backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-20

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Apabila bayi berbaring, mereka akan mengangkat kepala dan bahu mereka apabila anda mengambil tangan untuk tarik mereka. Pada minggu terakhir bulan yang keempat, bayi anda boleh:

 •         Menolak ke bawah pada kaki apabila dipegang tegak;
 •         Duduk sendiri tanpa sokongan;
 •         Bertindak balas jika anda mengambil mainan dari tangan mereka;
 •         Bergerak ke punca suara.

Sokongan bayi anda.

Jika anda membiarkan bayi berbaring, mereka akan mengembangkan lengan, kaki dan angkat belakangnya. Senaman ini adalah baik untuk menguatkan otot di leher dan membantu mereka membangunkan keupayaan untuk mengawal keperluan untuk duduk.

Untuk persediaan tidur yang baik pada waktu malam untuk bayi anda, anda boleh membiarkan mereka mandi atau bercerita kepada mereka. Anda perlu melakukan tabiat ini dalam susunan tertentu, seperti makan, mandi, membantu mereka memakai baju tidur, membaca dengan kuat, menyanyi atau bermain muzik untuk bayi dan kemudian meletakkan bayi tidur.

Persediaan tidu yang baik mebolehkan anda dan bayi anda ada lebih masa untuk berehat dan membantu anda berdua menjadi lebih rapat. Anda dan pasangan anda boleh bergilir-gilir untuk melakukan rutin ini (ibu memandikan bayi dan bapa bercerita…). Atau anda berdua mempunyai masa untuk berehat yang kerap, cuba ambil tanggungjawab lain untuk meletakkan bayi anda tidur setiap malam.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Setiap doktor mempunyai kaedah yang berbeza untuk memeriksa kesihatan bayi  berdasarkan keadaan tertentu. Ujian keseluruhan fizikal, serta jumlah dan jenis teknik untuk mendiagnosis dan cara untuk melaksanakan prosedur akan berbeza-beza bergantung kepada keadaan setiap kanak-kanak. Doktor atau jururawat akan memeriksa semua atau kebanyakan daripada yang berikut:

 •         Panduan terhadap apa yang harus diperhatikan dalam bulan akan datang yang berkaitan dengan isu-isu seperti makan, tidur, keupayaan pembangunan dan masalah keselamatan untuk bayi.
 •         Tindak balas ini boleh berlaku dengan bayi anda pada vaksinasi ke-2.
 •         Bagaimana anda menjaga bayi anda? Bila anda perlu menghubungi doktor?
 •         Bila anda perlu mula bercerai susu bayi anda.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu tahu:

Sindrom bayi tergoncang/Shaken baby syndrome (SBS)

Sindrom bayi tergoncang (SBS) adalah satu keadaan serius yang menyebabkan kecederaan otak. Ini berlaku apabila seseorang menggoncang bayi dengan teruk, menyebabkan otak bayi bergerak di dalam tengkorak. Bayi sangat mudah terdedah kerana otot leher bayi tidak cukup kuat untuk menyokong kepala. Jika keadaan ini berterusan, ia boleh menyebabkan kecederaan serius, buta, kerosakan mata, bayi terbantut, sawan, lumpuh, kerosakan otak kekal atau juga membawa kepada kematian.

Sindrom bayi tergoncang mungkin berlaku apabila anda bermain secara agresif dengan bayi. Aktiviti-aktiviti biasa seperti memukul, menampar dan menggeletek yang mana ibu bapa biasanya gunakan untuk berinteraksi dengan kanak-kanak atau di dalam kereta untuk berjalan bukan punca sindrom ini.

Bayi yang digoncang mungkin kelihatan seperti bersifat sakit perut/kekembungan atau terlalu mengantuk, muntah atau bermasalah untuk makan, kesukaran bernafas atau menjadi cepat marah dan cerewet. Jika anda mengesyaki anak anda telah  menghidap sindrom bayi tergoncang, hubungi doktor anak anda atau bawa mereka ke bilik kecemasan dengan segera. Keadaan bayi mungkin menjadi lebih teruk dan mereka akan mengalami kerosakan kekal otak jika tidak dirawat dengan segera. Anda perlu berbincang dengan doktor supaya mereka boleh mendiagnosis dan merawat bayi dengan cara yang terbaik.

Najis bayi berwarna hitam

Jika najis bayi berwarna hitam, ia mungkin terlalu banyak zat besi dalam darah bayi. Sebahagian kanak-kanak, apabila bakteria memasuki saluran gastrousus, badan boleh melepaskan mereka dengan menghasilkan najis, yang menjadikan najis berwarna perang gelap, hijau atau hitam. Ini bukan satu keadaan yang serius, beberapa kajian menunjukkan bahawa sejumlah kecil iron dalam najis tidak boleh membuat bayi anda sukar untuk mencerna atau tidak selesa. Walau bagaimanapun, menambah besi untuk bayi tidak digalakkan kerana kebanyakan bayi mendapat cukup zat besi daripada susu ibu, formula bayi dan bijirin. Jika anak anda mempunyai najis berwarna hitam tanpa apa-apa makanan tambahan iron, sila membawa mereka ke doktor dengan segera.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda risaukan:

Bagaimana untuk menggalakkan kesihatan fizikal dan mental anak anda

Ramai ibu bapa menumpukan perkembangan intelek dan itu jika pertumbuhan bayi secara fizikal. Anda tidak boleh melupakan kepentingan kesihatan fizikal. Cuba menghabiskan masa dengan anak anda dalam aktiviti fizikal. Pada peringkat ini, anda hanya boleh membantu bayi anda duduk atau berdiri apabila mereka bersedia, perlahan-lahan mengangkat dia pada tangan pertama, biarkan bayi “menunggang” dengan membengkokkan lutut mereka pada siku mereka dengan cara yang berirama, atau mengangkat bayi anda dengan memegang tangan mereka tinggi di pinggang bayi supaya ia boleh bengkok tangan dan kaki.

Cipta keseronokan untuk badan bayi

Sila cipta keseronokan apabila anda biarkan bayi berlatih. Bercakap atau menyanyi dengan kuat dan terangkan dengan kanak-kanak apa yang anda lakukan, mereka akan menyedari keseronokan aktiviti fizikal.

Tidak menyekat bayi anda

Bayi sentiasa duduk di kereta bayi atau kerusi kereta untuk kanak-kanak, mereka tiada peluang untuk meneroka aktiviti fizikal, yang boleh membuat mereka menjadi kanak-kanak tenang dan serius. Berapa pun umur, bayi anda perlu aktif. Dengan kedudukan terlentang, bayi berusia 3-4 bulan akan dapat membalik. Apabila diletakkan dalam kedudukan meniarap, bayi akan merangkak sekitar dan meneroka segala-galanya dengan tangan dan mulut mereka, anda boleh menolak pinggul ke udara, mengangkat kepala dan bahu mereka. Semua aktiviti ini adalah untuk tangan dan kaki bayi anda terlatih secara semula jadi, anda perlu ingat bahawa ia hanya boleh dilakukan dengan ruang yang besar yang tidak dikekang.

Jangan terlalu serius

Bayi perlu mendapatkan latihan fizikal dengan cara yang semulajadi dengan latihan yang sesuai. Pelbagai aktiviti boleh menyeronokkan bagi anda dan bayi, dan membantu mereka berinteraksi dengan kanak-kanak lain. Jika anda memilih untuk membenarkan mereka mengambil bahagian kelas pendidikan fizikal, pertimbangkan beberapa perkara berikut.

 • Guru telah dilatih atau tidak? Adakah senaman selamat? Anda juga perlu bertanya kepada doktor sebelum pendaftaran. Perhatikan sebaik-baiknya. Mana-mana latihan dengan pergerakan bergoncang akan menjadi sangat berbahaya. Berhati-hati dengan kelas yang boleh mewujudkan tekanan untuk kanak-kanak dan bukannya mewujudkan lebih menyeronokkan.
 • Adakah bayi anda gembira? Jika mereka tidak tersenyum atau ketawa dengan kuat apabila anda bersenam, bayi anda kelihatan seolah-olah tidak terlalu berminat. Berhati-hati terutamanya jika kanak-kanak seolah-olah keliru atau takut apabila mereka terpaksa melakukan perkara-perkara membuatkan mereka rasa tidak selesa.
 • Terdapat banyak peralatan yang sesuai untuk umur bayi supaya mereka boleh bermain bersama atau tidak? Sebagai contoh, pada zaman ini, peralatan yang sesuai harus terang berwarna, jatuh di permaidani, bola, mainan untuk digoncangkan.
 • Mereka boleh diberikan peluang untuk bermain secara bebas atau tidak? Kebanyakan kelas bayi harus membiarkan kanak-kanak menemui dirinya sendiri dan bukannya membahagikan kanak-kanak ke dalam kumpulan.
 • Tumpuan kelas kepada muzik atau tidak? Kanak-kanak sering seperti muzik dan seperti aktiviti berirama, seperti goyang dan nyanyian atau gabungan kedua-duanya dan semasa latihan.

Biarkan bayi membuat keputusan

Memaksa bayi melakukan senaman, atau melakukan apa-apa yang dia belum bersedia atau tidak minat mendorong kepada hasil yang negatif. Biarkan bayi berlatih apabila anda sedar bayi anda boleh mula dan berhenti bila mereka tidak selesa. Ini menunjukkan mereka tidak mahu meneruskannya lagi.

Pastikan bayi bertenaga

Nutrisi yang baik memainkan peranan penting untuk perkembangan fizikal kanak-kanak sama seperti melakukan senaman. Anda perlu sentiasa menyediakan nutrisi penuh dan mineral untuk mengekalkan tenaga yang mencukupi.

Menjadi contoh yang baik

Menjadi contoh yang baik untuk bayi anda. Apabila anda menjadi cermin untuk bayi, anda berdua boleh menjadi sihat. Jika mereka melihat anda berjalan ke pasar daripada memandu, melakukan eurythmics sebelum TV dan bukannya mengunyah kentang goreng, berenang di kolam renang dan bukannya hanya duduk berjemur di tebing, mereka akan mempunyai kesan yang baik dengan latihan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.



Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan