Kanser Kanak-kanak: Bagaimana ingin Berterus-terang dengan Anak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kanser boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira had usia dan latar belakang. Menurut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), sebanyak 200 ribu kanak-kanak di seluruh dunia didiagnosis dengan penyakit kanser setiap tahun. Malahan, di Amerika Syarikat, kira-kira 10 ribu kes kanser kanak-kanak (umur 0-14 tahun) baharu didiagnosis pada tahun lalu, dengan 1,180 kematian dilaporkan akibat kanser pada tahun 2018.

Bagaimana kanak-kanak boleh mendapat kanser?

Tiada satu sebab khusus yang boleh dikatakan menjadi punca kanak-kanak mendapat kanser. Walau bagaimanapun, kebanyakan kanser yang melibatkan kanak-kanak bukan disebabkan oleh sebarang faktor persekitaran.

Berbeza dengan kebanyakan pencetus kanser yang dialami oleh orang dewasa, kanser kanak-kanak selalunya berlaku akibat perubahan DNA (asid deoksiribonukleik) semasa peringkat awal kehidupan mereka atau semasa berada dalam kandungan ibu. Kanser kanak-kanak boleh berlaku secara tiba-tiba, tanpa menunjukkan simptom-simptom awal. Ada kalanya, doktor boleh mengesan simptom awal kanser melalui pemeriksaan berkala. Walau bagaimanapun, sesetengah simptom kanser (seperti demam, kelenjar bengkak, kerap berlaku jangkitan, anemia, atau lebam) boleh berlaku bersama dengan jangkitan atau keadaan kesihatan yang biasa dialami kanak-kanak. Namun, kanser kanak-kanak juga berpotensi tinggi dapat dirawat.

Menurut Statistik Kanser Malaysia, tahun 2007, kanser paling lazim yang dialami oleh kanak-kanak antara umur 0-14 tahun ialah leukemia, kanser otak, dan limfoma.

Bagaimana untuk memberitahu anak anda menghidap kanser?

Bukan mudah untuk memberitahu kanak-kanak bahawa mereka sedang menanggung sakit yang jarang ada pada kanak-kanak lain. Salah satu kesukaran terbesar adalah apabila ibu bapa perlu menerangkan kepada anak mereka mengenai penyakit kanser yang dialami. Setiap ibu bapa perlu bersedia untuk menerangkan kepada anak mereka tentang penyakit mereka. Ini kerana, kanak-kanak yang mengalami kanser terhad melakukan perkara normal yang dibuat oleh rakan-rakannya yang lain seperti pemilihan pemakanan dan aktiviti fizikal. Walau bagaimanapun, ada caranya sebelum ibu bapa memberitahu kanak-kanak tentang keadaan kesihatan mereka.

Bolehkah anak saya faham akan keadaan kesihatannya?

Berterus-terang kepada anak anda tentang keadaan penyakitnya dapat membantu kanak-kanak untuk bersedia dan kurang berasa takut. Walau bagaimanapun, ibu bapa perlu menerangkan maklumat tentang penyakit anak berdasarkan usia mereka dan penerimaan mereka. Ini kerana, setiap kanak-kanak adalah berbeza. Anda boleh mulakan memberitahu anak sedikit demi sedikit keadaan kesihatan mereka mengikut usia dan kematangan mereka. Berikut adalah panduan umum untuk ibu bapa menerangkan kepada anak mengenai masalah kanser mereka:

Kanak-kanak usia 0-2 tahun:

Kanak-kanak di usia sebegini tidak faham jika anda terangkan tentang penyakit mereka. Jadi apa yang anda boleh lakukan adalah dengan menerangkan apa yang berlaku pada waktu atau hari tersebut. Anda boleh memberitahu anak tentang ujian atau prosedur yang akan mereka lalui di hospital. Beritahu anak anda bahawa anda akan menemani mereka sepanjang di hospital.

Kanak-kanak usia 2-7 tahun:

Pada peringkat usia ini, anda sudah boleh menerangkan kepada anak anda dengan menggunakan perkataan yang mudah seperti ‘sel baik’ atau ‘sel jahat’ untuk menerangkan tentang kanser. Maklumkan anak anda juga tentang rawatan yang akan diterima bagi memulihkannya. Tawarkan juga pilihan dan ganjaran untuk anak anda selepas selesai prosedur atau ujian yang dilalui serta beri semangat padanya dengan berada di samping anak sentiasa semasa dia menjalani rawatan.

Kanak-kanak usia 7-12 tahun:

Kanak-kanak pada peringkat usia ini sudah memahami asas tentang kanser. Bagaimanapun, anda masih boleh menerangkan tentang penyakitnya dengan merujuk sel kanser sebagai sel ‘pengacau’ dan mereka memerlukan rawatan untuk menghalau sel kanser dalam tubuhnya. Anda masih perlu menerangkan segala prosedur atau ujian yang akan mereka lalui sebelum tiba di hospital. Selain itu, anda juga perlu meminta anak untuk berterus-terang jika mereka ada mendengar tentang penyakit mereka daripada sumber lain ataupun kebimbangan lain mereka berkenaan dengan kanser.

Kanak-kanak usia 12 tahun dan ke atas:

Bagi kanak-kanak yang lebih tua, mereka sudah boleh memahami konsep kompleks jika diterangkan tentang penyakit kanser. Malahan, kanak-kanak juga akan banyak bertanya tentang penyakit mereka. Ketika ini, anda boleh menerangkan bahawa kanser sebagai penyakit yang ada kalanya sesetengah sel bertindak liar dan membesar dengan terlalu cepat. Justeru, rawatan diperlukan untuk membunuh sel kanser supaya tubuh anak anda boleh berfungsi dengan baik dan simptom-simptom kanser akan hilang. Selain itu, anda juga boleh menerangkan kepada anak mengenai prosedur, ujian dan kesan sampingan yang akan mereka alami setiap kali selepas rawatan.

Memberitahu anak tentang penyakit yang mereka alami bukanlah mudah kerana bukan semua kanak-kanak faham akan masalah kesihatan mereka. Oleh itu, menjadi tugas ibu bapa untuk mencari ayat yang sesuai bagi memberi fahaman yang mudah kepada anak di samping membantu kanak-kanak menerima dengan baik akan keadaan kesihatan mereka. Sungguhpun ia bukan suatu tugas yang mudah, namun anda perlu sentiasa ingatkan anak anda bahawa kebanyakan kanak-kanak yang menghidap kanser boleh sembuh.  

Anda mungkin berminat untuk membaca:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tahu Tak, Warna Lidah Boleh Jadi Petanda Anda Tidak Sihat! Warna Selain Merah Jambu BAHAYA!

  Tahukah anda bahawa warna lidah boleh menunjukkan tahap kesihatan anda? Cuba periksa lidah anda. Adakah lidah berwarna putih, hitam ataupun merah jambu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ini 7 Tip Jaga Berus Gigi, Salah Satunya Kena Rendam Dalam Cecair Pengkumur Mulut!

  Ramai yang tahu cara untuk memberus gigi namun tidak tahu cara cuci berus gigi sebelum atau selepas menggunakannya. Jom klik untuk baca!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Haid Tidak Tentu Salah Satu Petanda PCOS, Jadi Bagaimana Cara Nak Kesan Jika Hamil?

  PCOS adalah keadaan yang mengganggu hormon dan kesuburan seseorang wanita. Justeru, pesakit yang inginkan zuriat mungkin sukar untuk mengesan kehamilan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Nampak Macam Sama, Tapi Jangkitan Gonorea & Klamidia Ini Sangat Berlainan! Ini Bezanya

  Penyakit gonorea dan penyakit klamidia mungkin sering dianggap sebagai satu jangkitan yang sama. Namun, kedua-duanya adalah tidak sama. Ini bezanya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 23/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah selulit

  Selulit & Stretch Marks Berbeza, Ya! Ini 3 Cara Untuk Mencegahnya, Mudah Sahaja!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  Serangan Jantung

  Elak Serangan Jantung Kali Kedua, Caranya Jaga Makan! Ubah Diet Anda Sebelum Terlambat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  menguruskan badan

  Gagal Berdiet LAGI? 7 Tip Ini PASTI Dapat Bantu Anda Capai Berat Yang Dihajati

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  khasiat air lemon

  WOW! Bukan Saja Boleh Buat Turun Berat Badan, Tapi Air Lemon Juga Jadikan Wajah Berseri

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan