backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Patah Lengan Bawah

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 09/07/2020

Definisi

Apakah itu patah lengan bawah?

Lengan bawah (hujung lengan) adalah kawasan antara siku dan pergelangan tangan.

Ia terdiri daripada dua tulang: ulna dan radius. Ulna bermula dari hujung siku ke jari kecil di sisi pergelangan tangan.

Radius adalah yang tulang yang lebih besar antara dua tulang lengan dan bermula dari siku ke pergelangan tangan pada sisi ibu jari.

Patah tulang lengan boleh jadi hanya retak sedikit, atau boleh patah dalam serpihan-serpihan kecil.

Serpihan tulang yang patah mungkin tersusun dalam satu barisan atau mungkin tersesar jauh dari tempat asalnya.

Dalam beberapa kes, tulang boleh patah sehingga fragmen tulang menonjol keluar dari kulit atau luka menembusi tulang yang patah.

Ini dipanggil patah terbuka dan memerlukan rawatan perubatan segera kerana terdapat risiko jangkitan.

Patah tulang lengan lebih biasa berlaku dalam kalangan orang dewasa semasa kecederaan lengan bawah kerana daya yang kuat diperlukan untuk memecahkan radius atau ulna di tengah-tengah tulang.

Apabila hanya satu tulang di lengan yang patah, biasanya tulang tersebut adalah ulna – yang merupakan kesan daripada pukulan langsung ke luar lengan anda apabila anda menggunakan lengan anda semasa mempertahankan diri anda.

Adakah patah lengan biasa berlaku?

Keretakan pangkal lengan akaun untuk kebanyakan patah kaki.

Fraktur pergelangan tangan adalah patah lengan yang paling biasa. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom patah lengan bawah?

Simptom-simptom patah lengan bawah adalah:

 • Sakit lengan yang bertambah buruk apabila berlaku pergerakan pergelangan tangan atau siku
 • Sakit atau bengkak pada lengan bawah, pergelangan tangan atau tangan
 • Ketidaknormalan yang ketara, seperti lengan atau pergelangan tangan yang kelihatan bengkok
 • Kesukaran menggunakan atau menggerakkan lengan secara normal
 • Kehangatan, lebam atau kebas pada lengan atau pergelangan tangan
 • Rasa kebas di tangan

Mungkin terdapat beberapa gejala yang tidak disenaraikan di atas.

Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang sebarang gejala, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa dengan doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda.

Tubuh setiap orang bertindak secara berbeza. Langkah yang terbaik adalah untuk membincangkan dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah yang menyebabkan patah lengan bawah?

Penyebab utama patah lengan bawah adalah:

 • Pukulan langsung
 • Jatuh dengan mendepakan lengan, biasanya semasa bersukan atau semasa jatuh dari tempat tinggi
 • Kemalangan kereta atau motosikal

Faktor-faktor risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya untuk mengalami patah lengan bawah?

Terdapat banyak faktor risiko untuk patah lengan bawah, seperti:

 • Osteoporosis (lebih biasa dalam kalangan wanita berbanding lelaki)
 • Maglinan (fraktur patologi)

Diagnosis & rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SENTIASA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah patah lengan bawah didiagnosis?

Kebanyakan orang dengan patah lengan bawah akan pergi ke pusat jagaan kecemasan atau bilik kecemasan untuk rawatan awal.

Pemeriksaan fizikal dan sejarah perubatan

Adalah penting untuk doktor anda mengetahui keadaan kecederaan anda.

Sebagai contoh, jika anda jatuh dari tangga, dari ketinggian apakah anda jatuh?

Begitu juga adalah penting untuk doktor anda mengetahui jika anda mengalami sebarang kecederaan lain dan jika anda mempunyai masalah perubatan lain, seperti diabetes.

Doktor anda juga perlu tahu sama ada anda sedang mengambil apa-apa ubat.

Setelah membincangkan simptom dan sejarah perubatan anda, doktor anda akan melakukan pemeriksaan yang teliti. Doktor anda akan:

 • Memeriksa kulit anda untuk melihat jika terdapat sebarang luka daripada kecederaan. Serpihan tulang boleh menembusi kulit dan menyebabkan ia melecet. Ini membawa kepada peningkatan risiko jangkitan
 • Palpat (merasa) di sekeliling lengan anda untuk menentukan sama ada terdapat kenyerian yang lain. Ini boleh menunjukkan kecederaan atau patah tulang yang lain
 • Memeriksa nadi anda di pergelangan tangan untuk memastikan aliran darah yang baik dapat melalui lengan bawah ke tangan anda
 • Memeriksa untuk melihat sama ada anda boleh menggerakkan jari dan pergelangan tangan anda, dan boleh merasa sesuatu dengan jari anda. Kadangkala, kecederaan saraf mungkin turut berlaku berserta dengan patah tulang, yang boleh mengakibatkan rasa lemah dan kebas pergelangan tangan
 • Doktor mungkin memeriksa bahu, lengan atas, siku, pergelangan tangan, dan tangan anda, walaupun anda hanya mengadu sakit di lengan

Sinar-X

Sinar-X adalah teknik pengimejan diagnostik yang paling biasa dan meluas.

Sinar-X boleh menunjukkan jika tulang patah dan sama ada terdapat sesaran (jurang di antara tulang patah).

Sinar-X juga boleh menunjukkan berapa banyak serpihan patah tulang yang ada.

Bagaimanakah patah lengan bawah dirawat?

Rawatan tulang patah mengikut satu peraturan asas: bahagian/serpihan yang patah mesti diletakkan semula ke kedudukan yang asal dan dihalang daripada bergerak sehingga ia sembuh.

Oleh kerana radius dan ulna bergantung kepada satu sama lain untuk sokongan, adalah penting untuk menstabilkan kedua-duanya dengan betul.

Jika tulang-tulang tersebut tidak dijajarkan dengan tepat semasa penyembuhan, ini boleh menyebabkan masalah di masa akan datang dengan pergerakan pergelangan tangan dan siku.

Kebanyakan kes patah lengan bawah di kalangan orang dewasa memerlukan pembedahan untuk memastikan tulang stabil dan disusun dengan betul untuk memastikan penyembuhan berjaya.

Rawatan segera

Semasa anda berada di dalam bilik kecemasan, doktor mungkin cuba menyusun semula tulang buat sementara waktu, bergantung pada sejauh mana bahagian / kepingan-kepingan tulang tidak tersusun.

“Reduksi’ adalah istilah teknikal untuk proses di mana doktor akan menyusun semula kepingan-kepingan tersebut di tempatnya.

Ini bukanlah prosedur pembedahan. Kesakitan anda akan dikawal dengan ubat.

Selepas itu, doktor anda akan memasang splin (seperti kas) pada lengan bawah anda dan menggunakan sling untuk mengekalkan kedudukan lengan anda.

Splin boleh diketatkan atau dilonggarkan, bukan seperti kas penuh dan membolehkan proses pembengkakan berlaku dengan selamat.

Adalah sangat penting untuk mengawal pergerakan tulang yang patah.

Menggerakkan tulang yang patah boleh menyebabkan kecederaan tambahan pada tulang, saluran darah berhampiran, dan saraf atau tisu lain yang mengelilingi tulang.

Rawatan segera tambahan termasuk meletakkan ais untuk membantu mengurangkan bengkak, dan memberikan anda ubat tahan sakit.

Rawatan tanpa bedah

Sekiranya hanya satu tulang yang patah dan ia masih tersusun dengan baik, mungkin ia boleh dirawat dengan kas atau pendakap.

Doktor anda akan memantau dengan teliti proses penyembuhan tulang patah, dan anda perlu kembali ke klinik untuk menjalani sinar-X.

Jika tulang yang patah bertukar kedudukan, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk meletakkan tulang kembali bersama di tempat asalnya.

Rawatan pembedahan

Apabila tulang lengan kedua patah, atau jika tulang telah menembusi kulit (fraktur terbuka), pembedahan biasanya diperlukan.

Kerana peningkatan risiko jangkitan, fraktur terbuka biasanya dijadualkan untuk pembedahan dengan segera.

Pesakit biasanya diberi antibiotik melalui urat (intravena) di dalam bilik kecemasan, dan mungkin menerima suntikan tetanus. Semasa pembedahan, luka dari kecederaan akan dibersihkan sepenuhnya.

Tulang yang patah biasanya dibetulkan semasa pembedahan yang sama.

Sekiranya kulit di sekitar tulang anda yang patah tidak mengalami kecederaan, doktor anda mungkin mengesyorkan supaya tunggu untuk bengkak susut dahulu sebelum menjalani pembedahan.

Memastikan lengan anda tidak bergerak dan ditinggikan selama beberapa hari akan mengurangkan bengkak.

Ini juga memberikan masa untuk kulit yang telah diregang peluang untuk pulih.

Reduksi terbuka dan fiksasi internal (dalaman) dengan plat dan skru. Ini adalah jenis pembedahan pembaikan yang paling biasa bagi patah lengan bawah.

Sepanjang prosedur jenis ini, serpihan tulang terlebih dahulu dialihkan semula (direduksi) ke penjajaran normal tulang-tulang tersebut .

Tulang-tulang tersebut disambungkan bersama dengan skru dan plat logam khas yang dilekatkan pada permukaan luar tulang.

Reduksi terbuka dan fiksasi dalaman dengan rod. Semasa prosedur ini, rod logam yang direka khas dimasukkan melalui ruang sumsum di pusat tulang.

Fiksasi luaran. Jika kulit dan tulang mengalami kerosakan teruk, menggunakan plat dan skru dan insisi yang besar boleh menambahkan kerosakan kepada kulit. Ini boleh mengakibatkan jangkitan.

Dalam kes ini, anda boleh dirawat dengan penetap luaran. Dalam jenis pembedahan ini, pin logam atau skru dimasukkan ke dalam tulang di atas dan di bawah tapak yang patah.

Pin dan skru dipasang ke bar di luar kulit. Alat ini adalah rangka penstabilan yang memegang tulang dalam kedudukan yang betul supaya ia dapat sembuh.

Perubahan gaya hidup & remedi di rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi di rumah yang dapat membantu saya menguruskan lengan bawah yang patah?

Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 09/07/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan