backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Suami Kena Tolong Sama Isteri Menjaga Bayi, Ini 4 Panduan Berguna Yang Boleh Ayah Praktiskan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 17/01/2023

Suami Kena Tolong Sama Isteri Menjaga Bayi, Ini 4 Panduan Berguna Yang Boleh Ayah Praktiskan

Selalunya, ibu sahaja yang akan diberikan tanggungjawab untuk menguruskan bayi dari A-Z. Jika si ayah membantu pun, itu masih dilakukan dengan pemantauan daripada ibu. Namun, bagaimana pula jika berlaku hal kecemasan kepada ibu, seperti perlu bekerja luar kawasan ataupun dimasukkan ke hospital? Jadi, bersedialah para bapa untuk menggalas tanggungjawab menjaga anak-anak.

Sebaik-baiknya, tanggungjawab untuk menjaga anak perlu digalas oleh kedua-dua ibu dan bapa. Suami perlu mengambil tahu dan membantu isteri dalam hal ehwal penjagaan anak supaya boleh bersedia jika hal-hal kecemasan berlaku. Buat si ibu pula, berikan kepercayaan kepada suami anda untuk sama-sama membantu anda menjaga bayi. Ini panduan untuk bapa belajar menjaga bayi mereka.

Fahami perangai bayi: Setiap anak sudah pasti mempunyai perangai yang berbeza. Sudah tentu si ibu yang lebih memahami perangai bayi mereka. Jadi, ibu perlu kerap bercerita tentang kelakuan dan aktiviti bayi kepada si bapa supaya sedikit sebanyak bapa boleh mengetahui tabiat dan aktiviti harian bayi mereka. Contohnya, jika bayi terjaga daripada tidur dan menangis, bapa perlu periksa adakah disebabkan lampin basah ataupun disebabkan kembung perut. Selain itu, ibu boleh memberitahu suami tentang tabiat tidur bayi seperti perlu menutup lampu sebelum tidur ataupun tidak boleh membuat bising semasa bayi tidur.

Apa yang bayi anda gemari? Dalam menjaga bayi yang belum pandai bertutur, anda perlu tahu cara memujuk anak anda jika dia merengek atau menangis. Jadi, wahai bapa, bertanyalah kepada isteri anda tentang cara untuk membuatkan anak anda gembira. Contohnya, tarik minat anak anda untuk mandi, dengan cara meletakkan mainan terapung seperti itik dan bola dalam tab mandiannya.

Tahu rutin harian bayi anda: Bayi mempunyai waktu makan dan tidur yang tetap setiap hari. Jadi, ketahui jadual waktu makan dan tidur bagi mengelakkan bayi meragam. Jika si anak sudah pandai makan makanan pejal, si bapa perlulah belajar sekurang-kurangnya dua resipi bayi. Selain itu, anda juga perlu tahu jika anak mengalami alergi pada sebarang makanan.

Kenali tanda bayi meragam: Anda perlu mengetahui punca anak meragam atau menangis. Adakah tanda-tanda yang ditunjukkan normal atau kerana anak kurang sihat. Sediakan termometer bayi di rumah supaya mudah untuk anda mengetahui suhu badan bayi. Jika disebabkan demam atau sakit selesema mahupun batuk, maka segeralah membawa bayi anda mendapatkan rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 17/01/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan