Penjagaan Bayi Minggu ke-44

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/07/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda 

Pada minggu terakhir bulan kesepuluh, bayi anda mampu untuk:

 • Menunjukkan kehendak dengan cara selain daripada menangis;
 • “Bermain bola” (menggolekkan bola kembali kepada anda);
 • Minum sendiri daripada cawan;
 • Mengambil objek kecil dengan kemas dengan ibu jari dan jari telunjuk (simpan semua objek berbahaya daripada jangkauan bayi);
 • Berdiri sendiri dengan baik;
 • Menggunakan kosa kata yang tidak matang (bahasa meraban yang berbunyi seolah-olah bayi sedang bercakap dalam bahasa asing yang dibuat-buat);
 • Mengatakan satu perkataan selain “mama” atau “dada”;
 • Bertindak balas kepada arahan satu langkah dengan gerak isyarat ( “Berikan kepada saya” – dengan tangan keluar);
 • Berjalan dengan baik.

Sokongan untuk bayi anda 

Bayi anda kini memahami arahan mudah, walaupun mungkin tidak mengendahkan apabila anda mengatakan “jangan”. Untuk membantu perkataan ini lebih membawa makna, hadkan penggunaan perkataan ini kepada larangan penting sahaja. Walaupun bayi anda mungkin tidak sentiasa ingat apa yang anda katakan hari ini, tetapi tidak terlalu awal untuk menentukan batas tertentu dan mula mengajar beberapa perbezaan penting, seperti apa yang betul dan salah, apa yang selamat dan berbahaya.

Gunakan pertimbangan anda sebagai panduan. Jika bayi anda menarik ekor kucing, anda boleh mengalihkan tangan mereka, pandang, dan berkata “Jangan, sakit kucing nanti”. Kemudian anda boleh membimbing tangan bayi anda untuk membelai haiwan tersebut secara perlahan-lahan.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak menjadualkan pemeriksaan yang kerap untuk bayi anda pada bulan ini. Hubungi doktor jika terdapat sebarang kebimbangan yang tidak boleh anda tunggu sehingga temu janji seterusnya.

Apakah yang perlu saya tahu?

Menahan nafas

Kadangkala bayi anda menahan nafas sehingga pengsan, jangan bimbang. Tiada rawatan yang diperlukan untuk kanak-kanak yang pengsan disebabkan menahan nafas. Dan walaupun tidak ada ubat yang pasti untuk keadaan ini, terdapat beberapa cara menghadapi bayi mengamuk dan menahan nafas sebagai tanda protes:

 • Pastikan bahawa bayi mendapat rehat yang cukup. Bayi yang terlalu letih atau terlebih ransangan lebih cenderung mengamuk berbanding yang cukup rehat;
 • Cuba untuk menenangkan bayi sebelum histeria berlaku, seperti dengan musik, mainan, atau gangguan yang lain (tetapi bukan makanan kerana boleh mewujudkan tabiat buruk yang lain);
 • Cuba kurangkan ketegangan antara bayi anda dan orang lain;
 • Jangan melarikan diri selepas episod bayi merajuk. Jika bayi anda tahu bahawa mereka boleh dapatkan apa yang mereka mahu dengan menahan nafas, mereka akan mengulangi tingkah laku tersebut dengan kerap, terutamanya kerana mereka boleh menjadi kanak-kanak yang manipulatif;
 • Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa tabiat menahan nafas kadangkala boleh berhenti apabila kanak-kanak mula menerima suplemen zat besi; semak dengan doktor untuk melihat jika ini mungkin menjadi pilihan rawatan yang baik untuk bayi anda.

Jika tabiat menahan nafas bayi anda teruk atau berlangsung lebih daripada satu minit, atau tidak berkaitan dengan menangis, tidak berkaitan dengan sakit atau marah, atau anda risau terhadap sebarang sebab lain, anda perlu berbincang dengan doktor secepat mungkin.

Kasut Bayi 

Sepasang kasut selesa bukan sahaja membantu bayi anda bergerak dengan mudah tetapi juga melindungi kaki dan keselamatan bayi anda. Pilih kasut seperti berikut:

 • Tapak yang fleksibel;
 • Potongan rendah;
 • Tapak rata, tidak mudah tergelincir, tanpa tumit;
 • Bentuk yang kukuh;
 • Luas;
 • Bentuk standard.

Penjagaan rambut

Penjagaan rambut memastikan bayi anda bersih dan mencegah penyakit kulit kepala. Anda boleh mendapatkan hasil penjagaan terbaik dengan menggunakan tip berikut:

 • Uraikan rambut sebelum bersyampu, untuk mengelakkan kekusutan lebih teruk selepas itu;
 • Cuba gunakan gabungan syampu – perapi yang tidak perlu dibilas;
 • Gunakan sikat bergigi luas atau berus yang mempunyai bulu dengan hujung bersalut plastik untuk lebih mudah menyikat  rambut yang basah;
 • Uraikan dari hujung ke atas, pastikan satu tangan memegang dengan kukuh pada akar untuk mengurangkan tarikan dan kesakitan pada kulit kepala bayi;
 • Jangan gunakan pengering rambut pada rambut bayi.
 • Jangan tocang rambut bayi atau tarik ketat untuk ponytail atau pigtail disebabkan gaya ini boleh menyebabkan tompok botak atau penipisan rambut;
 • Jangan menggunakan klip rambut untuk mengelakkan tercekik.
 • Cabut sebarang hiasan rambut sebelum anda menidurkan bayi.
 • Gunting rambut atau kemaskan di salun yang pakar dalam pengurusan rambut kanak-kanak dan tunggu sehingga dua bulan sebelum memotong lagi.
 • Gunting rambut bahagian depan bayi apabila mencecah ke kening;
 • Rancang dandanan rambut apabila bayi anda tidak letih, lapar, atau goyah. Jadikan ia lebih menyenangkan dengan menyibukkan dirinya dengan mainan.
 • Letakkan bayi anda di hadapan cermin supaya mereka boleh melihat anda mendandan rambut mereka dan belajar menghargai

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Pada minggu terakhir bulan kesepuluh, anda mungkin mempunyai banyak kerisauan, antaranya:

Perangai

Perangai bayi anda bergantung kepada bagaimana mereka berfikir dan bertindak balas kepada persekitaran mereka. Ini termasuklah corak tidur dan makan, pergaulan, bagaimana mereka bertindak balas terhadap faktor-faktor yang menenangkan dan lain-lain. Sesetengah bayi lembut hati, ada yang sensitif dan lambat menyesuaikan diri kepada situasi baru manakala yang lain mempunyai perangai yang cergas dan bertenaga tinggi. Pakar kini percaya perangai bayi sebahagian besarnya adalah semula jadi dan bukannya hasil daripada faktor-faktor dan pengaruh luar.

Anda akan mula melihat perangai bayi anda seawal usia 3 atau 4 bulan. Pada usia 10 bulan, personaliti bayi anda menjadi lebih terbentuk – anda akan dapat memahami perangai mereka dengan lebih tepat dengan memerhatikan reaksi mereka dalam situasi yang berbeza. Lihatlah pola keseluruhan, bukan satu-satu tingkah laku tertentu.

Jika ada sesuatu tentang perangai bayi anda yang membuat anda bimbang atau yang anda ingin membantunya (seperti sikap pemalu), adalah penting untuk bersikap memahami dan bukan menghukum. Jangan labelkan bayi anda, mengkritik mereka, atau membuat mereka berfikir bahawa mereka cacat atau “buruk”. Sebaliknya, anda perlu untuk bersimpati dan menggalakkan mereka apabila mereka berkelakuan baik. Anda perlu tahu bahawa anda tidak boleh benar-benar mengubah kecenderungan semula jadi bayi anda, walaupun anda boleh menggalakkan tingkah laku tertentu dan membantu mereka untuk belajar dan berkembang dengan cara menyokong perangai mereka. 

Tahniah! Anda telah berjaya melalui minggu 44. Kami tidak sabar untuk menunjukkan kepada anda bagaimana bayi anda berkembang pada minggu 45.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Risau Nak Mandikan Bayi Di Malam Hari? Ambil Tahu Kebaikan Ini Pada Si Kecil Anda

  Sejak dulu lagi, orang tua kerap menyatakan bahawa bayi mandi malam boleh memudaratkan. Namun, adakah ia fakta atau auta? Jom, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Mendapatkan Khidmat Pengasuh Bayi: Apa yang Perlu Anda Pertimbangkan

  Majoriti ibu bapa mula tertekan, keliru dan cemas apabila melibatkan soal penjagaan bayi mereka khususnya apabila membabitkan orang luar. Walaupun kebanyakan pusat penjagaan kanak-kanak adalah pilihan terbaik namun ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 04/07/2018 . 3 minit bacaan

  Penjagaan Bayi 25 bulan

  Perkembangan & PelakuanApa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini? Imaginasi merupakan salah satu perkara yang paling mengujakan bagi kanak-kanak prasekolah – kecuali jika ia dalam bentuk yang menakutkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Tumbesaran Kanak-Kanak 16/04/2018 . 3 minit bacaan

  Penjagaan Bayi 24 bulan

  Anak anda kini berumur 2 tahun. Sudah banyak pencapaian perkembangan (milestone) yang anak anda telah capai. Lanjutkan Hello Doktor sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Tumbesaran Kanak-Kanak 16/04/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penjagaan bayi baru lahir

  Ini 6 Teknik Penjagaan Bayi Buat Ibu Bapa Baru, Ambil Tahu Awal, Nanti Senang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
  kerja rumah

  Pening Fikirkan Rumah Yang Bersepah Selepas Bersalin? Usah Stres, Jom Cuba 5 Tip Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  penghawa dingin

  Selamat Ke Penyaman Udara Untuk Si Manja? Sebelum Buka Aircond Dalam Bilik Bayi, Baca Ini Dulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 15/09/2020 . 3 minit bacaan
  sarung tangan

  Baby Pakai Mittens Memang Comel, Tapi 5 SEBAB Ini Pasti Buat Anda Berfikir 2x

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/08/2020 . 3 minit bacaan