Susu Formula Bayi: Apa yang Anda Perlu Tahu?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Bayi yang baharu lahir memerlukan sumber susu yang secukupnya bagi menjamin tumbesaran dan perkembangan mereka. Selain susu badan, susu formula juga merupakan pilihan yang sihat dan selamat untuk bayi anda. Oleh itu, pemilihan sumber susu ini sebenarnya bergantung kepada anda dan bayi anda dalam menentukan sumber mana yang terbaik.

Adakah susu badan lebih berkhasiat berbanding susu formula?

Susu badan dapat membantu bayi anda mendapatkan nutrien yang terbaik dan mencegah infeksi. Susu badan juga boleh ditingkatkan kualitinya melalui pemakanan ibu bagi memastikan bayi anda mendapatkan nutrien yang secukupnya. Tambahan itu, menyusu badan juga dapat merapatkan lagi hubungan antara ibu dengan bayi. Para ibu juga digalakkan untuk memberikan susu badan kepada bayi untuk menyalurkan imuniti yang terdapat dalam badan kepada bayi.

Anda juga boleh boleh menggunakan kedua-dua sumber susu ini secara serentak. Namun begitu, pastikan susu badan anda masih dihasilkan dan dalam kondisi yang baik ketika anda memberikan susu formula kepada bayi. Ini untuk memastikan kualiti dan nutrien dalam susu badan anda masih sihat dan selamat untuk diminum oleh bayi.

Susu formula juga sebenarnya merupakan sumber susu yang baik untuk bayi anda. Susu formula mengandungi pelbagai vitamin dan nutrien yang diperlukan oleh bayi seperti vitamin D. Terdapat beberapa sebab untuk para ibu memilih susu formula ini sebagai sumber susu bayi. Antaranya adalah mengelak kesakitan pada puting ketika menyusukan bayi, faktor kesihatan dan faktor pekerjaan. Selain itu juga, susu formula dapat membantu bayi yang mempunyai masalah refleks untuk menghisap sesuatu. Keadaan ini selalunya ditemui pada bayi pramatang.

Apakah jenis susu formula yang patut digunakan?

Kebanyakan susu formula dihasilkan daripada susu lembu ataupun susu soya. Terdapat beberapa susu formula khas untuk bayi yang mempunyai alahan terhadap susu lembu ataupun susu soya. Selain itu, terdapat juga susu formula khas untuk bayi pramatang atau bayi yang kurang berat badan. Susu formula yang bakal dipilih perlu kaya dengan zat besi untuk mengelakkan berlakunya anemia pada bayi.  

Mengapa susu lembu tidak patut diberikan kepada bayi yang belum berumur setahun?

Jangan menyusukan bayi anda dengan susu lembu jika bayi anda masih belum berumur setahun. Ini kerana susu lembu tidak mempunyai nutrien secukupnya untuk bayi yang sedang dalam proses tumbesaran.

Apakah itu susu formula follow-up?

Susu formula follow up kebiasaannya diberikan kepada bayi berumur 4 hingga 12 bulan yang sudah boleh makan makanan berbentuk pepejal. Susu formula follow up ini mengandungi lebih kalsium, zat besi, protein dan kalori berbanding susu formula untuk bayi. Bayi sebenarnya tidak memerlukan apa-apa formula follow up. Pakar nutrisi menyarankan ibu bapa perlu memberikan makanan berbentuk pepejal seperti bijirin bayi, buah-buahan dan sayur-sayuran kepada bayi berumur 4 hingga 6 bulan berbanding memberikan mereka susu formula follow up ini.

Namun begitu, pemilihan susu formula ini masih bergantung kepada bayi anda. Bayi yang mempunyai alahan terhadap sesuatu makanan boleh diberikan susu formula follow up ini. Selain itu juga, susu formula jenis ini juga mampu membantu bayi yang mempunyai masalah tumbesaran yang kurang normal. Oleh itu, berhubunglah dengan doktor anda untuk pilihan yang tepat.

Bagaimanakah cara untuk menggantikan susu badan dengan susu formula?

Anda perlu tunggu sehingga bayi anda berusia 4 minggu terlebih dahulu sebelum memperkenalkan susu formula kepada bayi. Ini kerana bayi anda yang belum cukup 4 minggu masih belum dapat membiasakan diri mereka dengan puting selain puting ibu mereka.

Anda perlu mendapatkan bantuan orang lain untuk menyusukan bayi dengan susu formula kerana bayi anda mungkin menolak susu tersebut. Ini kerana bayi dapat mengenal bau badan dan bau susu anda sekiranya anda ada berdekatan. Akhir sekali, jangan berikan bayi anda lebih daripada satu botol susu formula dalam tempoh 24 jam.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sering Terkena Serangan Pedih Ulu Hati? Mungkin Apa Yang Anda Makan Merupakan Puncanya!

  Anda kerap diserang masalah pedih ulu hati? Mungkin makanan yang anda ambil setiap hari merupakan penyebab sakit ulu hati yang anda alami!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Pedih Ulu Hati 08/03/2021 . 3 minit bacaan

  Ku Sangkakan Pekak, Rupanya Telinga Tersumbat! Apa Perlu Buat Jika Alaminya?

  Ramai yang sangka bahawa telinga tersumbat mesti akan disebabkan oleh tahi telinga yang mengeras sahaja. Tidak, jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga 08/03/2021 . 3 minit bacaan

  Kaki Pendek Sebelah Punca Anda Tempang? Ada Juga Gejala Lain Yang Boleh Anda Alami

  Kajian menunjukkan aduan berkenaan dengan kaki panjang sebelah (atau kaki pendek sebelah) bukanlah sesuatu yang asing. Ia dialami oleh kira-kira...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Penyakit Tulang Lain 05/03/2021 . 3 minit bacaan

  Lelaki Berisiko 3 Kali Ganda Bunuh Diri Sepanjang Wabak COVID-19, Ini Tip Nak Cegah!

  Peningkatan jumlah kes bunuh diri sepanjang wabak virus korona baharu (COVID-19) yang berlaku di seluruh dunia amat membimbangkan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Cegah Bunuh Diri 05/03/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kerosakan gigi

  Jangan Abaikan Kesihatan Gigi! Ini 8 Masalah Ortodontik Yang Lazim Berlaku

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 08/03/2021 . 3 minit bacaan
  waktu tidur bayi

  Mak Ayah Jangan Panik Jika Si Kecil Selesema, Uruskannya Dengan 4 Cara Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/03/2021 . 3 minit bacaan
  cara mengatasi obesiti

  Ini Cara Untuk Elak Gemuk Ikut Peringkat Umur: Bayi, Kanak-Kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/03/2021 . 3 minit bacaan
  penyebab kanser

  Mata Biru Senang Dapat Kanser? Ini 5 Jenis Kanser Mata Dan Punca Ia Berlaku

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/03/2021 . 3 minit bacaan