What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Perlukah Vitamin Tambahan Diberikan kepada Bayi?

Perlukah Vitamin Tambahan Diberikan kepada Bayi?

Bayi anda memerlukan vitamin yang secukupnya untuk tumbesaran yang sempurna. Mereka tidak akan mendapat vitamin yang secukupnya hanya melalui pemakanan sahaja. Pakar pediatrik mengesyorkan bayi yang berumur 6 bulan sehingga 5 tahun diberi suplemen yang mengandungi vitamin A, C dan D setiap hari.

Di manakah suplemen ini boleh diperoleh?

Suplemen-suplemen ini boleh diperolehi di farmasi ataupun pusat-pusat kesihatan yang telah diiktiraf. Namun harus diingatkan supaya anda berunding terlebih dahulu dengan pakar pediatrik sebelum memberi anak anda apa-apa suplemen bagi mengelakkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Sesetengah produk mempunyai kandungan yang lain selain daripada vitamin. Oleh itu anda perlu lebih berhati-hati dan berhubung dengan pakar sebelum membeli. Selain itu juga, jangan beri anak anda dua suplemen sekaligus kerana boleh mendatangkan bahaya. Sebaliknya beri satu jenis vitamin sahaja kepada anak anda pada satu masa.

Vitamin-vitamin yang perlu diambil oleh bayi anda juga mempunyai kategori dan khasiatnya yang tersendiri. Berikut merupakan vitamin-vitamin yang diperlukan bagi menjamin tumbesaran bayi yang sempurna.

Vitamin A

Vitamin A penting untuk bayi yang sedang membesar dan kanak-kanak. Vitamin ini menguatkan sistem imun selain bagus untuk kulit dan penglihatan yang baik. Suplemen yang mengandungi vitamin ini disyorkan untuk diambil oleh bayi dan kanak-kanak yang berumur 6 bulan sehingga 5 tahun kecuali jika mereka minum susu formula yang sudah mengandungi pelbagai nutrien yang mereka perlukan.

Selain suplemen, vitamin jenis ini juga terdapat di dalam sumber makanan seperti berikut:

  • Produk tenusu
  • Sayur-sayuran seperti lobak, bayam dan kubis
  • Buah-buahan seperti mangga, tembikai dan betik

Vitamin C

Vitamin C penting untuk kesihatan umum bayi dan sistem umum mereka. Vitamin ini juga membantu badan mereka meresap zat-zat besi yang terdapat dalam menu makanan mereka. Sama seperti vitamin A, suplemen yang mengandungi vitamin C ini juga disyorkan untuk bayi dan kanak-kanak yang berumur 6 bulan sehingga 5 tahun kecuali jika mereka minum susu formula yang sudah mengandungi pelbagai nutrien yang mereka perlukan.

Vitamin jenis ini juga terdapat dalam sumber makanan seperti berikut:

  • Sayur-sayuran seperti brokoli, tomato dan cili
  • Buah-buahan seperti oren, kiwi dan strawberi

Vitamin D

Vitamin D penting untuk pertumbuhan tulang, gigi serta otot. Vitamin ini seringkali dikaitkan dengan cahaya matahari kerana antara sumber utama vitamin ini adalah cahaya matahari yang meresap ke dalam kulit. Namun suplemen juga perlu diambil kerana bergantung kepada sinaran cahaya matahari sahaja tidak mencukupi untuk memastikan anak anda dapat membesar dengan tulang, gigi serta otot yang kuat.

Bayi yang berumur 1 tahun ke bawah yang menyusu badan seharusnya diberikan suplemen yang mengandungi 8.5 ke 10 mg vitamin D pada setiap hari. Bayi yang diberi susu formula pula tidak perlu diberikan suplemen vitamin D kerana vitamin D dan nutrien lain yang diperlukan terdapat di dalam susu formula tersebut. Kanak-kanak berumur 1 tahun hingga 4 tahun pula perlu diberi 10 mg suplemen vitamin D setiap hari.

Sebelum memberi apa-apa suplemen berbentuk vitamin tambahan kepada anak anda, harus diingatkan untuk berhubung dan berbincang terlebih dahulu dengan pakar perubatan anda. Ini bertujuan untuk mengelakkan pengambilan suplemen dalam dos yang terlebih yang akan mendatangkan kemudaratan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

health-tool-icon

Jadual Vaksin Bayi

Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

Apa jantina bayi anda?

Lelaki

Wanita


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-for-children/

https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-vitamin-a

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods

https://www.babycentre.co.uk/x25010537/does-my-baby-need-a-vitamin-supplement

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel