Apa Perlu Dilakukan Jika Anak Anda Menghidap Diabetes Jenis 1?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Sekiranya anak anda sah menghidap diabetes jenis 1, badannya akan mula berhenti menghasilkan insulin yang sangat penting untuk kelangsungan hidup anak anda. Hakikatnya, bukan mudah untuk menjalani hidup dengan penyakit ini namun ia tidak mustahil boleh dilakukan. Ikuti artikel ini untuk mengetahui bagaimana anda boleh membantu anak anda yang menghidap penyakit ini untuk menjalani hidup dengan lebih baik.

Berhenti menyalahkan diri sendiri

Ia bukan kesalahan anda. Jangan sesekali berfikir bahawa anak anda menghidap diabetes atas faktor keturunan atau faktor pemakanan. Ia juga bukan disebabkan anda tidak mengajar anak anda melindungi diri sendiri. Faktor genetik dan persekitaran mungkin memainkan peranan dalam masalah ini namun selalunya ia tidak akan menyebabkan anak anda menghidap diabetes jenis 1.

Doktor mungkin tidak akan mempunyai jawapan yang tepat mengenai kondisi anak anda. Doktor juga mungkin tidak mengetahui punca sebenar kondisi ini berlaku dan bagaimana untuk menghalangnya. Oleh itu, ia adalah normal jika anda tidak mengetahui bagaimana untuk melindungi anak anda daripada diabetes.

Berterus-terang dengan anak anda mengenai penyakitnya

Jika anak anda telah disahkan menghidap diabetes jenis 1, anda perlu berterus-terang dengan anak anda agar anda dan anak anda dapat bersama-sama melawan penyakitnya. Dengan ini, proses merawatnya mungkin akan menjadi lebih mudah. Pastikan mereka faham bahawa ia bukan salah mereka kerana ia adalah penyakit yang boleh menyerang sesiapa sahaja.

Selain itu, galakkan mereka untuk meneruskan kehidupan normal mereka. Biarkan mereka terbabit dalam aktiviti sukan seperti bola sepak, bola keranjang dan terus bersekolah sehingga berjaya dalam kerjaya kelak. Tekankan kepada mereka bahawa anda dan doktor akan sentiasa membantu anak anda dengan sedaya upaya.

Penjagaan anak anda

Menjaga anak anda yang menghidap diabetes mungkin agak sukar. Anda perlu memeriksa kandungan gula dalam badannya dengan kerap iaitu sekitar 10 kali sehari. Anda perlu sentiasa memerhatikan kondisinya serta pastikan mereka mengambil dos insulin yang mencukupi pada waktu yang betul. Dapatkan bantuan doktor untuk memastikan anda melakukannya dengan betul.

Selain itu, anda perlu memastikan anda menyediakan diet yang lebih sihat dengan memperbanyakkan buah-buahan dan sayur-sayuran serta mengurangkan makanan bergula. Pastikan anda sentiasa peka dengan amaun makanan anak anda. Anda juga perlu memastikan mereka melakukan senaman dengan kerap. Bersenamlah bersama mereka untuk memberi galakan dan dorongan yang sangat diperlukan oleh mereka.

Dalam pada itu juga, anda perlu menjaga emosi anak anda. Mereka mungkin akan mudah berasa kecewa atau marah lantas menyebabkan mereka berkelakuan buruk kerana mereka berasa berbeza dengan kanak-kanak yang lain. Bagi menyelesaikan masalah ini, anda boleh mencari kumpulan yang melibatkan golongan senasib dengannya dan biarkan anak anda melibatkan diri. Ini akan membuat anak anda tidak lagi berasa keseorangan.

Jika anak anda jauh daripada anda

jIka mereka jauh daripada anda, pastikan anda mempunyai perancangan yang rapi. Pakaikan mereka dengan gelang atau rantai yang boleh mengesan keberadaan mereka. Anda juga sangat memerlukan penjaga untuk memantau pergerakan anak anda. Pastikan penjaga tersebut mengetahui mengenai kondisi anak anda selain sedikit pengetahuan mengenai diabetes. Ingatkan penjaga tersebut untuk terus menghubungi anda atau doktor sekiranya berlaku sebarang kejadian tidak diingini.

Ajar anak anda untuk menjaga diri sendiri

Sangat penting untuk anak anda mengetahui cara untuk menjaga diri mereka sendiri kerana individu yang paling tahu dan faham akan kondisi mereka adalah diri mereka sendiri. Ajar anak anda cara untuk memeriksa kandungan gula dalam darah mereka sendiri di sekolah, selain itu, ajar mereka cara pemakanan yang paling terbaik. Sewajarnya, anak anda perlu makan lebih sayur-sayuran dan mengurangkan pengambilan gula untuk memastikan berat badan mereka sentiasa berada pada aras yang sihat.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kenapa Hidung Saya Berdarah Setiap Hari? AWAS! Ia Mungkin Petanda Penyakit Ini…

  Mungkin ramai yang belum tahu apa punca sebenar kenapa hidung berdarah bukan? Ia juga mungkin petanda hemofilia! Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Masalah Mati Pucuk? Mari Fahami Disfungsi Ereksi Dan Cara Mengatasinya!

  Berdepan masalah ereksi, dan malu dengan pasangan? Ia pasti berkaitan masalah mati pucuk. Tapi ada ke cara penyelesaian untuk keadaan itu? Jawapannya ada!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Mitos Mengenai Mati Pucuk (ED)

  Apabila bercakap berkenaan masalah seksual lelaki, pastinya ia topik yang kurang digemari. Tapi apa mitos tentang mati pucuk yang biasa anda dengar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Batuk Teruk? Nanti Dulu, Ibu! Jangan Bagi Si Kecil Makan Ubat Batuk Sembarangan, Bahaya!

  Boleh ke saya berikan anak saya ubat batuk jika mereka belum lagi mencecah umur 6 tahun? Jika anda ingin tahu jawapannya, jom baca artikel kami!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tanda penyakit rabies

  Jangan Ambil Remeh Jika Kena Gigitan Anjing Gila! Hampir 100% Mati Sebab Tak Dapat Rawatan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  masalah pendengaran

  Boleh Ke Orang Pekak Mendengar Semula? Ini Jenis-Jenis Rawatan Yang Dapat Membantu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  sindrom iritasi usus

  Bolehkah Saya Makan Telur Jika Mempunyai Sindrom Iritasi Usus, Ada Kesan Negatif Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  atrofi otot

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan