengemukakan saranan untuk ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Berita, Berita Antarabangsa 04/02/2019 . 5 minit bacaan

  Penjagaan Bayi 25 bulan

  Perkembangan & PelakuanApa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini? Imaginasi merupakan salah satu perkara yang paling mengujakan bagi kanak-kanak prasekolah – kecuali jika ia dalam bentuk yang menakutkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  2-3 tahun, Tahun-tahun pertama 16/04/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kerja rumah

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  penghawa dingin

  Selamat Ke Penyaman Udara Untuk Si Manja? Sebelum Buka Aircond Dalam Bilik Bayi, Baca Ini Dulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  sarung tangan

  Baby Pakai Mittens Memang Comel, Tapi 5 SEBAB Ini Pasti Buat Anda Berfikir 2x

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/08/2020 . 3 minit bacaan
  bayi mandi malam

  Risau Nak Mandikan Bayi Di Malam Hari? Ambil Tahu Kebaikan Ini Pada Si Kecil Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 19/08/2020 . 3 minit bacaan