Tentang HIV: Apa Ibu Bapa Perlu Tahu

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 12/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Sebagai ibu bapa pastinya anda akan sentiasa mahu melindungi dan menjaga kesihatan anak anda, terutama dari penyakit berbahaya seperti HIV. Dengan pertambahan kes penyakit yang semakin meningkat pada masa kini, ia adalah penting untuk anda melengkapi diri anda dengan pelbagai cara untuk membantu melindungi anak anda dari jangkitan dan bagaimana sokongan yang perlu diberikan jika anak anda positif HIV. Berikut apa yang perlu anda ketahui tentang HIV.

Mendidik Anak Tentang HIV

 1. Jadi contoh terbaik

Sememangnya ia adalah fakta bahawa apa yang anda lakukan akan menjadi ikutan anak anda. Ini adalah penjelasan mengapa anda perlu menunjukkan tingkah laku yang sesuai yang menonjolkan ciri menyelesaikan masalah dan membuat keputusan berdasarkan maklumat. Apabila anda tidak mendiskriminasi atau prejudis kepada individu penghidap HIV, anak anda pasti akan mengikut tingkah laku anda. Mereka akan memahami bahawa perhubungan kasual tidak akan menyebabkan mereka dijangkiti HIV. Ini bukan sahaja memberi impak kepada mereka tetapi juga kepada komuniti di mana mereka tinggal.

 1. Bersedia dengan maklumat

Sebagai ibu bapa anda bertanggungjawab untuk mendidik diri anda sendiri dengan maklumat tentang HIV/AIDS sebelum mendidik anak anda supaya anda dapat membantu mereka mengelakkan penyakit yang berbahaya itu. Penting untuk anda mengetahui bagaimana HIV disebarkan, bagaimana untuk mencegahnya dan anda boleh mendidik anak anda untuk melindungi diri mereka. Jika perlu, anda boleh mengambil kursus yang disediakan oleh agensi setempat untuk menambah pengetahuan.

 1. Ajar mengenai alkohol/dadah

Anda boleh mengajar anak anda tentang hubungan antara pengambilan dadah/alkohol dengan HIV/AIDS. Pengambilan alkohol dan dadah akan mendedahkan mereka kepada risiko untuk dijangkiti HIV. Alkohol dan dadah boleh membuatkan mereka terdedah kepada seks tanpa perlindungan tanpa sedar. Penggunaan jarum suntikan boleh menyebabkan risiko jangkitan HIV. Didiklah anak anda tentang risiko dan bahaya alkohol/dadah.

Memberi sokongan kepada anak

Bantu mencegah kesakitan

Sememangnya menakutkan jika anak anda dijangkiti HIV. Tetapi anda boleh membantu mencegah kesakitan ini dengan menggalakkan mereka untuk mengambil berat soal kesihatan, ubatan dan makanan bernutrisi yang baik untuk kesihatan. Anda tidak boleh selalu menghalang kesakitan, tetapi anda boleh membantu untuk mengekalkan kesihatan anak anda pada tahap terbaik.

Pertama sekali, pastikan anak anda mendapat suntikan vaksin dan vaksinasi sentiasa dikemas kini. Kebiasaannya, kanak-kanak positif HIV boleh menerima vaksin yang sama dengan yang diterima oleh kanak-kanak lain. Jika sistem imun anak anda lemah, anda perlu berunding dengan doktor anak anda. Sistem imun mereka akan berubah, jadi anda perlu sentiasa mengingatkan anak anda untuk menjaga kebersihan diri, membasuh tangan dengan teliti untuk melindungi diri mereka daripada jatuh sakit.

Bantu mereka mengambil ubatan

Adalah penting untuk anak anda mengambil ubatan anti HIV secara konsisten. Sebarang ubatan terapi yang diambil oleh anak anda, anda harus pastikan mereka mengambilnya mengikut waktu yang ditetapkan. Berikan perhatian jika ubatan itu perlu diambil bersama makanan.

Selain membantu mereka mengambil ubatan, anda harus sentiasa ingat bahawa anda sedang melatih anak anda untuk mengambil ubatan ini sendiri bagi seumur hidup. Anda boleh mencapai perkara ini dengan memberikan ganjaran kepada anak anda coklat atau minuman manis. Memberikan anak anda ubatan anti HIV secara teratur bermakna anda membantu menjaga kesihatan anak anda.

Peranan anda sebagai ibu bapa adalah sangat besar dan penting untuk mendidik anak-anak anda tentang HIV dan juga membantu mereka agar tidak dijangkiti. Sekiranya anak anda didiagnosis dengan HIV, anda perlu mengetahui cara terbaik untuk menyokong mereka, dan jadikan mereka faham bahawa anda sentiasa menyayangi mereka melebihi segalanya.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sebaiknya Sebelum Rancang Nak Hamil, Buat Dulu Ujian Penyakit Kelamin! Ini Sebabnya

  Jika anda berada dalam salah satu situasi seperti yang disenaraikan di bawah ini, anda perlu melakukan ujian penyakit kelamin bagi lelaki dan wanita.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kesihatan Seksual, STI & STD Lain 15/03/2020 . 2 minit bacaan

  Adakah HIV Masih Lagi Satu Epidemik Global?

  Sekitar 37 juta manusia hidup di dunia ini dengan mempunyai jangkitan HIV, dan 22 juta daripada mereka bertindak dengan mendapatkan rawatan yang sepatutnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  HIV/AIDS, Kesihatan Seksual 28/11/2019 . 3 minit bacaan

  Positif HIV Bukan Maksud Putus Harapan, Ini Rawatan HIV Yang Perlu Dibuat

  Saintis hampir menemui penawar untuk HIV dan AIDS. Terdapat beberapa pesakit yang sembuh atau mencapai remisi tanpa bantuan ubat selepas positif HIV!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  HIV/AIDS, Kesihatan Seksual 17/11/2019 . 3 minit bacaan

  Risiko Bahaya Berkongsi Susu Ibu Yang Tidak Diketahui

  Berkongsi susu merupakan antara cara lain untuk memastikan bayi tetap mendapat susu ibu. Tetapi terdapat risiko bahaya jika berkongsi susu ibu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Bayi, Keibubapaan, Penyusuan 29/10/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bagaimana HIV merebak

  HIV Tersebar Melalui Seks Bebas, Tapi Benarkah Gigitan Nyamuk Juga Boleh Sebarkan Virus Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 30/11/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu STD

  Selain HIV & HPV, Ada Lagi Jangkitan Kelamin Yang Tidak Boleh Sembuh! Apakah Ia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit kelamin

  Alamak! Air Mani Termasuk Ke Dalam Mata? Boleh Dapat Penyakit Kelamin Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 15/07/2020 . 3 minit bacaan
  cara pakai kondom wanita

  Nak Tahu Cara Guna Kondom Wanita? Kena Baca Ini Supaya Tiada Kes TERSEKAT Dalam Faraj

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/06/2020 . 3 minit bacaan