backup og meta

Mendapatkan Khidmat Pengasuh Bayi: Apa yang Perlu Anda Pertimbangkan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/01/2023

  Mendapatkan Khidmat Pengasuh Bayi: Apa yang Perlu Anda Pertimbangkan

  Majoriti ibu bapa mula tertekan, keliru dan cemas apabila melibatkan soal penjagaan bayi mereka khususnya apabila membabitkan orang luar. Walaupun kebanyakan pusat penjagaan kanak-kanak adalah pilihan terbaik namun bagi sesetengah orang, mereka lebih memilih untuk menghantar bayi di kawasan berhampiran tempat tinggal.

  Jika ingin menggunakan khidmat pengasuh, pastikan anda menjalankan semua prosedur penyelidikan dan keselamatan sebelum meninggalkan bayi anda bersamanya. Langkah pertama adalah membiarkan bayi baru lahir dengan pengasuh dalam tempoh tertentu di hadapan anda. Walaupun pengasuh itu mahir dalam penjagaan bayi, sekiranya bayi anda tidak ingin berada di sekelilingnya, jangan sesekali memaksa anak anda. Anda perlu memastikan persekitaran kekal tenang dan mesra antara pengasuh dan anak kecil anda.

  Tip Mendapatkan Perkhidmatan Pengasuh Bayi

  1. Ahli keluarga/Saudara-mara

  Sekiranya anda bernasib baik dan tinggal berdekatan dengan saudara-mara, ini boleh menjadi pilihan yang terbaik. Walaubagaimana pun, hanya kerana mereka mempunyai hubungan kekeluargaan dengan anda, tidak semestinya mereka akan menjaga anak anda seperti yang anda mahu. Tetapi sekurang-kurangnya anda berasa percaya dan yakin kerana mengenali individu yang menjaga anak anda.

  Namun, tidak menjadi kesalahan untuk anda menyenaraikan keperluan harian anak anda seperti kuantiti pemberian susu sebagai panduan yang boleh membantu mereka. Malah, senarai ini berguna untuk semua pengasuh bukan hanya untuk saudara-mara sahaja.

  2. Lakukan penyelidikan

  Tanya rakan, ibu bapa dan rakan sekerja untuk cadangan pengasuh bayi. Ini mungkin cara terbaik jika anda tidak mempunyai saudara yang tinggal berdekatan anda. Kebiasaannya rujukan daripada kenalan atau orang yang berpengalaman mendapatkan perkhidmatan pengasuh daripada individu yang sama boleh membantu anda.

  3. Lakukan pemeriksaan latar belakang yang diperlukan

  Sebaik sahaja mendapati seorang pengasuh yang anda fikir mungkin baik untuk penjagaan bayi anda yang baru lahir, lakukan pemeriksaan latar belakang terhadapnya. Anda boleh melakukan temuduga melalui telefon atau tinjauan ke rumah pengasuh berkenaan. Simpan salinan pengenalan diri pengasuh sebagai keperluan rujukan semasa dan akan datang.

  4. Komunikasi

  Anda sudah pasti mahu pengasuh menjaga bayi anda sama seperti anda dengan cara yang terbaik. Pastikan anda menjaga hubungan anda dengan pengasuh dan ambil masa untuk berbual dengan mereka mengenai anak anda supaya wujud keselesaan antara anda dengan pengasuh. Apabila wujud hubungan komunikasi dua hala yang baik, pengasuh tidak teragak-agak untuk memaklumkan keadaan semasa anak asuhannya kepada ibu bapa.

  Tip Menjaga Bayi Baru Lahir

  1. Sokongan bayi

  Bayi yang baru dilahirkan mempunyai leher liar, kerana otot-otot tidak berkembang dengan baik. Otot-otot mula berkembang dalam beberapa bulan pertama, tetapi hingga saat ini anda perlu memberikan sokongan sepenuhnya terhadap leher bayi. Sokongan yang betul akan menghalang kepala bayi daripada bergerak dengan cara yang tidak terkawal, yang boleh cederakan otak bayi.

  2. Jangan lupa sendawakan bayi

  Udara yang diambil oleh bayi semasa menyusu dapat mengganggu pencernaannya. Ini menyebabkan bayi anda berasa tidak selesa dan juga menyebabkan sakit kolik. Oleh itu, adalah penting untuk menyendawakan bayi anda bagi membebaskan sistem udara yang berlebihan. Ini helah mudah mengelakkan masalah perut bayi anda.

  3. Pastikan bayi tidur berbaring

  Walaupun tidur siang bayi hanya seketika, letakkan bayi berbaring. Ini adalah kedudukan tidur paling selamat untuk bayi yang sihat. Kedudukan tidur ini yang disyorkan oleh Akademi Pediatrik Amerika, mengurangkan risiko kematian bayi secara tiba-tiba sindrom (SIDS), juga dikenali sebagai kematian bayi.

  4. Tukar lampin bayi pada waktunya

  Walaupun menukar lampin boleh menjadi tidak kemas dan berbau, ia adalah satu tugas yang perlu anda ambil serius. Lampin basah atau rosak menyebabkan bayi anda terdedah kepada jangkitan serta ruam lampin gatal dan menyakitkan. Oleh itu, anda perlu terus memeriksa lampin bayi anda dari semasa ke semasa.

  Menarik di Facebook Hello Doktor:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/01/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan