home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Makanan Tidak Baik untuk Anak Anda

5 Makanan Tidak Baik untuk Anak Anda

Banyak makanan yang dihasilkan untuk dan disasarkan kepada kanak-kanak sebenarnya sama sekali tidak baik untuk mereka. Produk-produk tersebut biasanya rendah nutrien penting dan tinggi kandungan gula. Berikut adalah 5 makanan tidak baik yang anda harus hentikan untuk anak anda:

Bijirin

Bijirin adalah salah satu makanan sarapan pagi yang paling biasa kanak-kanak. Label “biji-bijian” mungkin mengelirukan ibu bapa untuk mempercayai bahawa bijirin adalah baik untuk kesihatan anak mereka. Malah, ia mungkin penuh dengan gula, serat kecil dan kosong kalori. Apabila anda berbelanja untuk bijirin, pastikan bahawa gula tidak tinggi dalam apa-apa jenis senarai ramuan. Setelah bahan-bahannya kelihatan baik, cari bijirin dengan sekurang-kurangnya 3 gram protein dan serat setiap hidangan.

Hot dog

Daging proses seperti hot dog adalah tinggi nitrit, bahan yang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser. Memakan daging merah dan diproses yang kerap dipercayai meningkatkan risiko penyakit jantung koronari, strok dan diabetes. hot dog juga mengandungi natrium dan lemak tepu. Ia sering dihidangkan dengan perasa masin dan roti putih yang diperbuat daripada tepung yang diperkaya, yang mana semuanya kekurangan serat dan nutrien.

Nuget/Jejari ayam

Nuget atau jejari ayam adalah makanan kesukaan kanak-kanak apabila mereka makan diluar. Kebanyakan kedai makanan segera menawarkan nuget ayam dengan sekurang-kurangnya 20 ramuan ditambag dan digoreng dalam minyak dengan bahan tambahan berbahaya seperti dimethylpolysiloxane, yang biasanya dikenali sebagai agen antifoam. Jika anak anda suka kentang goreng, anda perlu membuat hidangan sendiri di rumah dengan menggunakan telur dan serbuk roti gandum.

Snek buah

Snek buah juga adalah nama lian yang mengelirukan. ia mungkin betul sekiranya ia tidak mengandungi pewarna tiruan, gula, pengawet dan buah-buahan yang tidak benar. Ia boleh terperangkap dalam gigi kanak-kanak, menyebabkan rongga dan kerosakan gigi. Snek buah-buahan yang betul adalah buahan yang sebenar tanpa pemanis tambahan. Walau bagaimanapun, mencari snek yang ideal mungkin sukar. Jadi, anda hanya boleh melangkau snek buah dan dapatkan yang segar.

Minuman manis

Anda mungkin sudah tahu perkara ini. Ia selamat untuk mengatakan minuman manis adalah jenis makanan paling buruk yang boleh anda berikan kepada anak anda. Cola, minuman sukan, dan jus yang tidak mengandungi apa-apa kecuali gula. Yang menghairankan, jus berperisa buah mungkin mempunyai lebih banyak gula daripada soda. Bagi kanak-kanak kecil, cuba berikan mereka hanya air biasa atau minuman tidak berperisa.

Makanan ini mungkin menyenangkan pada lelangit, tetapi ia tidak menawarkan nilai pemakanan sambil menambahkan masalah kesihatan anak anda. Apabila ia melibatkan makanan, kanak-kanak biasanya degil. Walau bagaimanapun, sebagai ibu bapa, adalah tanggungjawab anda untuk mencuba sebaik mungkin untuk mencegah anak daripada memakan makanan yang tidak baik.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The 10 Worst Foods to Feed Your Children. http://www.activebeat.com/diet-nutrition/the-10-worst-foods-to-feed-your-children/?streamview=all Assessed November 16, 2016.

Top 10 Worst Foods for Kids to Eat. http://www.livestrong.com/article/70149-top-worst-foods-kids-eat/ Assessed November 16, 2016.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 15/08/2018
x