Penjagaan Bayi Minggu Ke-8

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Pada masa ini, otak bayi anda semakin meningkat dari segi saiz dan kerumitan. Ia boleh meningkat kepada kira-kira 5 cm dalam trimester pertama.

Anda mungkin melihat bayi anda mempunyai tempoh yang singkat untuk berjaga-jaga dan tenang. Jangan bimbang. Ini adalah normal. Bayi anda sedang memerhatikan persekitaran mereka. Ini adalah masa yang terbaik untuk berinteraksi dengan mereka. Anda boleh bercakap, menyanyi atau menerangkan secara terperinci apa yang anda lakukan. Mereka mungkin tidak memahami kamu melainkan akan belajar dan menyerap bunyi dan ungkapan.

Pada minggu ini, bayi anda mungkin:

 • pusing kepala 90 darjah apabila berbaring di atas perut;
 • menahan kepala dengan stabil apabila tegak;
 • membawa kedua-dua tangan bersama;
 • Menjadi senyap pelik. Sebenarnya ini adalah apabila bayi yang memerhati dan belajar.

Sokongan untuk bayi anda.

Ini adalah masa yang penting untuk bayi anda belajar. Anda harus menggunakan masa diamnya untuk membiasakan diri dengan bayi seperti berkomunikasi, bercakap, dan menyanyi kepada bayi anda, terangkan gambar bercetak bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda juga boleh bercakap bersama-sama dengan melambai mereka melalui ayat-ayat kecil sambil menukar lampin atau makan. Itu adalah cara yang terbaik untuk anda untuk menyokong bayi anda untuk perkembangan kemahiran bahasa, pendengaran dan penglihatan.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Anda mungkin sudah membawa bayi anda berjumpa doktor. Biasanya semasa pemeriksaan fizikal, doktor anda akan memeriksa semua atau kebanyakan daripada yang berikut:

 • Dengar degupan jantung dengan stetoskop, dan dan pemeriksaan visual denyutan jantung melalui dinding dada.
 • Perut, dengan merasa dari luar: bagi mana-mana jisim abnormal di pinggul, memeriksa terkehel dengan memutar kaki.
 • Tangan dan lengan, kaki dan kaki: untuk perkembangan normal dan gerakan.
 • Belakang dan tulang belakang, untuk sebarang keabnormalan.
 • Mata, dengan oftalmoskop atau pen berlampu: sebab ada refleks biasa dan memberi tumpuan, dan untuk salur berfungsi air mata. Dengan otoscope, untuk warna, cecair, pergerakan telinga.
 • Hidung, dengan otoscope: untuk warna dan keadaan membran mukus.
 • Mulut dan tekak, menggunakan lidah kayu untuk warna, luka, lebam.
 • Leher: untuk gerakan normal, tiroid dan saiz kelenjar limfa (kelenjar limfa lebih mudah dirasakan pada bayi, dan ini adalah normal).
 • Ketiak: untuk kelenjar limfa bengkak.
 • Tempat yang lembut di kepala, dengan merasa dengan tangan.
 • Pernafasan dan fungsi pernafasan, melalui pemerhatian, dan kadang-kadang dengan stetoskop dan / atau menepuk cahaya dada dan belakang.
 • Kemaluan: bagi apa-apa keabnormalan, seperti hernia atau buah zakar tak turun; dubur untuk retak atau rekahan.
 • Penyembuhan tali pusat dan sunat (jika berkenaan).
 • Kulit: untuk warna, nada, ruam, dan luka-luka, seperti tanda lahir.
 • Pergerakan keseluruhan dan tingkah laku, keupayaan untuk berhubung dengan orang lain.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa isu-isu yang anda perlu tahu apabila menjaga bayi di peringkat ini:

Berkhatan

Pada peringkat ini, bayi anda boleh ditunjukkan untuk berkhatan. Kesakitan dan, kadang-kadang, sedikit pendarahan kecil juga perkara biasa selepas berkhatan dan tidak perlu dibimbangkan. Menggunakan lampin dua untuk hari pertama akan membantu untuk melegakan zakar dan juga untuk menjaga paha bayi daripada menekan terhadapnya. Jangan lupa untuk memastikan kawasan itu bersih dan elakkan zakar basah dalam semasa mandi sehingga luka pulih sepenuhnya.

Tersedu

Sesetengah bayi tidak hanya dilahirkan tersedu, mereka tersedu sebelum mereka dilahirkan. Pakar mengatakan bahawa sebab itu adalah refleks bayi. Teori lain adalah bahawa bayi mendapat rintangan apabila mereka menelan formula atau susu ibu, mengisi perut mereka dengan udara. Bayi tidak menggganggu apabila mereka sedak.

Bersin

Sesetengah cecair amniotik dan lendir yang berlebihan dalam saluran pernafasan adalah kejadian yang sangat biasa pada bayi. Bersinyang kerap juga membantu bayi yang baru lahir untuk membersihkannya dan menghilangkan zarah asing dari alam sekitar yang membuat hidungnya menyengat lada yang menjadikan ramai orang dewasa bersin. Bayi anda juga boleh bersin apabila terdedah kepada cahaya, terutama cahaya matahari.

Mata bayi

Jangan bimbang jika anda perasan mata bayi anda kelihatan lintang. Sebenarnya, dalam kebanyakan kes, ia adalah lipatan tambahan kulit semata-mata di sudut-sudut dalaman mata yang membuat bayi kelihatan juling. Lipatan akan ditarik balik apabila bayi membesar, maka mata mula kelihatan lebih hampir sama. Untuk jaminan tambahan, nyatakan keprihatinan anda semasa pemeriksaan bayi yang akan datang.

Pada bulan-bulan awal, anda juga boleh melihat bahawa mata bayi anda mungkin tidak berfungsi serentak dengan sempurna sepanjang masa. Gerakan-gerakan mata rawak bermakna bahawa mereka masih belajar menggunakan mata mereka dan menguatkan otot-otot mata mereka; tiga bulan, penyelarasan harus lebih baik. Jika tidak, atau jika mata bayi anda sentiasa seolah-olah menjadi tidak gerak bersama, kemudian maklumkan kepada doktor tentang masalah ini. Sekiranya ada kemungkinan mata lintang yang benar, rundingan dengan pakar mata pediatrik segera.

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan?

Salah satu tabiat yang anda perlu mengambil berat tentang adalah menghisap puting. Pertimbangkan perkara berikut sebelum membuat keputusan sama ada atau tidak untuk pop puting, dan, jika anda lakukan, apabila untuk memulakan dan berapa lama untuk menggunakannya.

Menghisap puting digunakan untuk memendekkan tempoh penyusuan. Walau bagaimanapun, satu lagi penyelidikan telah menyimpulkan bahawa pemberian puting susu pada awal tidak menyebabkan kekeliruan puting atau mengganggu kejayaan menyusu pada tiga bulan pertama. Pemberian adalah dalam kawalan ibu bapa. Itu menjadi satu perkara yang baik apabila anda telah menyusu, mendodoi, dan menolak kereta sorong bayi untuk beberapa jam.

Walau bagaimanapun, puting juga boleh memakan diri jika bayi anda menjadi terlalu bergantung terhadapnya. Digunakan sebelum tidur, puting boleh mengganggu pembelajaran bayi untuk tidur sendiri. Ia juga boleh mengganggu tidurnya apabila ia hilang pada tengah malam dan tidak boleh kembali ke alam mimpi tanpanya. Dan anda akan perlu bangun untuk meletakkannya semula ke dalam mulutnya. Jika digunakan untuk sementara waktu, bagi memenuhi keperluan untuk menghisap apabila ia terlalu tinggi, menghisap puting tidak berbahaya dan boleh membantu ibu bapa dan bayi untuk mendapatkan masa yang sukar. Jika digunakan lebih lama, ia boleh menjadi ketagihan untuk kedua-duanya atau menjadi tabiat yang boleh menjadi semakin sukar untuk dibuang.

Anda telah membuat melalui minggu 6. Jangan bimbang. Anda tidak keseorangan.  Kami akan berada di sini untuk memberi sokongan kepada anda minggu depan, pada minggu ke-8.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  15 Fakta Menarik Mengenai ZAKAR Yang Mungkin Anda Tak Tahu, No. 9 Buat Lebih Teruja!

  Bukan semua kaum Adam terbuka untuk berbicara mengenai bahagian kemaluan, kan? Tapi ada beberapa fakta berkenaan zakar lelaki mungkin tidak diketahui. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kesihatan Lelaki, Penjagaan Zakar 27/04/2018 . 4 minit bacaan

  Hemangioma

  Kenali apa itu Hemangioma. Apakah simptom-simptom, punca dan rawatannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kanser, Kanser Lain 28/03/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tanda lahir

  Si Kecil Ada Tanda Lahir? Ini Antara Jenis-jenisnya Yang Patut Ibu Ayah Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  bayi biru

  Bayi Jadi Kebiruan? BAHAYA, Ada Kaitannya Dengan Masalah Jantung! Mak Ayah, Sila Ambil Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/09/2020 . 3 minit bacaan
  tanda lahir bayi

  Mengapa Saya Boleh Ada Tanda Lahir?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/11/2019 . 2 minit bacaan

  Tanda Lahir Port Wine Stain, Bolehkah Ia Hilang Ataupun Tidak? Ini Jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 15/03/2019 . 2 minit bacaan