Awas! Kesan Penggunaan Komputer kepada Mata Anak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Dalam dunia moden hari ini, ramai kanak-kanak yang menghadap komputer berjam-jam setiap hari- seakan-akan ia sudah menjadi rutin harian mereka. Membiarkan mata anak menatap pada skrin komputer dalam tempoh yang lama boleh membawa kepada ketidakselesaan, letih dan kekeringan mata.

Bagaimana komputer menjejaskan mata anak

Mata kanak-kanak perlu berkerja kuat

Apabila anak anda melihat pada skrin komputer, mereka bukan hanya tertumpu pada skrin. Akan tetapi, mereka melihat pada benda yang terpampang pada skrin seperti gambar dan video. Mata mereka perlu beralih untuk memfokus semula apabila gambar pada skrin berubah. Ketika ini, otot mata perlu berkerja lebih keras. Tidak seperti buku, skrin komputer menambahkan silau dan kontras, menjadikan ia lebih teruk.

Tidak mengubah penyusunan

Anak anda mungkin akan mengabaikan masalah mata mereka. Mereka mungkin tidak terfikir bahawa mereka boleh mengubah penyusunan skrin komputer atau meja dan kerusi supaya lebih selesa. Mereka juga menerima semua perubahan atau masalah yang disebabkan komputer kerana mereka anggap masalah itu normal, dan orang lain pun melihat komputer sama seperti yang mereka lakukan.

Kanak-kanak tidak cukup kesedaran diri

Anak anda tidak tahu bila perlu berehat. Mata mereka menatap komputer pada satu jarak terkunci, tanpa berubah aras mata. Ini boleh membawa kepada kekejangan tempat. Mata sepatutnya perlu melihat kepada objek dalam jarak yang berbeza. Apabila anak anda melihat pada skrin komputer, mereka kekal memfokus dan merenung. Oleh itu, mereka sudah mengurangkan kerlipan. Pengurangan kerlipan mata boleh menjurus kepada agihan air mata yang lemah. Jadi, mata akan mengalami keradangan. Skrin selalunya terletak pada kedudukan yang lebih tinggi berbanding buku atau surat khabar. Jadi, mata anak anda memerlukan lebih air untuk kekal hidrat. Penghasilan air mata yang kurang boleh menjurus kepada kekeringan dan iritasi.

Kanak-kanak gunakan komputer orang dewasa

Kebanyakan komputer direka untuk penggunaan orang dewasa. Jadi, aturannya disiapkan untuk orang dewasa, bukannya kanak-kanak. Lantaran itu, apabila anak anda menggunakan komputer, mereka perlu mengangkat kepala untuk melihat apa yang dipaparkan pada skrin. Malahan, anak anda mungkin akan menghadapi kesukaran untuk mencapai tetikus, papan kekunci atau menyandarkan badan pada kerusi atau sofa serta kedudukan kakinya tidak sampai ke lantai. Mereka mungkin akan rasa tidak selesa apabila duduk menggunakan meja kerja di tempat orang dewasa.

Tahap pencahayaan di bilik tidak sesuai untuk kanak-kanak

Semasa anda menggunakan komputer, anda hanya memerlukan separuh tahap pencahayaan  Jika tahap pencahayaan dinaikkan, mata perlu melaras untuk menyesuaikan keadaan pencahayaan yang berbeza.

Lindungi mata anak anda

Periksa mata anak anda

Anda perlu membawa anak anda ke hospital atau pusat penjagaan kesihatan mata untuk memeriksa jika anak anda boleh melihat dengan jelas. Lakukan pemeriksaan mata anak dengan kerap supaya anda boleh mengesan lebih awal jika mata mereka perlu dirawat. Dalam sesetengah kes, ujian berbeza adalah disarankan.

Jangan biarkan anak menggunakan komputer terlalu lama

Ingatkan anak anda untuk mengambil rehat sebentar selepas satu jam menggunakan komputer. Jangan biarkan mereka menatap skrin komputer selama berjam-jam. Anda perlu hadkan masa mereka duduk menghadap komputer. Ini boleh membantu mengurangkan masalah mata akomodatif.

Periksa kedudukan komputer 

Periksa komputer dan meja kerja anda dengan betul. Jika anak hendak menggunakan komputer, laraskan posisi pada skrin, papan kekunci, tetikus, kerusi, dan meja untuk disesuaikan dengan anak anda. Skrin pula tidak boleh diletakkan terlalu tinggi daripada pandangan mata anak. Pastikan papan kekunci dan tetikus mudah dicapai oleh anak anda. Kakinya pula perlu diletakkan mencecah lantai atau letakkan kaki anak di atas bangku.

Periksa pencahayaan

Periksa pencahayaan dalam bilik bagi mengelakkan silau berlebihan pada skrin. Anda juga disarankan untuk mengurangkan jumlah lampu dalam bilik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tompok Hitam Pada Mata Tanda Barah? Ini 7 Tanda Awal Kanser Mata Yang Anda Perlu Tahu

  Seringkali kita mengabaikan tanda kanser mata memandangkan ia bukanlah sejenis kanser yang lazim didiagnosis di seluruh dunia.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser Lain 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jika Kesihatan Oral Tidak Dipantau, Orang Tua Anda Berisiko Untuk Dapat 5 Penyakit Gigi Ini!

  Warga emas amat mudah untuk mendapat beberapa jenis penyakit gigi. Berikut adalah antara jenis masalah gigi yang sering berlaku kepada warga emas.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Badan Di Usia Emas 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Wanita Boleh Tumbuh Janggut! Ya, Ini Antara 3 Penyakit ‘Rare’ Menyerang Perempuan!

  Tahukah anda, ada beberapa jenis penyakit jarang berlaku yang lebih berisiko terjadi kepada wanita? Salah satunya merupakan penyakit wanita berjanggut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan Wanita Lain 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jangan Pandang Mata Orang Yang Tengah Sakit Mata, Nanti Boleh Berjangkit! Betul Ke?

  Kuarantin diri sendiri di rumah adalah salah satu cara hilangkan sakit mata. Jom klik artikel ini untuk tahu cara lain dengan lebih mendalam lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penyakit Mata 26/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jangkitan kuman

  Maklumat Lengkap Mengenai Penyakit Berjangkit: Simptom, Punca, Rawatan & Langkah Pencegahan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 4 minit bacaan
  petua kencing tak lawas

  Kenapa Perlu Terus Sengsara Akibat Kencing Tak Lawas? Ada 7 Cara Mengawalnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan
  sel darah

  Ini Jenis Penyakit Darah Yang Perlu Diketahui, Bukan Hanya Anemia Dan Talasemia Sahaja, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 5 minit bacaan
  radang sendi

  Sendi Bengkak Disebabkan 2 Masalah Radang Sendi Ini, Kenali Perbezaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan