Impak Muzik Terhadap Kanak-kanak dan Remaja

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Bayangkan dunia tanpa muzik. Sebenarnya, tugas ini agak sukar. Walaupun orang bekerja di pejabat atau tapak pembinaan, masih ada latar belakang bunyi muzik. Dari semasa ke semasa, sentiasa ada di suatu tempat di belakang otak kita bahawa bunyi berirama sedikit berlalu dari lagu terakhir yang anda dengar. Muzik adalah penting dan pada masa yang sama ia memberi kesan. Kami akan memberi tumpuan kepada kesannya kepada kanak-kanak dan remaja sekarang.

Secara positif, muzik meningkatkan banyak perkara

Ia bukan lagi satu perkara yang pelik apabila seorang ibu meletakkan fon kepala (headphone) di atas perutnya semasa hamil dan dia mungkin bermain Mozart. Banyak kajian telah menemui manfaat pendedahan kepada muzik seperti meningkatkan sambungan otak, menggalakkan kemahiran seperti mendengar, bahasa, ingatan dan sebagainya. Selain itu, penafsiran spatial-temporal, keupayaan menyambung titik, dilatih semasa mendengar atau bermain muzik. Semua ini menyumbang kepada peningkatan keseluruhan untuk pencapaian akademik masa depan kanak-kanak.

Selain itu, satu kajian di Hospital Kanak-kanak Boston, manfaat lain kepada memainkan alat muzik adalah sebagai keupayaan untuk menguruskan masa dan perhatian pemikiran organisasi dan kawalan tingkah laku. Ini penting dalam konteks akademik dan sosial yang berkembang. Walau bagaimanapun, seperti duit syiling, muzik juga mempunyai dua sisi berbeza.

Kesan negatif terhadap belia

Muzik tidak selalu datang dengan melodi sahaja,ia bersama lirik. Bagaimana anda memilih lagu kegemaran? Mungkin kerana melodi, tetapi yang paling penting adalah lirik dan pantulannya tentang keadaan semasa anda. Perkara yang sama berlaku untuk remaja dan kanak-kanak (kanak-kanak berumur 8 hingga 10 tahun secara mendalam mendengar muzik secara purata 1 jam sehari). Lirik pada masa kini telah memberi tumpuan lebih kepada topik ‘taboo’ seperti seks, dadah, keganasan, kematian, pembunuhan, bunuh diri, atau penyalahgunaan bahan.

Pada tahun 1999, Institut Media Nasional mendapati setiap sepuluh teratas (top ten) CD pada masa itu mengandungi sekurang-kurangnya satu lagu dengan keutamaan seksual. Jumlah itu harus lebih tinggi berikutan 17 tahun telah berlalu. Mungkin terdapat hujahan bahawa orang mendengar lagu-lagu ini untuk tujuan yang menghiburkan semata-mata tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ada persatuan yang dibuat antara penggunaan dadah dan alkohol dengan muzik tarian elektronik (EDM).

Selain itu, kajian menunjukkan bahawa muzik juga berfungsi sebagai peramal risiko kerana keupayaan reflektifnya terhadap emosi negatif remaja. Rock, heavy metal dan beberapa genre yang sama juga dilaporkan akan dikaitkan dengan kadar bunuh diri yang lebih tinggi. Tambahan pula, perkauman atau diskriminasi jantina dimasukkan ke dalam beberapa lagu popular mungkin mengganggu pendengar memikirkan diskriminasi terhadap orang lain.

Muzik umumnya merupakan sumber yang hebat untuk pembangunan kanak-kanak tetapi sisi gelapnya menimbulkan kebimbangan. Dengan ketersediaan yang luas dengan Internet, TV, atau sumber media lain, kanak-kanak dan pemuda mendengar muzik hampir pada bila-bila masa sementara ibu bapa tidak benar-benar tahu apa yang anak-anak mereka dengar. Oleh itu, banyak tugasan perlu dilakukan dalam keibubapaan untuk mencegah kanak-kanak daripada terjejas dengan teruk.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bukan Sebab Hormon Sahaja, Beronani Juga Boleh Jadi Punca Jerawat?

  Melancap ialah sebahagian daripada kehidupan seks, baik lelaki dan wanita. Namun, adakah ia memberi kesan kepada kita? Adakah ia menjadi penyebab jerawat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Salah faham berkaitan dengan kanak kanak demam berpunca daripada mandi hujan memang sering diperdebatkan. Persoalannya, kenapa perkara tersebut berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Ereksi zakar adalah perkara yang normal buat kaum Adam. Persoalannya, umur berapa anak lelaki anda akan mula mengalaminya? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tulisan tangan

  Periksa Tulisan Anak Anda! Kalau Kurang Cantik, Ia Mungkin Tanda Awal Si Kecil Alami ADHD

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  barah payudara

  Kanser Payudara Sinonim Dengan Wanita, Tapi Remaja Perempuan Berisiko Juga Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan