Penjagaan Bayi Minggu Ke-23

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Bayi anda lebih baik mengesan objek yang sangat kecil dan benda yang bergerak. Pada ketika ini, mereka mungkin dapat mengenali objek selepas melihat sebahagian daripadanya – seperti mainan kegemaran mereka di bawah selimut. Ini akan menjadi asas sorok-sorok permainan anda akan bermain pada bulan-bulan akan datang. Mereka juga boleh mengikuti objek daripada pandangan mereka.

Anda juga boleh melihat bahawa mereka akan mencapai satu blok (atau objek lain) di atas meja jika dekat dengannya, dan apabila mereka telah mendapat satu, mereka hanya boleh pergi selepas satu saat.

Pada minggu ke-23, bayi akan dapat:

 •         Duduk tanpa bantuan anda;
 •         Mengesan beberapa objek yang sangat kecil dan menjejaki objek yang bergerak;
 •         Mengenali objek apabila melihat sebahagian daripadanya;
 •         Mencapai bata atau sesuatu yang lain di atas meja jika anda dekatkannya.

Sokongan bayi anda.

Pada minggu ke-23, bayi mula melihat warna. Membaca buku-buku yang mempunyai banyak warna atau bermain dengan blok warna adalah cara yang baik untuk membantu bayi anda belajar palet.

Tepuk dan berikan bayi anda sesuatu untuk palam dan dihisap, hanya beberapa item baru juga boleh menjadi berkesan untuk meningkatkan kesedaran terdapat barangan dan morfologinya.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak akan menguruskan pemeriksaan kesihatan untuk bayi anda bulan ini. Dari sudut positif, ia bermakna bahawa bayi tiada masalah yang serius; dari segi negatif adalah bahawa anda tidak akan dapat mengenali bagaimana bayi berkembang. Sediakan soalan untuk pemeriksaan pada bulan depan, tetapi jangan takut untuk menghubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa masalah yang merisaukan anda.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Memahami carta pertumbuhan

Doktor anda akan membuat kesimpulan potensi pertumbuhan keseluruhan anak anda dengan mengukur berat badan, ketinggian dan lilitan kepala dan dibandingkan dengan data yang sama, dan juga dengan keputusan sebelumnya. Jika terdapat perbezaan dalam perkadaran yang berbeza, ini mungkin menunjukkan bahawa bayi yang mengalami masalah kesihatan yang boleh menjejaskan toleransi dan penyerapan nutrien. Doktor anda akan menggunakan kadar pertumbuhan dalam peratusan untuk mempertimbangkan bagaimana bayi anda membangun berbanding dengan rakan-rakan mereka.

Jangan bimbang jika bayi anda tidak mendapatkan ukuran berat badan atau ketinggian, setiap bayi mempunyai kadar pertumbuhan yang berbeza. Pertumbuhan bayi boleh perlahan dalam tempoh ini, jadi ia boleh meningkat pada peringkat lewat atau sebaliknya. Kelajuan pertumbuhan dan indeks jisim badan boleh bergantung kepada genetik. Selain itu, kesihatan mereka juga dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk alam sekitar, perangai dan tahap aktiviti. Berbincang dengan doktor anda jika anda mempunyai sebarang keraguan.

Menarik telinga

Jari tangan dan tangan, jari kaki dan kaki dan telinga semua bahagian yang boleh menyebabkan rasa ingin tahu. Bayi anda akan mula meneroka bahagian badan mereka. Jika mereka tidak menarik dan tarik pada telinga mereka, mereka mempunyai kecerewetan dan demam, tiada apa yang perlu dibimbangkan. Jika terdapat tanda-tanda ketidakselesaan dan demam, bayi anda mungkin mempunyai jangkitan telinga atau tumbuh gigi. Ia adalah penting untuk memaklumkan doktor anda sebarang bunyi yang tidak normal.

Ekzema

Bayi anda mungkin mengalami ekzema, keadaan kulit biasa yang menyebabkan tompok kulit menjadi kasar dan gatal.

Berikut adalah maklumat yang penting dalam membantu anda berurusan dengan ekzema pada bayi:

 • Potong kuku: Pastikan kuku bayi anda pendek yang mungkin untuk mengurangkan kecederaan jika mereka menggaru.
 • Mengehadkan mandi: Pendedahan berpanjangan kepada sabun dan air akan meningkatkan kekeringan kulit, jadi hadkan masa mandi kepada tidak lebih daripada 10 atau 15 minit, gunakan sabun yang lembut juga. Anda tidak boleh membiarkan bayi anda direndam di dalam air sabun. Selepas mengeluarkan bayi air, anda perlu menggunakan pelembap untuk bayi anda.
 • Gunakan losyen: menyapu banyak losyen tidak menyakitkan bayi selepas mandi, kulit bayi masih lembap. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menggunakan minyak atau krim seperti Vaseline untuk kulit bayi.
 • Menyesuaikan persekitaran: terlalu panas, sejuk atau udara kering boleh membuat ekzema lebih teruk, jadi anda harus cuba untuk mengelakkan bayi di luar dalam cuaca buruk. Pastikan rumah anda tidak terlalu panas atau terlalu sejuk, dan menggunakan pelembap untuk kekal udara lembap.
 • Memakai pakaian yang diperbuat daripada kapas (kapas): berpeluh boleh membuat ekzema lebih teruk, jadi anda tidak boleh membiarkan bayi memakai pakaian daripada serat sintetik, bulu dan memakai terlalu banyak lapisan pakaian.
 • Pelarasan diet: di bawah pengawasan doktor, sila keluarkan apa-apa makanan yang cenderung untuk menggangg dan boleh membuat keadaan ekzema yang lebih serius.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin merisaukan anda:

Memberi makan di kerusi

Tidak ada cara yang bersih untuk memberi makan kepada bayi anda. Anda mungkin berfikir memberi makan bayi anda di atas riba anda adalah cara yang terbaik tetapi ia boleh menjadi tidak kemas/comot dan paling tidak berkesan. Cara terbaik adalah untuk mencari kerusi makan yang selamat dengan tali keselamatan. Anda perlu sentiasa mengawasi bayi anda pada setiap masa. Walaupun dengan sokongan dan tali keselamatan, bayi anda boleh mendapatkan kusut atau jatuh. Bayi anda pada usia ini mungkin tidak dapat duduk tegak dan mungkin masih memerlukan sokongan. Apabila bayi anda boleh duduk dengan baik, ia adalah masa untuk anda untuk beralih ke kerusi yang tinggi untuk bayi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Masalah Kulit Kering Di Sekitar Mulut? Ini Punca & Tip Merawatnya

  Kulit kering sekitar mulut boleh berpunca daripada pelbagai masalah, termasuk dermatitis perioral, alergi dan kerengsaan akibat penggunaan produk tertentu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Kulit, Penjagaan Kulit 14/01/2021 . 3 minit bacaan

  Pening Kepala Kalau Bau Perfume Kuat Sangat? Mungkin Anda Ada Alahan Minyak Wangi

  Tahukah anda, ada individu yang akan alami alahan kulit jika mereka terdedah dengan minyak wangi? Alahan jenis ini berbahaya dan perlukan perhatian doktor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Alahan, Alahan Kulit 11/01/2021 . 3 minit bacaan

  Susah Nak Cari Sabun Sesuai Untuk Kulit Ekzema? Jangan Risau, Ini Beberapa Tip Perlu Tahu!

  Sekiranya ada masalah kulit ini, anda haruslah bijak untuk memilih sabun untuk ekzema! Bagaimana untuk memilihnya? Jom klik artikel ini untuk tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Dermatitis, Kesihatan Kulit 11/01/2021 . 3 minit bacaan

  Info Lengkap Tentang ASMA: Jenis, Simptom, Risiko & Rawatan

  Penyakit asma adalah antara gangguan pernafasan paling biasa dialami kebanyakan individu. Umumnya, penghidap asma juga akan berdepan simptom lain.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Asma, Kesihatan Pernafasan 07/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  suntikan vaksin

  Betul Ke Vaksin COVID-19 Boleh Sebabkan Kesan Sampingan Kekal? 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan
  ruam ketiak kulit

  Usah Abaikan Ruam Di Ketiak! Kenal Pasti Punca & Cara Mudah Rawat Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  sakit ketika seks

  Buat Suami, Ini 7 Punca Yang Sebabkan Zakar Rasa Sakit Semasa Seks

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 05/02/2021 . 3 minit bacaan
  dermatitis atopik dan ekzema

  Dua-Dua Gatal, Tapi Apa Beza Kulit Dermatitis Atopik Dan Ekzema? Ini Jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan