backup og meta

Penyakit HFMD dan Cacar Air: Apa Perbezaannya?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 16/08/2023

  Penyakit HFMD dan Cacar Air: Apa Perbezaannya?

  Kebanyakan ibu bapa mungkin tidak perasan atau peduli dengan keberadaan ruam-ruam sebagai HFMD simptom lalu menganggapnya ruam biasa sahaja.

  Malah ada juga yang menganggapnya sebagai cacar air (chickenpox) walhal ia adalah sama sekali jenis penyakit yang berbeza.

  Buat ibu bapa yang masih ragu-ragu akan perbezaan antara penyakit HFMD dengan cacar air, sila baca artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

  Apa beza penyakit HFMD dan cacar air?

  Ya, jika dilihat daripada luarannya sahaja, ia mungkin kelihatan agak sama. Namun begitu, ibu bapa perlu berhati-hati kerana kedua-duanya adalah berbeza.

  Apa Itu penyakit HFMD?

  Penyakit tangan kaki dan mulut atau HFMD berjangkit yang disebabkan oleh virus kumpulan enterovirus.

  Jika dijangkiti, tekak dan tonsil akan mula timbul ulser kecil manakala tangan, kaki dan kawasan celah kangkang akan dijangkiti ruam dengan ciri-ciri vesikel (lepuhan kecil).

  Biasanya penyakit ini sederhana sahaja dan ruam sembuh dalam masa 5 hingga 7 hari.

  Sama ada individu dewasa mahupun kanak-kanak boleh dijangkiti, tetapi kanak-kanak di bawah 5 tahun adalah paling mudah dijangkiti penyakit ini.

  Apa itu cacar air?

  HFMD simptom

  Cacar air atau chickenpox, juga dikenali sebagai varicella, adalah sejenis jangkitan virus yang mempengaruhi kulit dan membran mukus lantas menyebabkan ruam seperti lepuh pada seluruh badan dan muka.

  Ia akan menular kepada individu yang tidak pernah atau belum menghidapi cacar air atau tidak diberi vaksin untuk cacar air. Ia disebabkan oleh virus herpes yang biasa dipanggil virus varicella-zoster.

  Virus ini akan menyebabkan cacar air semasa zaman kanak-kanak tetapi semasa dewasa pula ia akan menyebabkan kayap (herpes zoster).

  Kayap adalah lebih menyakitkan dan boleh menyebabkan komplikasi yang teruk.

  Punca penyebaran HFMD simptom dan cacar air

  Punca HFMD simptom:

  Penyakit HFMD juga akan berlaku ekoran daripada jangkitan virus cuma ia adalah berpunca daripada virus yang berbeza.

  Penyakit tangan kaki dan mulut biasanya disebabkan oleh coxsackievirus A-16 daripada kumpulan Enterovirus.

  Terdapat beberapa jenis enterovirus lain yang boleh menyebabkan simptom ini juga, tetapi ia kurang biasa.

  HFMD simptom

  Kanak-kanak biasanya dijangkiti virus daripada kanak-kanak lain dalam pola fecal-oral iaitu jangkitan diperoleh dari pendedahan kepada bahan buang kotoran atau rembesan mulut (hidung hidung, air liur, dll).

  Tempoh inkubasi bagi penyakit ini biasanya adalah lima hari.

  Cacar air:

  Virus varicella-zoster (VZV) adalah penyebab berlakunya cacar air. Penyakit ini sangat menular iaitu lebih daripada 90% individu tidak imun akan mendapat cacar air selepas terdedah kepadanya.

  VZV boleh berjangkit dengan sentuhan kulit ke kulit secara langsung dan melalui titisan pernafasan (contohnya, batuk, bersin) dari individu yang dijangkiti.

  Walaupun tempoh inkubasi purata dari pendedahan virus kepada permulaan simptom adalah 12-14 hari, simptom mungkin muncul seawal 10 hari atau sehingga 21 hari selepas pendedahan kepada virus.

  Kenali HFMD simptom & cacar air

  Berikut antara perbezaan gejala bagi kedua-dua keadaan ini:

  HFMD simptom:

  Simptom awal penyakit HFMD termasuklah demam dan simptom umum ialah selera makan berkurang dan juga kesakitan.

  Simptom ini biasanya berlaku satu hingga dua hari sebelum ruam seperti lepuh berkembang pada tangan, kaki, dan di dalam mulut.

  Ruam pada mulanya akan muncul sebagai bintik merah kecil tetapi kemudian berkembang menjadi lepuh. Ia boleh timbul pada gusi, dalaman pipi dan lidah, dan pesakit mungkin mengadu sakit mulut dan sakit tekak.

  HFMD simptom

  Cacar air:

  Kanak-kanak yang sihat umumnya akan mengalami satu hingga dua hari demam, sakit tekak, dan sakit sekitar dua minggu selepas terdedah kepada VZV.

  Dalam tempoh 24 jam dari simptom ini mula timbul, ruam akan mula berkembang pada belakang badan dan kemudian merebak selama tujuh hingga 10 hari ke muka, lengan, dan kaki.

  Kulit lesi (tompok berjangkit seperti dalam suatu penyakit kulit) akan berkembang melalui evolusi yang boleh diramalkan dari bintik merah (papul) seperti gigitan serangga kepada lepuh (vesicle), kemudian pustul (bintik merah bernanah), yang kemudiannya menjadi kudis.

  Cecair vesicle dan pustular sangat tertumpu kepada zarah virus berjangkit.

  Baca juga:

  Antara perbezaan lain yang paling ketara mengenai kedua-dua penyakit ini adalah penyakit cacar air adalah lebih dikenali oleh ibu bapa berbanding penyakit tangan kaki dan mulut.

  Ini kerana ia mungkin adalah lebih biasa dijumpai dan dijangkiti oleh kanak-kanak di negara kita.

  Sekiranya masih keliru dan sukar membezakan sama ada cacar air atau HFMD simptom segera berjumpa doktor untuk diagnosis dan rawatan lanjutan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 16/08/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan