Bagaimana Menguatkan Sistem Imun Si Kecil Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Apakah itu sistem imun?

Sistem imun merupakan sistem pertahanan dalam badan yang terdiri daripada sel dan protein yang melindungi individu daripada sebarang infeksi. Apabila bakteria, virus atau apa-apa bentuk infeksi cuba untuk memasuki badan individu, sel darah putih dalam badan akan menghasilkan antibodi yang berfungsi untuk melawan infeksi tersebut.

Sistem imun bayi adalah sangat lemah jika hendak dibandingkan dengan sistem imun individu dewasa. Mereka hanya dibekalkan dengan antibodi yang disalurkan oleh ibu mereka semasa tempoh tiga bulan terakhir kehamilan. Disebabkan itu, si kecil anda sangat mudah terdedah kepada apa-apa bentuk infeksi yang akan mendatangkan penyakit.

Sebagai ibu bapa, sudah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan sistem imun si kecil anda berada pada tahap yang baik. Berikut merupakan beberapa tip yang boleh digunakan oleh ibu bapa dalam usaha menguatkan sistem imun si kecil anda.

1. Penyusuan susu badan

Susu badan mempunyai banyak elemen yang boleh membantu sistem imun bayi anda. Antara elemen tersebut termasuklah protein, lemak, gula, probiotik serta antibodi. Selain itu, susu badan juga dapat melindungi anak anda daripada pelbagai jenis infeksi dan masalah kesihatan seperti alahan, cirit-birit, radang paru-paru, meningitis, infeksi pada saluran air kencing serta sudden infant death syndrome (SIDS).

Susu badan juga mempunyai lebih banyak nutrien dan dapat menyalurkan imuniti daripada ibu kepada bayi yang sangat diperlukan untuk melawan infeksi. Oleh itu, teruskan menyusukan si kecil dengan susu badan selagi mampu.

2. Mendapatkan tidur yang secukupnya

Kurang tidur akan mengakibatkan si kecil anda lebih mudah terdedah kepada penyakit. Ini disebabkan oleh kekurangan sel-sel pembunuh semula jadi mereka yang berfungsi membantu melawan infeksi sistem imun.

Menurut Dr. Kathi Kemper yang merupakan seorang pengarah sebuah hospital di Boston, Amerika menyatakan bayi yang baharu lahir perlu untuk tidur sekurang-kurangnya 18 jam sehari. Golongan kanak-kanak pula memerlukan dalam lingkungan 12 hingga 13 jam sehari untuk tidur. Bagi golongan kanak-kanak yang sudah bersekolah pula, mereka memerlukan waktu tidur lebih kurang 10 jam sehari.

3. Pengambilan diet yang seimbang dan sihat

Umum mengetahui, pengambilan buah-buahan dan sayuran-sayuran merupakan diet yang paling terbaik untuk si kecil anda. Jenis makanan ini mempunyai nutrien yang sangat diperlukan dalam pembentukan sistem imun dalam badan. Antara nutrien tersebut adalah vitamin C dan karotenoid yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti kacang panjang, lobak, strawberi dan oren.

Selain buah-buahan dan sayur-sayuran, ikan yang mempunyai omega-3 seperti ikan salmon, ikan kembung dan ikan tuna sangat baik untuk perkembangan sistem imun si kecil anda. Oleh itu, anda juga boleh memasukkan ikan ke dalam diet anak anda atau bagi perkembangan sistem imun yang lebih kuat.

4. Pengambilan suplemen

Pengambilan suplemen tambahan seperti vitamin sangat diperlukan untuk membantu menguatkan sistem imun anak-anak. Namun, anda disarankan untuk berbincang dahulu dengan doktor anda bagi mengelakkan sebarang kesan sampingan yang mungkin berlaku akibat pengambilan suplemen tersebut.

5. Vaksinasi

Vaksinasi merupakan kaedah yang selamat dan efektif dalam membantu si kecil anda melawan penyakit. Vaksin sebenarnya merupakan untaian virus atau bakteria yang dimasukkan ke dalam badan untuk menghasilkan imuniti pada masa akan datang. Ini untuk membiasakan badan dengan virus atau bakteria yang menyebabkan sesuatu penyakit sekaligus berpeluang melawannya. Sebagai ibu bapa, anda perlu lah peka dengan tumbesaran si kecil anda dan memberi mereka suntikan vaksinasi yang sangat diperlukan demi menguatkan sistem imun mereka.

6. Aktiviti senaman

Menurut Ranjit Chandra yang merupakan doktor pediatrik di emorial University of Newfoundland, kerap melakukan senaman dapat meningkatkan sel pembunuh semula jadi anda. Sebagai ibu bapa, anda perlu menjadi contoh yang terbaik untuk mereka dengan sentiasa mengajak mereka bersama melakukan aktiviti fizikal seperti berjoging, berbasikal atau memanjat bukit. Di samping dapat meningkatkan sel pembunuh semula jadi, aktiviti-aktiviti seperti ini juga dapat menjamin kesihatan kardiovaskular anda dan anak anda .

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Wanita, Jangan Stres Stres! Ada Cara Untuk Kekal Sihat & Bebas Tekanan, Jom Cuba!

  Kaum Hawa, adakah anda tertanya-tanya tencang cara mengatasi stres yang terbaik? Jangan runsing lagi, kami jawab semuanya sempena Hari Wanita Sedunia!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kesihatan Wanita Lain 05/03/2021 . 3 minit bacaan

  Usia Sudah Mencecah 40, 50 Tahun? 5 Makanan Ini Boleh Tingkatkan Risiko Penyakit, Sila Elak!

  Makanan tidak berkhasiat sememangnya boleh menyebabkan tahap kesihatan seseorang menjadi teruk. Oleh sebab itu kita perlu peka terhadap khasiat makanan...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Pemakanan Sihat Lain 05/03/2021 . 3 minit bacaan

  Adakah Penggunaan Ginseng Boleh Bantu Pesakit Diabetes Kawal Paras Gula Dalam Darah?

  Ramai yang sedar akan khasiat ginseng. Ia adalah salah satu tumbuhan herba yang popular di seluruh dunia. Namun, adakah ia baik untuk diabetes?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diabetes Jenis 2 05/03/2021 . 3 minit bacaan

  Alah Terhadap Vaksin COVID-19? Itu Tidak Bermaksud Anda Tak Perlu Ambil Suntikan Dos Kedua!

  Tidak mustahil jika ada yang mengalami reaksi alergi terhadap vaksin COVID-19. Namun, apa yang berlaku jika anda tidak boleh mengambil vaksin?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  COVID-19 05/03/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kaki panjang sebelah

  Kaki Pendek Sebelah Punca Anda Tempang? Ada Juga Gejala Lain Yang Boleh Anda Alami

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  kes bunuh

  Lelaki Berisiko 3 Kali Ganda Bunuh Diri Sepanjang Wabak COVID-19, Ini Tip Nak Cegah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  hari wanita sedunia

  4 Perkara Wajib Yang Perlu Setiap Wanita Lakukan, Jika Tidak, Nyawa Boleh Terancam!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  jenis sakit mata

  10 Jenis Penyakit Mata Yang Boleh Berlaku! #5 Itu Mungkin Biasa Bagi Anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan